De bedste renoveringer og transformationer - en top 5

Fremtidens job ligger indenfor renovering og transformation. Men hvor skal man lede efter inspiration til de gode projekter? Vi har bedt underviser på Arkitektforeningens kursus i renovering Thomas Waras Brogren fra Erik Møller Arkitekter give sit bud på de 5 bedste renoveringer og transformationer.

Af Marie Leth Rasmussen

SESC Pompéia  i Sao Paulo tegnet af arkitekten Lina Bo Bardi er blandt mine favoritter. Projektet udnytter på en usentimental måde gamle industribygninger i et arbejderkvarter, der er socialt belastet og skaber et nyt mødested ikke kun for kvarterets beboere, men for hele Sao Paulo. Det er en billig renovering, der giver håb og nye muligheder til en masse mennesker.
Foto: Wikimedia Commons

Reichtag i Berlin tegnet af Foster + Partners, England er på min top fem, fordi projektet giver nyt liv og ny betydning til den historiske bygning. Transformationen bevarer sporene af Tysklands dramatiske historie og åbner huset op for borgerne – både bogstaveligt og i overført betydning. Samtidig var det et foregangsprojekt indenfor miljørigtigt byggeri.
Foto: Wikimedia Commons

Tour Bois le Prêtre i Paris tegnet af Druot, Lacation & Vassal er også et rigtig godt projekt. Det er en gennemført industrialiseret renovering, som giver boligblokken nyt liv og skaber åbenhed. Renoveringen giver beboerne en fleksibel og tidssvarende lejlighedsindretning, mere lys og nye store altaner.
Foto: Boligblokken før og efter, venligst udlånt af Druot, Lacation & Vassal

The New York High Line tegnet af Diller, Scofidio+Renfro er et fantastisk projekt. Det er en renovering, der har fokus på at skabe nye sociale og bymæssige muligheder, og ikke bare søger at bevare så meget som muligt. Det er usentimentalt, og alligevel er der masser af rå storby/industriæstetik tilbage. I USA er byerne skabt til biler, men High Linen skaber en byrumkultur, hvor man som gående kan bruge den urbane natur og ikke bare kigge på den. Foto: Venligst udlånt af Diller, Scofidio + Renfro

Tower Skin, Sidney af LAVA/ Laboratory for Visionary Architecture er et spændende bud på, hvordan vi skal arbejde med renovering fremover. Energirenovering skal være i hjertet i alle vores projekter. LAVA har udviklet et billigt transparent skind af solceller, der kan trækkes over store nedslidte bygninger. På den måde kan renoveringen skabe et forbedret indeklima, opsamle regnvand og producere energi - ikke bruge den.
Rendering: Venligst udlånt af LAVA

Vil du vide meget mere om renovering?
Så tilmeld dig kurset Renovering - værdi, strategi og virkemidler, der finder sted i Arkitekternes Hus i foråret 2013. For nærmere info og tilmelding til kurset se kursusoversigten.

Blandt underviserne er:
Arkitekt MAA Signe Kongebro, Henning Larsen Architects, Arkitekt MAA Morten Ørsager, Erik Møller Arkitekter, Arkitekt MAA Thomas Waras Brogren, Erik Møller Arkitekter og Arkitekt MAA, Kgl. Bygningsinspektør Peder Elgaard, Erik Møller Arkitekter.