Årets Arne og Lille Arne

Arkitektforeningen København uddeler hvert år arkitekturpriserne; Årets Arne og Lille Arne.

Hovedprisen, Årets Arne, gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i Arkitektforeningen Københavns geografiske område i det forgangne år.

Lille Arne gives til initiativer, realiserede og ikke-realiserede projekter og nytænkende ideer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget lokalt. Fra og med kåringen af Årets Arne 2020 offentliggøres nomineringer til Lille Arne ikke.

Priserne uddeles i januar i forbindelse med Arkitektforeningen Københavns nytårskur.

Årets Arne blev indstiftet i 2007. Prisen er en statuette i akryl, præget med arkitekten Arne Jacobsens ansigt.

Indstilling, nominering og præmiering

Alle kan indstille kandidater til nominering. Indstilling er åben i oktober måned. Fra medio november og ca. 14 dage frem kan alene medlemmer af Arkitektforeningen København nominere op til fem værker af alle de indstillede værker via et lukket afstemningssite.

I januar præsenteres de fem værker med flest stemmer til et kritikarrangement, hvorefter juryen udpeger den endelige vinder af Årets Arne.

Vinderen offentliggøres ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur ultimo januar.

Vindere af Store Arne

2019

LETH & GORI for Elefanthuset.

2018

Entasis for Kanonhuset.

2017

Praksis Arkitekter for Carlsbergfondets forskerboliger.

2016

Falko Arkitekter v/ professor Tage Lyneborg, Høgni T. Hansen og Carl Th. Lyneborg for ny multisal ved Falkonergårdens Gymnasium.

Dissing & Weitling Architecture for Cykelslangen.

2014

BBP Arkitekter ombygning af Trollbeads domicil.

KHR arkitekter og Bisgaard Landskabsarkitekter for Ørestad Skole og Bibliotek.

Københavns Kommune for arbejdet med kommunens friarealer.

2011

Lundgaard og Tranberg Arkitekter for ”Guld/Sort/Grøn Trilogi”, Tietgenkollegiet, Skuespilhuset og SEB Bank.

Dorte Mandrup Arkitekter for restaurering og tilbygning til Munkegårdsskolen.

“Under Opførelse”, skabt af Saskia Peinow, Kristine Sundahl og Kalle Jørgensen.

Brian Mikkelsen for at være hovedkraften bag regeringens arkitekturpolitik.

Norman Foster Architects for forslag til Tivolitårn.

Vindere af Lille Arne

2019

KADK for to udgivelser: “Atlas of the Copenhagens” og “Hjem – Bebyggelser – By – Bolig og velfærd i København”. Begge værker er forskningsresultater fra KADK/Institut for Bygningskunst, By og Landskab.

2018

Lejerbo for at konkretisere deres bygherrestrategi fra 2015 (udformet af Gehl Architects) i 65 almene boliger på Dortheavej (tegnet af BIG)

2017

ArcgencY Arkitekter, Allan Lyth, Tal R, Marianne Tuxen og Lennart Lajboschitz for omdannelsen af Absalon på Vesterbro.

2016

Københavns Kommune for skybrudspolitikken.

Arkitekturfilmfestivalen Copenhagen Architecture Festival x Film.

2014

Arkitekter Uden Grænser for Bogen “Developing Architecture, Learning from Sierra Leone”.

ORT – Open Research Team for Øerne i Ørestad.

Netværket Givrum.nu.

2011

Gottlieb Paludan Arkitekter og Risø-DTU for Green Power Island.

Jan Gehl for sit livsværk.

Ingen uddeling af denne pris.

Holscher Arkitekter for Infill i Stokhusgade.

MAPT Arkitekter.