Akademisk Arkitektforening

Brugerinddragelse i døgndrift på FanøHvad er fordelene ved at være arkitekt langt væk fra de større byer? Og hvordan er de nået dertil, hvor de er? Andet interview i rækken med arkitekter, der bor og arbejder i ”udkanten” er med Anne Bjerggaard, arkitekt MAA og planlægger i Fanø Kommune.


Af Dorte Maria Vestergaard

”Jeg keder mig aldrig herovre. Det har virkelig overrasket mig hvor mange sociale ting, der foregår på den her lille ø.”

Ordene er Anne Bjerggaards, og øen hun taler om er Fanø. Hendes hjem gennem snart fem år. I starten forsikrede hende og kæresten hinanden om, at projekt vi-flytter-til-Fanø var noget, der skulle prøves af i to år, og så kunne de evaluere. Nu er der gået snart gået fem år og med et fjerde barn på vej inden længe, er øen blevet andet og mere end noget, der skulle prøves af. Den er blevet et hjem for hele familien.

” Vores børn oplever en kæmpe frihed herovre. Den vil jeg ikke tage fra dem. Tanken om at rykke ind til en større by og bo i en lejlighed er ikke en mulighed mere. Nu er Fanø hele familiens hjem. ”

Anne er opvokset i den lille by Svejstrup tæt på Hadsten. Barndommen gik med at løbe rundt blandt byens 10 huse, og når vejret ikke var til at være ude, sad Anne inden for og tegnede.

Hvad kendetegner din studietid fra Arkitektskolen i Aarhus?
”Set i bagklogskabens lys har jeg nok altid mere eller mindre ubevidst valgt den store skala, selvom jeg egentlig ikke troede, det var det, jeg skulle. Jeg kan dog efterfølgende se på mine projekter fra kandidatdelen, at de alle rummer et stort element af planlægning. Det der med at sidde og nørde i detaljen har nok aldrig været mig. Til gengæld har forholdet til konteksten og de store tanker altid optaget mig meget. ”

Lokalplaner og jura
Da Anne blev færdiguddannet fra Arkitektskolen i Aarhus i 2007 var hun gravid og flere tegnestuer i Aarhus, mente, at der nok godt kunne komme noget arbejde efter endt barsel. Men da Anne Bjerggaard stod klar til at trække i arbejdstøjet i 2008, havde krisen for alvor ramt, og der blev nu sagt nej alle steder.

”Selvom vi begge elskede Aarhus, Øgaderne og alt det liv byen genererer, var vi tændte på ideen om at lade tilfældighederne råde og starte helt fra nul et sted, hvor vi ingen kendte".
Anne søgte job i Fåborg og på Fanø og fik så jobbet på Fanø.

”På papiret søgte de en til at lave lokalplaner, og det havde jeg jo ikke erfaring med, men jeg kan huske, at jeg læste et par stykker og efterfølgende blev enig med mig selv om, at det kunne jeg nok godt finde ud af, og så søgte jeg og fik jobbet.”

Anne Bjerggaard oplever, at arbejdet som arkitekt på en lille ø bringer hende tæt på brugerne, hvilket hun ser som en stor kvalitet. Opgaverne spænder bredt og ofte er hun nødt til at trække på kompetencer rundt omkring i netværket.

”Der er rigtig meget jura i jobbet, og det lærer vi jo ikke på arkitektskolen, men til gengæld lærer vi at trække på specialister. Man skal jo ikke vide alt, men blot vide hvem, man skal spørge for at træffe de rigtige beslutninger. ”

Hvad kunne du tænke dig at tage af efteruddannelse?
”Jeg kunne godt tænke mig at blive mere hård til GIS analyser osv. De der ting, som jeg ikke har lært på skolen, men som jeg bruger rigtig meget i mit arbejde. Jeg overvejede også at læse noget ekstra jura på et tidspunkt, da vi ikke har en jurist ansat, og derfor må jeg ofte selv i gang med at læse lovgivningen. ”

Hockey med håndværkerne
I et lille samfund befinder borgerne sig hele tiden tæt på, hvilket ifølge Anne Bjerggaard kræver, at man står ved de ting, man siger og ikke tror, man kan løbe fra sine aftaler.
”Borgerne er der jo hele tiden. Både når jeg er på arbejde men også henne i børnehaven. Det er vigtigt, at man kan se folk i øjnene både på kontoret men også til jul i dagplejen. ”

Hvad laver du, når du ikke er på arbejde?
”Vesterhavet ligger lige uden for døren, og i sommerperioden cykler vi tit ud og får en dukkert. Og så har vi startet en madklub, hvor vi en gang om ugen mødes 12 familier og spiser sammen. Da vi lige var flyttet her over, spillede jeg også på øens hockeyhold sammen med alle håndværkerne. Det er vist de færreste steder, at man får lov at tackle sine samarbejdspartnere med en hockeystav, men sjovt var det. ”

At det sociale liv spiller en stor rolle på Fanø er ingen hemmelighed, og Anne Bjerggaard har flere gange oplevet at blive inviteret hjem til folk, hun ikke kender.
”Herovre er det jo meget sådan, at køber man en glasskål et sted, så bliver man ofte lige inviteret ind til en kop kaffe og en snak. Folk vil enormt gerne det sociale liv, og man ved jo hvem hinanden er, så det sker ligesom bare af sig selv, og det synes jeg er en kæmpe kvalitet ved at bo her.”

Barsel lige om hjørnet
Friheden i jobbet som arkitekt på Fanø er stor og fordelene er mange. Anne Bjerggaard fremhæver blandt andet den tætte dialog med borgerne og det, at hun lynhurtigt ser konsekvensen af sit arbejde, som to faktorer, der gør hendes arbejde til noget særligt.

”Mit arbejde bliver aldrig rutinepræget, da opgaverne spænder meget bredt. Netop fordi det er en mindre kommune, står jeg meget direkte til ansvar for de ting, jeg laver. Det politiske spil tænder mig, og jeg kommer enormt tæt på beslutningstagerne, som når jeg fx bliver kaldt ind til udvalgsmøderne og skal fremlægge sager og svare på spørgsmål for politikerne. Der føler jeg mig ret privilegeret, når jeg tænker på, hvilke jobs jeg måske ellers kunne være havnet i.”

Om lidt går Anne Bjerggaard på barsel med sit fjerde barn, og selvom hun glæder sig, er der mange ting, hun vil komme til at savne ved sit job, indtil hun vender tilbage.

”Jeg har et stort netværk og nogle skønne kollegaer, jeg kommer til at savne rigtig meget, men nu er det jo ikke sådan, at jeg ikke kommer til at se dem det næste år, for vi ses alligevel rundt om i byen hver dag.”

Kommentarer