ANNONCE

Store Kongesgade 53-55, Mangor & Nagel, 2017. Foto: Tom Jersø

I Arkitekten 06 og 07 er temaet nyt dansk etageboligbyggeri. Vi har ønsket at se på det konventionelle byggeri, der er drevet af investorernes og ejendomsmæglernes ønsker om optimerede indtægter i et marked, der er styret af udbud og efterspørgsel. Bag den udvikling står kommunalpolitikerne med ønsker om at skaffe boliger til borgerne og indtægter til kommunerne. Og undervejs indgår arkitekter og andre rådgivere i den store byggemaskine. 

Noget tyder på, at ejendomsmæglere, investorer og entreprenører ofte har lige så meget indflydelse som arkitekterne på, hvor husene anbringes på grunden, hvordan boligtyper og planløsninger skal disponeres, og hvilke elementer og materialer som kan bringes i anvendelse i de specifikke byggerier.

Pessimister vil hævde, at arkitekterne er ved at miste indflydelse på det typiserede etageboligbyggeri, på samme måde som de i løbet af 1970erne tabte typehusdomænet. 

Mere nøgterne vurderinger siger, at vilkårene ikke har ændret sig særligt meget, og at arkitekter og ejendomsmæglere fra begyndelsen bare bør arbejde tættere sammen. 

Læs bidrag fra Mette Johanne Hübschmann, Kasper Lægring, Ellen Braae, Curt Liliegreen, Marc Lund Andersen, Marie Bruun Yde, Lone Bøegh Henriksen, Per Mørkenborg, Lauge Floris, Oskar Holst Kurtzweil, Dorte Hærvig Dalgaard, Søren Nielsen, Nathan Romero Muelas, Frederik Braüner og Even Olstad.

Læs den samlede tema sektion her

Udgivelse

Temasektionerne blev udgivet i Arkitekten 06-07/2022

ANNONCE