Design Roskilde Festivals nye vartegn for år 2011

Hvert år forvandles dyrskuepladsen udenfor Roskilde til verdens største midlertidige by med en befolkningstæthed større end Shanghai. Nu inviterer Dansk Arkitektur Center (DAC) og Roskilde Festival alle kreative sjæle fra hele verden til at komme med deres bud på en attraktiv bygning eller et opholdssted på et af festivalens områder, hvor folk kan sidde, feste, spise, kysse, danse og slappe af mellem koncerterne.

”BUILD WHAT HERE” er en åben projektkonkurrence, hvor både professionelle arkitekter, studerende og andre kreative sjæle kan komme med  bud på et attraktivt bygget område, som vil blive indtaget af tusindvis af mennesker dagligt under Roskilde Festival 2011. Intentionen er at gøre konkurrencen til en årlig tilbagevendende begivenhed.

Der er allerede stor international interesse for ”BUILD WHAT HERE” og konkurrencens nyhedsbrev har over 300 tilmeldte fra hele verden – både Albanien, Columbia, Indien, USA, Storbritannien, Uruguay, Sverige, Tyrkiet, Island, Holland og Danmark.

Dansk Arkitektur Center har i mange år haft øje på midlertidig arkitektur som en generator for byudvikling og den måde Roskilde Festival arbejder med genanvendelse og involverende, demokratisk design, er i høj grad et billede på den moderne by og de faktorer der udgør rammerne for livet i byen. Derfor har det været oplagt at skabe et samarbejde om festivalpladsens arkitektoniske potentialer.

”Den åbne konkurrence giver unge designere, arkitekter eller kunstnere en unik mulighed for at se deres værk blive set, benyttet og beundret af titusinder af mennesker dagligt i festivalperioden. Vi ser frem til at modtage forslag fra alle, som har gode ideer og som vil etablere sig som en væsentlig medskaber af rammerne på Nordeuropas største kulturfestival,” udtaler Fredrik Gyllenhoff, projektleder i Dansk Arkitektur Center.

Et sted, du har lyst til at være mellem koncerterne
Konkurrencen er åben for alle og rammerne er vide. Konkurrenceforslagene skal dog leve op til nogle af Roskilde Festivals bærende principper og værdier omkring bæredygtighed, demokrati, interaktion, eventdesign og genbrugstanken.

Et nyt udsigtspunkt
Steder der rager op i landskabet som pejlemærker er gode at orientere sig efter og erfaringen viser at udsigtspunkter tiltrækker mennesker. Derfor drømmer Roskilde Festivalen om at få et tårn eller et vartegn, der markerer kulturzonen og tilbyder et godt udsyn over resten af festivalområdet.

Et sted der inviterer og involverer festivalgæsterne
Konkurrenceforslaget må gerne påvirke sanserne og invitere festivalgæsterne til at deltage og interagere med konstruktionen – kan man for eksempel påvirke dens udseende, ved at bevæge sig på den.

Koncept og materialer, der kan bruges igen og igen
Roskilde Festival har en lang tradition for at arbejde med bæredygtighed og genanvendelige materialer og konkurrencedeltagerne opfordres til at tænke det ind i deres projekt. I bedste tilfælde er designet så godt, at det kan pakkes ned og opføres igen og igen – og måske transformeres til nye konstruktioner.

FAKTA om konkurrencen
Konkurrenceforslag skal indleveres mellem 15. januar - 1. februar 2011 digitalt via www.dac.dk
- Vinderen får sit projekt udstillet på Dansk Arkitektur Center i løbet af foråret.
- Juryen består af:
Kent Martinussen, adm. direktør, DAC,
Jan Geipel, Programchef, DAC
Esben Danielsen, udviklingschef, Roskilde Festival
Christian Dam, arkitekt, Roskilde Festival
Markus Bader, arkitekt, Raumlabor Berlin

Læs mere om projektet og download konkurrenceprogrammet her.