Det er frivilligt, og det er sgu godt gået i sig selv

Bente Melgaard går af efter en sjov, udfordrende og lærerig tid som leder af Arkitektforeningens lokalafdeling i Østjylland, og overlader pladsen til arkitekt MAA Trine Lybech Madsen. Her fortæller Bente om sin tid i AAØ.

”8,5 år er strøget af sted i Arkitektforeningen Østjylland. 2 dejlige børn har set dagens lys på hjemmefronten i mellemtiden, og nu byder arbejds- og familielivet på nye spændende udfordringer, som jeg gerne vil tage op”, siger Bente Melgaard, der i maj startede på en erhvervs-ph.d. i Vejle kommune i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut og den almene boligorganisation AAB Vejle.

Flytter i felten
Bente og hendes familie flytter nu til Søndermarken i Vejle for at bo i ”felten” – i kernen af dét forstadsområde, som bente undersøger i sin ph.d., der bærer titlen ”Rum for det gode ’byliv’ i forstaden – mellem ideal og hverdagsliv”.

”Det betyder, at jeg må tage afsked med alle de gode arkitekter i Arkitektforeningens lokalafdeling i Østjylland, da jeg jo flytter ind i en anden lokalafdeling”, siger Bente og tilføjer, at hun stadigvæk sidder i bestyrelsen: ”Det går ikke med en kold tyrker, når man har foreningen i blodet”.

Alt i alt føler Bente Melgaard, at hun har tjent en god ”værnepligt” i AAØ, som den østjyske lokalafdeling omtales i daglig tale.

”Årene i AAØ har budt på mange gode, sjove og virkelig sjove oplevelser – bedst af alt, er selvfølgelig de mange søde, kloge og meget forskellige arkitekter, man møder gennem tiden. Jeg har fået et kæmpe netværk i hele landet, og mødt mange virkeligt inspirerende mennesker, som jeg ved jeg vil holde kontakten med.

Sjov i maskinrummet
”Egentlig er det jo en kæmpe gave, at lave lokalafdelingsarbejde. Man kan få pænt stor indflydelse på sine omgivelser (hvis man vil), man kan arrangere lige nøjagtigt de debatter, forelæsninger, byggepladsbesøg, fester eller fredagsbarer, man har lyst til og man får lov at kontakte spændende arkitekter og mulighed for at etablere faglige relationer, der varer for livet.

Og en interessant ting er, at jo dybere du kommer ind i maskinrummet af foreningen, jo sjovere og mere givende bliver det for dig selv”, siger Bente Melgaard, der samtidig understreger, at det også har været hårdt arbejde, der har lært hende at uddelegere og prioritere tiden så effektivt som muligt endnu bedre.

Hvad er du mest stolt af?
”Jeg er faktisk stolt af mange ting – men også bevidst om, at vi har skabt dem i fællesskab i AAØ’s ledelse. Vi har arbejdet med ”den skrivende gruppe”, hvor målet har været at komme mere ud i dagspressen i Østjylland, vi har oprettet et ”spejdernetværk”, et netværk af kommunalt ansatte arkitekter, én fra hver kommune i Østjylland, som mødes og udveksler erfaringer og kommer med ideer og sparring til lokalafdelingen.

Så er jeg også stolt af det voksende samarbejde med andre foreninger i lokalområdet, og hvis jeg skal nævne et specielt arrangement må det blive ”livet mellem kranerne”, hvor vi i 2011 satte bylivet på de bynære havnearealer i Aarhus i fokus gennem et debatarrangement med bl.a. Jan Gehl.

Sidst, men ikke mindst, syntes jeg naturligvis, at det er fedt at vi, i mine år som leder, har opbygget en driftig, stor og sprælsk ledelse, der har et vildt og ambitiøst aktivitets niveau, med omkring 25 arrangementer i snit om året. Alle baseret på frivillighed og samarbejde”, siger Bente Melgaard.

Et godt råd
På spørgsmålet om Bente har et godt råd til andre MAA’ere, der har blod på tanden i forholdt til at gå ind i arbejdet med foreningens lokalafdelinger, siger Bente:

”Sæt barren højt fra starten, og accepter dét, der kommer ud i den sidste ende, uanset resultatet – for det er frivilligt det hele, og det er sgu godt gået i sig selv”.

Læs også interview med den nye leder af AAØ, Trine Lybech Madsen

Foto: Nana Reimers