Akademisk Arkitektforening

900 kolleger og udsigt til spurvehøgeHverdagens arkitektur: Kontoret er for mange mennesker et af hverdagens vigtigste rum. Hos Topdanmark i Ballerup arbejder arkitekt MAA Charlotte Valmin med at gøre omgivelserne i renoveret storkontor fra 70’erne endnu bedre at arbejde i.

Af Inge Panduro

”Det ideelle kontor findes ikke. At det fungerer, har ikke så meget med arkitekten at gøre, men mere med ledelsens signaler”. Ordene er Charlotte Valmins, arkitekt MAA og ansat som husarkitekt hos Topdanmark Forsikring A/S i Ballerup. Her er man netop nået til vejs ende med ombygningen af det eksisterende storkontor fra 1970’erne: et 10.700 m2 stort rum med plads til nu 900 ansatte.

"Man tænker måske, at det må være nogle grufulde rammer at arbejde i, men det er det ikke", forsikrer Charlotte Valmin.

Vil du beskrive indretningen af det nye storkontor og tankerne bag?
Kontoret er opdelt med skærmvægge. Det har det også været før, men nu er de færre og lavere. I retningen nord/syd 1,5 m høje og øst/vest 1,10. Det tidligere så labyrintagtige udtryk er blevet mere åbent, og mange flere kan nyde udsigten, da alle fire facader har glas fra gulv til loft, 3 til 'vild natur'med både rådyr og spurvehøge.

Natur, om end knap så vild, er der også indenfor. Det store rum er opdelt i 8 moduler. Modulerne er forskellige i deres indretning efter funktion, behov og medarbejdernes særlige ønsker. Hvert modul har foruden ”tekøkken” sin egen have med planter og ovenlys, f.eks. Bananpalmehaven, Ørkenhaven og Vandhaven m. søjleakvarier og koikarper. Haverne har altid været der; de er heller ikke nu beregnet til ophold, men giver, udover den grønne oplevelse, lys, stemning, variation og identitet til det enkelte modul.

Det har været et ønske fra Topdanmark at samle medarbejderne ét sted i stedet for, som tidligere, at benytte sig af flere adresser. For at skabe plads til alle, er der derfor ”free seating”, hvor det giver mening, dvs. at man ikke har sit eget arbejdsbord, ligesom der er ca. 10-20 % færre arbejdsborde end medarbejdere.

Det er heldigvis ikke sandsynligt, at det kommer til blodsudgydelser om morgenen af den grund. Undersøgelser viser, at 40% af bordene på en arbejdsplads af denne type ikke er besatte i løbet af en arbejdsdag, men at arbejdet foregår andre steder og i samarbejder på kryds og tværs. Og det er netop denne arbejdsadfærd Topdanmark gerne vil understøtte og udvikle sammen med ønsket om større samspil, sammenhæng og fleksibilitet, understreger Charlotte Valmin.

Når fx et af de omtalte skybrud sender Topdanmarks kunder til tælling, skal medarbejderne kunne rykke hurtigt sammen for at løse opgaverne. Nyt er derfor 36 små bokse, hver med 2 gipsvægge og 2 glasvægge, akustiske felter på væggene og plads til 4-8 deltagere samt loungeagtige miljøer, der lægger op til, at arbejdet kan foregå andre steder end ved det traditionelle arbejdsbord. Den nye gangzone, Strøget, binder det hele sammen med en gennemgående farve og gør det nemt at orientere sig.

Har der været særlige udfordringer for dig som arkitekt?
Det har været en sjov og udfordrende opgave! Det at komme væk fra tegnebordet og i kontakt med dem, der bruger kontoret – fra start til slut. Ombygningen har været en lang og lærerig proces, der har stillet krav til samarbejde med mange forskellige mennesker og faggrupper.

Har du en top 5 over de løsninger, du er gladest for i indretningen?
Det er den centrale gangzone, glasmøderummene og de store akustiske felter med fotografier, der er symbolske fra Topdanmarks hverdag, f.eks. en blomst der ”drukner” i regn. Og udsigten! Det at man hele tiden har udsigt til noget grønt, enten til de indvendige haver eller til naturen udenfor. Desuden gør den såkaldte ”hvide støj”, som højtalerne udsender, kontoret til et rart sted at opholde sig, fordi stemmer langt fra ikke kan høres, hvorimod stemmerne tæt på kan. Men støj vil, ligesom klimaet, altid være en udfordring lige meget hvor mange, der sidder sammen og arbejder. Det ideelle kontor findes ikke."

Charlotte Valmin har i forbindelse med sit arbejde fundet inspiration hos blandt andre:

Interpolis, Tilburg Netherlands/Veldhoen & Co.

British Airways Headquarters/Niels Torp Arkitekter A/S

Oticon A/S/PLH Arkitekter A/S.

Læs mere om kontoret som arbejdsplads

Hverdagens arkitektur
I 2012 har Arkitektforeningen hverdagens arkitektur - værdier og muligheder som politisk fokusområde. Det handler om alt det omkring os, der får hverdagen og logistikken til at hænge sammen: Fra infrastrukturen, busstoppestedet, indkøbscentret til de grønne zoner i byen og parkeringspladsen.

Arkitekturens Dag 2012 er derfor en hyldest til hverdagens arkitektur.
Læs mere

 

Foto: Fra Topdanmarks kontorer - Charlotte Valmin

 


 

Kommentarer