Nye tilfælde af misbrug af MAA-titel

I de seneste uger har Arkitektforeningen foretaget stikprøver og fundet frem til 20 arkitekter, der benytter titlen arkitekt MAA uden at være medlemmer af foreningen.

For at bevare titlens indhold og kvalitet er det vigtigt, at den beskyttes mod misbrug og Arkitektforeningen holder derfor et vågent øje med, at den ikke benyttes i flæng.

Misforståelser
Ofte beror misbruget af titlen på en regulær misforståelse. Mange arkitekter antager, at det er afgangen fra en anerkendt arkitektskole, der giver ret til titlen arkitekt MAA. Men initialerne betyder ”Medlem af Akademisk Arkitektforening” og er dermed udtryk for, at man er del af et fagligt fællesskab, som kun optager medlemmer, der er uddannet i henhold til EU's arkitektdirektiv, eller som er optaget via Optagelses- og Kvalifikationsnævnet.

Som medlem af et fagfællesskab forpligtes man desuden til at holde sin faglighed ved lige, så titlen borger for ajourført og kvalificeret arkitektarbejde.

Dokumentation nødvendig internationalt
Tilhørsforholdet til et fagligt fællesskab er ofte  nødvendigt, når arkitekter søger arbejde internationalt. De fleste andre lande, både i og udenfor Europa, har langt skrappere krav til godkendt uddannelse og anerkendt faglighed – det kan et MAA-bevis fra Arkitektforeningen dokumentere, at dens medlemmer har.

Der er omkring 7000 medlemmer i Arkitektforeningen, som binder MAAerne sammen på tværs af faglighed, geografi og interesser gennem et væld af aktiviteter og politisk arbejde. Skal MAA-titlen fortsat have vægt, er det derfor nødvendigt at håndhæve, at retten til at bruge den kun er forbeholdt medlemmerne af Arkitektforeningen.

Er du i tvivl om, hvad dit medlemskab betyder for dig som arkitekt eller ønsker du rådgivning om optagelse i foreningen, kan du kontakte arkitekt MAA Lena McNair lm@arkitektforeningen.dk eller på telefon 3085 9005.

Læs mere om medlemskab
Læs om faglige fordele