ANNONCE
Leder: Bellahøjs fremtid
De ti nedrivningstruede Bellahøjhuse bør reddes. Plan B kan være en konkurrence om ti nye i træ, der ligner de gamle.
Martin Keiding
Chefredaktør
Arkitekt MAA
Så længe der ikke foreligger andre tekniske undersøgelser end de eksisterende, er det naturligvis uansvarligt at lade beboerne blive boende i de ti, under for høj vindpåvirkning sammenstyrtningstruede Bellahøj-huse. Hvis husene var omgærdet med den samme landesorg, som den halvt nedbrændte børsbygning er, ville man med garanti vælge at sætte dem i stand, inklusive den forstærkende påstøbning af de gennemgående bærende betonvægge m.m., som angiveligt er nødvendig for at forhindre, at højhusene styrter sammen i for meget blæsevejr. Koste hvad det vil. P.t. oplyst til 2,6 milliarder kroner. Sådan forholder det sig imidlertid ikke. Husene og landskabet i Bellahøj er ‘kun’ bevaringsværdige og i runde tal 70 år, mens Børsen er fredet og 400 år gammel. Og den økonomiske ramme om det almene boligbyggeri er en ganske anden end den, som nu skal sikre, at Børsen genopstår.
Selv med støtte fra Landsbyggefonden ræsonnerer SAB, at det bedre kan betale sig at rive ned til soklen og bygge de ti huse op efter “samme model”, som det hedder. Udgifterne til en sådan samlet operation skal altså, når regnskabet gøres op, ikke overstige de førnævnte 2,6 milliarder (der er p.t. fastlagt en ramme på 2 milliarder, som er tiltrådt af Landsbyggefonden). Hvad angår CO2-belastningen, er nedrivning og nybyg det absolut mest usmarte, man kan foretage sig, men selv denne faktor, mener bygherren, er værd at tage med. I tilfælde af, at man virkelig agter at rive ned, melder spørgsmålet sig om, hvordan det nye skal bygges. Forhåbentlig ikke med betonkonstruktioner som dem, vi ser i det meste nye almene boligbyggeri over hele Danmark?
Hvis CO2-regnskabet på en eller anden måde skal gå op, og istandsættelsen ikke er mulig, bør man udskrive en arkitektkonkurrence og bygge de ti nye huse med en bærende konstruktion og facadebeklædning i træ. De skal selvfølgelig være i arkitektonisk dialog med de eksisterende huse (hvilket en konkurrence kan sikre). Hvad byggeteknik angår, kan man studere de 13 etager høje træhuse med boliger, som netop er opført i Stockholm (Cederhusen af General Architecture, som omtales i Arkitekten 09/2024). Den svenske reference er privat, men med Landsbyggefondens mange midler foreligger en enestående chance for at sætte en ny dagsorden for at bygge alment storskalabyggeri i træ, på bakketoppen i Bellahøj.
Martin Keiding
Chefredaktør
Arkitekt MAA
Lederen bringes i Arkitekten 09/2024, der udkommer 7. november 2024.
ANNONCE