Akademisk Arkitektforening

Konkurrencen om nyt frihedsmuseum afgjortDet nye Museum for Danmarks Frihedskamp 1940-45 er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører, ÅF Lighting - Hansen og Henneberg, Gade & Mortensen akustik og professor, arkitekt Steen Høyer.

Kulturminister Marianne Jelved præsenterede i dag vinderen af arkitektkonkurrencen for Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-45. Vinderprojektet er udarbejdet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører, ÅF Lighting - Hansen og Henneberg, Gade & Mortensen akustik og professor, arkitekt Steen Høyer.

Kulturministeren har som formand for dommerkomitéen været med til at udpege vinderen.

"Frihedsmuseet har sin rod i den udstilling, der blev vist allerede i 1945, kort efter befrielsen. Det rummer den nationale samling om frihedskampen og er derfor et ganske særligt museum. Derfor glæder det mig, at vi med vinderforslaget får et museum, der skaber optimale rammer for formidlingen af frihedskampen. Samtidig med at bygningen arkitektonisk vil indgå respektfuldt med omgivelserne i Churchillparken", siger Marianne Jelved.

Arkitektonisk bliver det nye museum anderledes end det museum, som brændte for to år siden, blandt andet fordi udstillingsarealerne befinder sig under jorden. Adgang sker gennem en ankomstbygning med info, butik og café beliggende på et grusareal, der fastholder det gamle museums placering i Churchillparken.Udstillingerne bliver bygget op i en højloftet udstillingssal, som af hensyn til de skrøbelige genstandes bevaring er uden dagslys.  Med forslagets kompakte bygningsvolumen gives der desuden gode muligheder for at skabe et bærdygtigt og energibesparende byggeri.

Trods sit stille og rolige arkitektoniske udtryk er forslaget en overraskende og spændende løsning. På den ene side er det en funktionel museumsbygning, og på den anden side forener bygningen udstillingernes tema, den omgivende park, sigtelinjer til omgivelserne og stedets særlige betydning.Med vinderforslaget får Frihedsmuseet gode rammer for formidlingen af frihedskampen, forklarer Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen:

"Det valgte forslag giver os forholdsvis store og frie rammer i en bygning, der også skal sikre udstillingen imod vandskader, brand og tyveri. Samtidigt fastholder vi placeringen i Churchillparken på et sted, hvor vi kan fastholde det fine besøgstal, det gamle museum havde", siger Per Kristian Madsen, der ser frem til det kommende samarbejde med vinderen. 

 


Vinderforslaget skal nu bearbejdes og tilpasses i detaljer, og museet forventes at kunne åbne i 2018. Vinderforslaget og de fire øvrige forslag vil være udstillet på Nationalmuseet fra den 6. maj-16. august 2015.

De øvrige inviterede forslagsstillere var:

Den irske tegnestue Heneghan Peng Architects i samarbejde med Arup UK; Arup DK samt Agence Ter, FR.

Polyform Arkitekter i samarbejde med SeArch; Oluf Jørgensen og Cenergia.

BIG i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og Schønherr.

Henning Larsen Architects i samarbejde med Schul Landskabsarkitekter og HaCaFrø/Tyrens.

 

Læs mere samt dommerbetænkningen her

 

 

Kommentarer

Kommentatorens hjemmeside Anonym
ons, 06/05/2015 - 23:02

Glæder mig til at se det færdige resultat, Det ser kældermørkt ud med god grund, håber vi osse når frem til befrielsen inden vi når ud af museet. Det er en god løsning at grave det meste af museet ned.Gør det til et folkeligt sted, hvor vi kan føle det nationale, gør kaffen og kagen billig som for mange år tilbage.

Kommentatorens hjemmeside Anonym
lør, 09/05/2015 - 17:39

Stort tillykke Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Hvilken god ide at grave ned og give plads til lyset oppe. Jeg glæder mig allerede til at besøge stedet.

Hilsen Søren

Kommentatorens hjemmeside Anonym
lør, 09/05/2015 - 17:41

Stort tillykke Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Hvilken god ide at grave ned og give plads til lyset oppe. Jeg glæder mig allerede til at besøge stedet.

Hilsen Søren