Akademisk Arkitektforening

Arkitekter: den nye akademiske underklasse?

Ja. Desværre ser det sådan ud, hvis man udelukkende vurderer ud fra hårde tal og fakta.

Under overskriften ”Nye risici” bringer Mandag Morgen i denne uge en artikel, der handler om, hvordan der er en ny ”akademisk underklasse” på vej i Danmark. Værst ser det ud for arkitekter uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Det ser heller ikke godt ud for humaniorafagene på Københavns Universitet og de andre kunstneriske uddannelser fra fx musikkonservatoriet.

Det er populært og prestigefuldt at uddanne sig til arkitekt, især på Holmen i København. Derfor er der også rigtig mange*, der hvert år søger om optagelse – flere end markedet brug for, konkluderer undersøgelsen, der er lavet af den borgerlige tænketank CEPOS i Mandag Morgen.

200.000 mindre end tandlægen
Undersøgelsen viser de relative forskelle i afkast af uddannelse i forhold til gennemsnitlig indtjening på årsbasis. Afkastet af uddannelsen er målt som bruttolønnen i en femårig periode, 11-15 år efter man har påbegyndt sin uddannelse. Og her er det desværre københavnsk uddannede cand.arch’er der har det mest negative afkast. En person fra en sundhedsvidenskabelig uddannelse, fx læge eller tandlæge, tjener op mod 200.000 mere om året end en arkitekt eller en humanist.

Taxametersystemets skyld?
Måske er det nuværende taxametersystemen af hovedforklaringerne på hvorfor, universitetsinstitutionerne holder sig fra at tilpasse antallet af studiepladser til efterspørgslen på arbejdsmarkedet. Systemet udløser nemlig penge til universiteterne i, i forhold til hvor mange de uddanner, lyder det i artiklen.

I Mandag Morgen lyder det, at man fra Christiansborgs side ikke har nogen planer om at blande sig i, hvordan den enkelte uddannelsesinstitution prioriterer deres kapacitet.


* I 2007 søgte 1007 om optag på BA-uddannelsen på Kunstakademiets Arkitektskole i København. 201 blev optagede. i 2009 blev 144 optagede på kandidatuddannelsen.


Kilde: Mandag Morgen Nr. 4 2010.
 

Kommentarer

Kommentatorens hjemmeside Mads Gorm - ingeniør uddannelse
lør, 30/04/2011 - 11:06

Jeg har skrevet lidt om arkitekter og arbejdsmarked i en anden sammenhæng, men vender den samme problematik som nævnes her.

Ingeniør arbejdsløshed