Akademisk Arkitektforening

Hjemmet i linsen


Arkitekturfotograf Laura Stamer har brugt tre år på at udforske sit eget hjem fotografisk. En lærerig, men også grænseoverskridende proces, som nu er blevet til bogen "Reflecting Home
".

Af Tobias Moe Hoffmeyer

Hvor kommer din fascination af hjemmet fra?
Hjemmet er en ret grundlæggende størrelse i arkitekturen, som jeg har arbejdet med i mange år. Eksempelvis undersøgte jeg hjem i historisk kontekst, da jeg fotograferede frilandsmuseer i Danmark og flere steder i resten af verden, da jeg lavede projektet “Hjemlige billeder” (som udkom på Aristo Forlag i 2010).

I bogen, og i udstillingen, Reflecting Home vender du dig mod dit eget hjem. Hvorfor?
Dels fordi jeg kommer tættere på hjemmet som fænomen ved at kigge på mit eget, se på hvilke historier, betydninger, sansninger det rummer. Og dels fordi det giver et mere intimt og personligt billede af, hvad hjemlighed vil sige. Mit hjem er mit helle, et meditativt tilflugtssted, og det forsøger jeg at spejle gennem de mere abstrakte motiver, de maleriske overflader og lysglimt, som også er en del af bogens udtryk.

Hvad har det givet dig fagligt og personligt, at du har brugt dit eget hjem?
Rent fagligt har hjemmet været for mig, som selvportrættet er for en billedkunster, det er altid tilgængeligt. På den måde adskiller det sig fra mange af de andre steder jeg fotograferer. Så jeg har været på pletten, lige når momentet er der – for eksempel at afbryde en opvask og gribe kameraet for at fange et helt særligt lysglimt.
Personligt har det været en grænseoverskridende proces, fordi jeg bruger mig selv og får et nyt perspektiv på min egen historie. Af og til træder jeg også ind i billedet. 

Hvilken kunstnerisk værdi tilfører dette personlige eller intime aspekt, som du italesætter her?
Jeg håber, det kan være med til at give publikum en større oplevelse. Sådan har jeg det i hvert fald selv, når jeg oplever kunst, at når jeg kan mærke, der er noget på spil for kunstneren, så bevæger det også mig mere.

Reflecting Home startede, ligesom flere af dine tidligere projekter, som en udstilling. Hvorfor har du valgt at føre billederne videre i bogform?
Fordi jeg er drevet af en lyst til at udforske, hvad bogformatet kan. Samtidig er der også en betydningsmæssig overførsel i, at man kan sidde hjemme i en god stol i sit eget hjem, at være hjemme, mens man bladrer i bogen om hjem. Og så er der selvfølgelig en pointe i at udbrede billederne og få dem til at leve videre, så flere end kun lige dem der bor i nærheden af udstillingsrummet kan se dem.

Boglancering, reception og udstillingsåbning i Galleri Superobjekt, Borgergade 15 E i København, den 8. maj kl. 17-20. Udstillingen fortsætter til 16. maj. Læs mere her

Foto: Laura Stamer


 

Kommentarer