ANNONCE

Venø Kirke, Danmarks mindste folkekirke, opført ca. 1540, blev i 2017 restaureret af Bonde Ljungar Arkitekter. Vist i Arkitekten 03/2018. Foto: Arkitekt MAA Dan Ljungar
Leder af

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Et af de klassiske argumenter imod åbne konkurrencer er, at det er større investeringer for de enkelte deltagere, og at sandsynligheden for at vinde er mindre end i de typiske 4-5-firmakonkurrencer. Men selvom transaktionsomkostningerne er høje, ser vi jo gang på gang, at mange arkitekter kaster sig ud i den åbne konkurrences ædle dyst. Nærmest i desperation, fordi antallet af ikke-lukkede fagfællebedømmelser er uhyre lavt.

I Rødbyhavn kan man studere et eksempel på, hvad der sker, når en fattig kommune sænker kvalitetskravene for at få penge i kassen.

Det er beskæmmende at bevidne, at Lolland Kommune, som regerer over en af Danmarks smukkeste og mest unikke øer, med store vidder og høj himmel, fabelagtige herregårde og små, men nedslidte husmandssteder og landsbyer, lader Bach Gruppen, bl.a. kendt fra højhussagen på Islands Brygge i København, smide et 41 meter højt hotelprojekt ud i havnen. Arkitekturen er langt under middel, og lokalplanen er et partsindlæg på vegne af investoren og ikke en objektiv analyse af byggeriets fremtoning i by- og landskabsmiljøet. Måske synes kommunen, det lyder langhåret; men udskriv da for pokker en arkitektkonkurrence om en udviklingsplan for havneområdet, og inviter herefter nogle forskellige arkitektfirmaer til at give et bud på, hvordan byggeriet i havnen så kan komme til at se ud.

Femern Bælt-forbindelsen er naturligvis en enestående chance for vækst og udvikling på Lolland, men kommunens ambitionsniveauer i denne sag er for lav.

I det lys er det opløftende, at Nordisk Film, med Cobe som designer og udvikler, har fremsat tre interessante og inspirerende, nedskalerede forslag til omdannelse af Paladsbiografen, der jo er prydet med Gernes på ydersiden og fyldt med sjask og bras i det indvendige. Det er nok for meget forlangt at håbe på en efterfølgende konkurrence, men bygherren fortjener fortsat ros for at involvere offentligheden og åbne den vanskelige dialog mellem kunst og købmandskab på et krøllet sted i København.

Også meddelelsen om, at højt kvalificerede arkitektteams nu skal dyste om redningen af Vikingeskibsmuset i Roskilde, viser, at bygherrer kan være lydhøre over for arkitektfaglige argumenter. Respekt!

Med udskrivelsen af en åben konkurrence (ja, du læste rigtigt!) om en Tiny Church i Nordhavn har Hans Egedes Sogn, Holmens-Østerbro Provsti og Kirkefondet tændt et lille julelys i mørket. Indlysende nok ønsker udskriveren, at arkitekturen skal være baseret på kristne værdier og bringer derfor fire citater fra Biblen i programmet. Jeg vælger et fra Lukasevangeliet kapitel 2 vers 10:

“Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket.”

Leder af

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Udgivelse

Lederen bringes første gang i Arkitekten 10/2022, der udkommer den 15. december.

ANNONCE