Akademisk Arkitektforening

Når rammer skaber karaktererDet er ikke blot humor og et farverigt persongalleri, der er i fokus i Klovn – The Movie, en af dansk films største succeser i mange år. Naturen og arkitekturen spiller en afgørende rolle. Arkitektforeningen har mødt instruktøren bag filmen, Mikkel Nørgaard til en snak om betydningen af locations.

Mikkel Nørgaard byder velkommen i, hvad der mest af alt ligner en lille spejderhytte i Zentropa ved Avedørelejren. Hytten er spartansk indrettet med et skrivebord, en briks og en hylde, hvor der står en dildo.
”Ja det er den, Casper har i munden i filmens slutscene”, oplyser Mikkel Nørgaard og kommer på den måde eventuel undren i forkøbet og får fokus hen på det, snakken skal handle om: ”Jeg har ikke prøvet at blive interviewet om locations og arkitektur før – men det er vildt fedt, og med Klovn- filmen har vi virkelig tænkt over omgivelsernes betydning for fortællingen.”

Klovn - The Movie er i virkeligheden en meget enkel, om end alvorlig, fortælling om Frank Hvams erkendelsesrejse ud i verden og ind i sig selv.
Mia, hans kæreste, er gravid, og hun stoler ikke på, at Frank er moden til at være far – og de fleste, der har set TV- serien Klovn, vil kunne forstå hvorfor. Det er ikke småting i form af bommerter og dumheder, Frank får rodet sig ud i. For at bevise over for Mia, at han godt kan være en ansvarlig far, der tænker på andre end sig selv, tager Frank Mias nevø Bo med på kanotur i Jylland sammen med Casper (Christensen red.). En tur som ingen af de tre vil glemme.

Småborgerlighed og vild natur
Filmen er en roadmovie, og det meste af handlingen udspiller sig på Gudenåen i Østjylland, i naturen og på de danske veje, hvorimod TV- serien Klovn primært udspiller sig på Frederiksberg i København.

”Vi – Casper, Frank og jeg - havde et ønske om at komme ud i landet og filme. I serien var vi mest på Frederiksberg, primært fordi vi ikke havde råd til at bevæge os rundt mellem for mange forskellige locations. Vi valgte Frederiksberg som område, fordi Frederiksberg er meget varieret, og på mange måder er essensen af småborgerlighed. Og Frank og Mia er jo det småborgerlige Danmark - de repræsenterer os alle sammen, hvorimod Casper tilhører en form for pop-kulturel overklasse.”

Inden Mikkel Nørgaard og filmholdet gik i gang med at filme, tog scenograf Rasmus Thjellesen til Jylland for at finde de helt rigtige steder at skyde filmen – en proces, der handler om at finde ud af, hvad rummene og omgivelserne gør ved karaktererne, forklarer Mikkel Nørgaard...


Læs hele interviewet med Mikkel Nørgaard i Rapport 10 - Arkitektforeningens årsberetning.

Foto: Mikkel Nørgaard og Frank Hvam under optagelserne til Klovn - The Movie. Zentropa.


Kommentarer