ANNONCE

Foto: Rasmus Hjortshøj

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Man skal betale for parkering og for at gå en tur i skoven ved Camp Adventure. Som modydelse får man lov at spadsere på en smuk gangbro i træ, der slynger sig hen over skovbunden, op mellem stammerne og ud ad skoven igen. Gangbroen, og i øvrigt hele rampen op i tårnet, er, hvad angår bræddebelægning, et smukt udført præcisionsarbejde, og som gående på broen gennem skoven mærker man den milde elasticitet under fødderne, som svupper én videre af sted for hvert skridt, man tager. Når hældningen ændrer sig, er der som sikkerhed presset et metalnet ned i plankerne, så den gående ikke skal glide i regn og sne.

Fra tårnet og tilbage til P-pladen tager forlystelsesparken i plankedækket lidt for meget over, med romantiske afstikkere og udskæringer omkring store træer, som man formodentlig lige så godt kunne være gået uden om. For man kan også kravle rundt mellem træerne i forskellige højder og suse fra stamme til stamme, mod ekstra betaling. Det har jeg ikke prøvet, men det er da vildt nok i sig selv og med til at understrege fornemmelsen af naturpark.

Udsigten fra toppen af det røde stativ er underskøn! Langsomt roterende over trækronerne oplever man at være en fugl, eller måske Jørn Utzon, idet han når toppen af mayatemplet i junglen og pludselig skuer ud over den grønne klode under en uendelig himmel med drivende skyer. Dér fik han, ifølge den store fortælling, ideen til platformen under de krumme skaller. Men mindre kan gøre det. Landskabet på Sydsjælland er lige så skønt, og i Tysklands naturparker findes en tilsvarende trend med gangbroer og tårne. Udsigt, eventyr – og forretning.

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Camp Adventure Forest Tower (eller Skovtårnet)

Denderupvej 9A, 4690 Haslev
Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
Arkitektmedarbejdere: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Toni Rubio Soler, Anders Hjortnæs, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Oscar Elfving, Nicolai Duedahl Hende, Marco Antonio Ravini, Paula Madrid Bergillos, Carlos Suriñach
Ingeniør: ARUP
Hovedentreprenør: Levi Jensen, Stål & Design
Site manager: Arkhus Bygningsrådgivning
Opført: 2019

Udgivelse

Anmeldelsen blev udgivet første gang i Arkitekten 06/19.

ANNONCE

Foto: Rasmus Hjortshøj

Udsigt fra toppen af tårnet. Foto: Rasmus Hjortshøj

“Her på toppen, at man pludselig oplever at få noget ekstra – et sus af fryd, som man ikke ville have fået uden arkitekt, ingeniør og dygtige håndværkere. Og med bagvedstående bygherre og idé.”

Martin Keiding

Camp Adventure-tårnet kan ses på lang afstand, og pga. den hyperboloide form får man indtryk af en konstruktion opført til at kunne bære et afsluttende tungt element, som blev anbragt til sidst i sin pokal. Men det er så heldigvis ikke tilfældet. De runde, røde søjler har tæt på deres egen karakter af olieboreplatforme og gedigent svejsearbejde, og balkonerne kobler sig på den bærende konstruktion på en tydelig og logisk måde.

Det er i realiteten mange kurver og vinkler, som skal ændre sig, for at den gående kan bringes opad i en glidende bevægelse; først snurrende indad og til sidst udad igen, til man når den øverste balkon. Det er, som nævnt, her på toppen, at man pludselig oplever at få noget ekstra – et sus af fryd, som man ikke ville have fået uden arkitekt, ingeniør og dygtige håndværkere. Og med bagvedstående bygherre og idé.

Man kan køre op ad rampen i en eldreven handicapscooter eller i en elektrisk rullestol. Måske skulle man overveje at stille et antal af sidstnævnte til rådighed, så almindelige kørestolsbrugere kan komme helt op…

Skovtårnet er en dejlig tredimensionel skovtur og et fint eksempel på dansk prunkløshed, når den er bedst.

Snit. Tegning: Effekt Arkitekter