Akademisk Arkitektforening

Jeg føler mig ret heldigKun 30% af Arkitektforeningens medlemmer bestrider klassiske tegnestuejobs. Men hvad laver alle de andre? En stor del arbejder med formidling af arkitektur i enten skrift eller billeder. Arkitektforeningen har talt med en række MAAere, der har valgt formidlingen som levevej: Hvordan bruger de deres arkitektfaglighed i deres job? Og hvordan er de nået dertil, hvor de er? Første interview i rækken er med Arkitekt MAA og fotograf Helene Høyer Mikkelsen.


Af: Dorte Maria Vestergaard

”Jeg formidler arkitektur og tager stilling til arkitektur.”
Ordene falder prompte og tilhører Arkitekt MAA og fotograf Helene Høyer Mikkelsen. Helene blev uddannet arkitekt fra Aarhus Arkitektskole i 2001 og brugte det første lange stykke tid efter sin afgang på at jagte det klassiske tegnstuejob. Inderst inde brændte hun for fotografiet og formidlingen, men at det var mere end et spændende fritidsjob tog hende nogle år og nogle omveje at indse.

Fotograf eller arkitekt
”Da jeg blev færdig på Arkitektskolen tænkte jeg stadig, at jeg skulle være en ”rigtig arkitekt”, selvom jeg havde fotograferet meget i løbet af min studietid og godt kunne mærke, at det var det, der virkelig begejstrede mig”.

Fotograferingen lærte hun allerede som barn af sin far og da hendes lærer på Arkitektskolen fik nys om, at hun fotograferede, hyrede han hende til en opgave. Opgaven krævede, at hun var momsregistreret, så i virkeligheden blev hendes firma startet allerede under studierne, men det var nu ikke noget, Helene tænkte videre over.

”Fotografiet var bare en interesse for mig. Det har det altid været. Jeg var jo arkitektstuderende og skulle ud og sidde på tegnestue. Nu griner jeg lidt af mig selv og det at starte et firma uden egentlig at vide det”.

Denne ene fotoopgave tog den anden undervejs i studiet og med et beskedent porte folie kontaktede hun Cubo arkitekter, der godt ville ”prøve hende af” på en opgave. Da hun senere stod med afgangsbeviset i hånden og blev involveret i en stor udstilling anede hun, at firmaet, hun havde haft nogle år, kunne blive fuldtidsbeskæftigelse.

”Som nyuddannet havde jeg intet at miste og på en måde, var det en god måde at starte firma på. Sådan lidt ”for sjov””. Men det var først, da jeg sad til en jobsamtale og de spurgte mig, om jeg var arkitekt eller fotograf at det virkelig gik op for mig, at jeg skulle være fotograf.  Jeg fik heller ikke jobbet, men det gav mig skubbet til at blive selvstændig. På fuld tid”.

Helhed og detalje
”Jeg arbejder som arkitekt. Gennem mit kamera formidler jeg min personlige oplevelse af arkitekturen. Min tilstedeværelse i byggeriet. Det er vigtigt for mig at få den personlige oplevelse af byggeriet bragt ind i mine fotografier og tekster. Det er også derfor, jeg stort set kun skriver tekster om steder, jeg har været. Jeg ved godt, at man kan læse og søge viden mange steder, men for mig er det vigtigt at få formidlet den personlige indlevelse”, svarer Helene på spørgsmålet om, hvordan hun arbejder som arkitekt i dag.

Skal man være arkitekt for at fotografere eller skrive om arkitektur?
”Nej det tror jeg ikke. Men jeg tror, at jeg som arkitekt kan tilføre fotografiet eller teksten en ekstra faglig dimension. Det er vigtigt for mig, at jeg er arkitekt, og jeg tror, at jeg kan aflæse byggeriet på en anden måde, end en ikke-arkitekt ville kunne. Jeg kommunikerer let med eller til arkitekter”.

Hvad er det, du kan, som en ikke-arkitekt ikke kan?
”Den forståelse for helhed og detalje vi bliver skolet med er helt særegen, og noget jeg bruger meget i min tilgang til fotoopgaver. Jeg går efter fortællende motiver, og spørger altid mig selv inden en opgave, hvad det er byggeriet kan, og hvad det er, jeg gerne vil fortælle med mine billeder. Det er vigtigt at vise både materialitet og detaljer. Udsnit der fortæller om helheden. Jeg formidler helhed og detaljer i sammenhæng, og hvis det lykkes, er opgaven godt løst”.

Netværk og samarbejde
Helene Høyer Mikkelsen veksler i dag mellem at skrive om arkitektur og fotografere arkitektur. Opgaverne får hun i gennem sit netværk, som hun har dyrket meget og sørget for at udvide ved alle lejligheder.

”Hvis jeg ser et byggeri, jeg synes er smukt eller på anden måde tiltaler mig, så ringer jeg til arkitekterne og spørger, om ikke de skal have taget nogle billeder. Nogle takker ikke ja med det samme, men ringer så tilbage 3 år efter. På den måde har jeg sat mange skibe i søen. Et godt netværk er altafgørende som selvstændig”.

Udover fotoopgaver har Helene lavet en del udstillinger og bogprojekter og drømmer om flere opgaver af den kaliber, da denne type opgaver rummer et stort element af samarbejde, hvilket kan være tiltrængt, når man er selvstændig.

”Jeg har lavet flere bogprojekter blandt andet i forbindelse med nogle udstillinger. Her nyder jeg samarbejdet med alle de øvrige aktører, og det er ingen hemmelighed, at jeg drømmer om flere bog- og udstillingsprojekter i fremtiden”.

Den røde tråd
Det selvstændige arbejde kan til tider være hårdt arbejde, men Helene brænder for de mangeartede fotoopgaver, der bringer hende vidt omkring i det danske land.
”Jeg føler mig enormt heldig over at få lov til at gå rundt i det fri og opleve arkitektur. Så tænker jeg på alle dem, der sidder indenfor og tegner børnehaver, og så føler jeg mig ret heldig”.

Hvordan bruger du din arkitektfaglighed i dit job?
”Det handler om at finde en rød tråd i bygningen. Min faglighed består i, at jeg kan analysere arkitektur og opleve det. Gå bag de ufærdige detaljer. Jeg bevæger mig meget rundt, når jeg er ude på en fotoopgave, og det kan tage lang tid at finde den røde tråd. Jeg skræller bygningen lag for lag i et forsøg på at favne både helhed og detalje”.

Præcision hele vejen rundt
Helene mener, at noget af det vigtigste er at lave det, man brænder for, uanset hvad det så end måtte være, for det er aldrig for sent at realisere en drøm. Drivkraften kommer, når man laver det, man er god til.

”Tillad dig selv at lave det, du brænder for. Også hvis det betyder, at du så må tage en postrute nogle år for at få det økonomiske til at hænge sammen. Så er det ikke så farligt”.

Har du nogen gode råd til andre arkitekter, der gerne vil arbejde med fotografi?
”Fokuser og specialiser dig og indse, at du ikke kan alt. Jeg vil ikke skrive på min web, at jeg er fx bryllupsfotograf, for det er jeg ikke bedst til, og det ville unægtelig gå en anelse udover troværdigheden. Det handler om at være præcis i sit arbejde. Vær præcis i alt, hvad du foretager dig; økonomi, billedbeskæring, formidling – alt. Det er krævende. Så selvom jeg mener, at jeg har været heldig, er mit held også kombineret med en hel del benhårdt arbejde.”

Se eksempler på Helenes arbejde på www.arkitekturfotografi.net

Læs andet interview i rækken om formidlere her

Kommentarer