ANNONCE

Snit. Tegning: Tegnestuen Lokal
Af

Birgitte Kleis

Arkitekt MAA

På H.C. Ørsteds Vej på Frederiksberg ligger en tilbagetrukket femetages boligbebyggelse med altangang, tegnet i sin tid af Ole Hagen og opført i midten af 1960erne. Før ombygningen var facadens eneste udtryk gennemgående, 60 meter lange betonværn udført med synligt stentilslag. I den høje, åbne stueetage lå oprindeligt en benzintank, der lukkede for flere år siden. Facaden mod gaden udtrykte intet tegn på liv.

Byggeteknisk var den eksisterende udformning problematisk, idet det ofte regnede ind på de åbne altangange, hvilket gennem årene havde resulteret i vandskader og nedbrudt beton. Dertil kom, at bygningens beboere var stærkt støjplagede af den tætte trafik på H.C. Ørsteds Vej.

Den nye glasfacade folder sig ud i gaderummet, og det er netop muligt, fordi bygningen er trukket tilbage fra de øvrige bygningers facadeflugt. De gamle betonværn er fjernet, og den nye facade­opbygning består af en stål- og glaskonstruktion med skråt vinklede glaskarnapper, der forskyder sig for hinanden op gennem etagerne. Hver karnap fungerer som den bagvedliggende boligs semiprivate uderum, og glaspartierne mellem karnapperne giver plads til et fremskudt, udvendigt plantebed, hvor det er meningen, at krydderurter, små buske og klatreplanter skal begrønne facaden. Den nordvendte del af karnapperne er udvendigt beklædt med vandrette trælameller, dels for at skærme for indsyn fra nabokarnappen, dels for at give klatreplanterne noget at vokse op ad.

Af

Birgitte Kleis

Arkitekt MAA

Fakta – Ørsteds Haver

Adresse: H.C. Ørsteds Vej 25-27, 1879 Frederiksberg
Arkitekt: Tegnestuen Lokal
Bygherrerådgiver: CEJ Ejendomsadministration
Bygherre: E/F H.C. Ørsteds Vej 25-27
Entreprenør: Amstrup & Baggesen
Ingeniør: Henneby Nielsen
Konstruktionsingeniør: COWI
Opført: 2020

Udgivelse

Artiklen blev udgivet første gang i Arkitekten 05/2020.

ANNONCE

Før facaderenoveringen. Foto: Tegnestuen Lokal

Efter facaderenoveringen. Foto: Tegnestuen Lokal

Planterne står i et 100 mm dybt jordlag, og det er kun muligt, fordi de vandes ved hjælp af slanger med dyser, der er tilknyttet et automatisk og recirkuleret vandingssystem, hvor overskudsvand løber tilbage til en tank i kælderen. Om det er muligt at få planterne til at vokse under de udfordrende vækstbetingelser langs H.C. Ørsteds Vej, vil tiden vise.

Indenfor ligger et gennemgående gulv af terrassebrædder, der spænder på tværs af altangangen og ud i uderummene, som beboerne kan møblere og bruge, som de har lyst. Glasfacaden er udført med foldedøre, der kan skydes helt til side.

Efter arkitekternes oplysninger har beboerne taget godt imod løsningen med at placere et halvprivat uderum på den anden side af et fælles gangareal.

Foto: Tegnestuen Lokal