ANNONCE
Leder: God idé på forkert sted
Aarhus Vikingemuseum bør ligge et mindre følsomt sted med bedre plads.
Martin Keiding
Chefredaktør
Arkitekt MAA
Det er i sig selv positivt, at Aarhus Kommune agter at udskrive en arkitektkonkurrence om udformning af et nyt vikingemuseum. Museet er i dag at finde i kælderen under et kontorhus på Sankt Clemens Torv i Aarhus. Og de rammer yder langtfra byens imponerende vikingefortid retfærdighed: Fortællingen om en gammel, stor og betydningsfuld handelsby fra 900-tallet fortjener mindst samme indramning som det kommende Vikingeskibsmuseum i Roskilde.
Man regner med et besøgstal på omkring 390.000 om året på museet i Aarhus, hvad der svarer til det antal, som besøger Moesgaard årligt. Man behøver blot at se på P-pladsen ved Henning Larsen og Kristine Jensens store land art-projekt for at forstå, at der skal tænkes meget kreativt i forhold til adgang og parkering, hvis det nye museum, som foreslået, skal bygges på Bispetorvet.
Med den usigeligt smukke domkirke til den ene side og et af Hack Kampmanns bedste værker (Teatret) til den anden er der tilmed også på det arkitektoniske plan alt for meget at leve op til, hvis der skal bygges efter vor tids standarder. Selvom Domkirkens bygningshistorie leder tilbage til en placering inden for palisadeværket, der omgav vikingebyen, leder man efter en nærmere pointe i at anbringe et så stort museum midt i byen på et så følsomt sted, hvor pladsen – hvor forblæst den end måtte være – jo fungerer som en slags arena for de førnævnte arkitektoniske mesterværker. Et åndehul i den tætte midtby.
Mon ikke man skal vige for de gamle bygningsmestre og finde et sted med bedre plads og nemmere adgangsforhold til det påtænkte museum? Byplanarkitektonisk forekommer den nuværende placering i hvert fald helt uforståelig. MK
Martin Keiding
Chefredaktør
Arkitekt MAA
Leder bringes i Arkitekten 07/2024
ANNONCE