"Man skal kunne se hinanden i øjnene oppe i Brugsen"

Arkitektforeningen har talt med en række MAA’ere, der bor og arbejder i udkanten: Hvad er fordelene ved at være arkitekt langt væk fra de større byer? Og hvordan er de nået dertil, hvor de er? Første interview i rækken er med Christina Kjerulff, arkitekt MAA og indehaver af tegnestuen Artifo på Ærø.

Af: Dorte Maria Vestergaard

”Der er rigtig mange fordele ved at være arkitekt på en lille ø. Alle kender hinanden, så når isen først er brudt, så er der kortere vej mellem folk og dermed også til nye opgaver."

At Christina Kjerulff skulle ende som selvstændig arkitekt på Ærø var på ingen måde planlagt. Men efter sit første besøg på øen i 2007, blev hun forelsket i både øen og ikke mindst den mand, hun var kommet for at besøge og så slog hun sig ned på den sydfynske ø til trods for, at studiet på Arkitektskolen i København endnu ikke var færdiggjort.

”Egentlig er det meget enkelt; jeg blev forelsket.  Jeg tænkte nok ikke videre over, hvad det senere ville betyde for mit arbejdsliv, at jeg slog mig ned på en lille ø. Det var bare sådan det skulle være.”

Efter at have færdiggjort sin HF i 1999 tog Christina til England og Portugal og endte bagefter i København, hvor hun fik job i en tøjbutik. Her arbejdede hun side om side med en arkitektstuderende og jo mere han fortalte om studiet jo mere gik det op for hende, at det var det, hun skulle.

Hvorfor ville du gerne være arkitekt?
”Jeg har altid tegnet og malet meget, og ideen om at kunne koble det til noget fysisk tiltalte mig meget. Det lyder jo næsten for meget, men tanken om at få folk til at have det bedre – give mennesker kvalitet i deres hverdag og i deres omgivelser giver mig noget, jeg ikke tror jeg kunne finde et andet sted.

Når man er færdig, har man jo ikke tid til at være nysgerrig
"På Arkitektskolen er konceptet jo lidt, at man skal vokse med opgaven. Man skal være god til at lade sig lede hen, hvor der er noget, der interesserer en, og det var jeg nok. Og så handler det frem for alt om at være nysgerrig, for når man er færdig, har man jo ikke tid til at være nysgerrig”.

Afgangen blev primært lavet fra Ærø kun afbrudt af nogle få samtaler med Jens Baumann, som var hendes vejleder. Drømmen var på intet tidspunkt at blive selvstændig, men alligevel var det det, der skete.

”Min tanke har altid været ’selvstændig – ellers tak!’. Men man kan godt sige, at jeg blev både selvstændig og arkitekt under min afgang.”

Som studerende var Christina både praktikant og efterfølgende studentermedhjælper hos Arkitema. Her var hun med på projektet med renoveringen af Fredrik den 8.s palæ. Forløbet gav hende lyst til at fortsætte arbejdet med renovering og efter endt afgang i 2010 startede Christina med at arbejde 24 timer ugentligt hos Arkitema på en delt opgave i samarbejde med Ærø kommune.

Selvstændig eller ej
Rigtig selvstændig blev Christina, den dag Ærø Kommune ringede hende op og spurgte hende, hvem der skulle lave tilbygningen til børnehaven på Ærø.

”Mit svar var selvfølgelig ”det skal jeg” – det var i marts 2012 og så startede jeg mit firma der.”

Hvad er fordelene ved at være arkitekt på en lille ø?
”Der er rigtig mange fordele. Jeg har en ydmyg tilgang til opgaver og lærer meget af de håndværkere, jeg arbejder sammen med. Alle der bor herovre ved jo godt, at vi skal arbejde sammen igen, så ingen tager røven på hinanden. ”

Hvad er det, der tænder dig ved restaureringsopgaverne?
”Det tiltaler mig, at man kan bevare et stykke af historien, et levet liv. Man værner om en fortælling.  Jeg bander og svovler til tider over de tekniske løsninger, men får det altid gennemført.”

For tiden arbejder Christina med blandt andet to tilbygninger til et nedlagt landbrug, hvor et 100m2 stort orangeri er ved at tage form, i en anden privat byggesag dukkede en brønd pludselig op, der hvor der skulle stå en væg, så nu integreres brønden som lyskilde. Og så er der tilbygningen til børnehaven, som var med til at starte Artifo (arkitektur til folket), som hendes firma hedder.

”De store udfordringer kommer til mig. Jeg tænker altid: ’Hvad ville være det smukkeste og mest tilfredsstillende’ og så går jeg efter det. ”Jeg sælger ideen først og så løser jeg teknikken bagefter og det kan da godt give nogle søvnløse nætter.

Frihed og ansvar
Selvom der er mange timers arbejde i livet som selvstændig nyder Christina den frihed, det giver hende.

”Hvis vejret er godt og jeg ikke har møder den dag, kan jeg tage ud at sejle og arbejde om aftenen i stedet, det er jo et kæmpe privilegium.”

Hvad er ulemperne ved at være arkitekt på en lille ø?
”Der er ingen at spare med omkring det at være nystartet. Man skal finde sin egen vej og er alene om ansvaret.
At fordelene er større end ulemperne er Christina nu ikke i tvivl om:
”Dygtige håndværkere, friheden og at jeg har alle kontakter tæt på er tre ting, der virkelig er gode ved at være selvstændig på en lille ø. Men jeg kan aldrig gå i Brugsen for bare at hente en mælk, det tager altid minimum tre kvarter, fordi man enten møder sine samarbejdspartnere eller andre man lige skal udveksle et par ord med.”

Hvad drømmer du om for fremtiden?
Jeg drømmer om en masse spændende opgaver, der kan udfordre mig som arkitekt og give mig en masse ny viden og en masse nye samarbejdspartnere.
Christina er opsat på ikke at lade sig begrænse af sin viden, da hun mener, at man som selvstændig skal turde holde fast i sine ideer, - også selvom de kan være udfordrende både for en selv og ens samarbejdspartnere.

”Det bedste ved at være arkitekt er jo friheden til at søge grænser, det benytter jeg mig meget af. Og heldigvis har jeg ikke nået grænsen endnu.”