Akademisk Arkitektforening

Vækstpolitik er varm luftaf Jane Sandberg, direktør Arkitektforeningen

Et af årets mest populære emneord på det bornholmske folkemøde er vækst. Derfor bliver folkemødet politikernes bedste chance inden en god lang sommerferie for at fylde andet end varm luft i vækstklicheen og fortælle os, hvordan de vil skabe vækst. Visionerne har vi hørt til hudløshed: højere, bedre, større, hurtigere - og billigere.

Nu mangler der handling
Regeringens vækstplan for de kreative erhverv fra i vinter indeholder ellers en række fine forslag som bedre forretningsudvikling og lettere adgang til finansiering for kreative virksomheder.
Faktisk er der hele 27 såkaldte konkrete initiativer.
Men faktum er, at Danmark ikke kan leve af 27 initiativer flot trykt på tykt papir. Eller 527 for den sags skyld. Danmark har ikke brug for flere rapporter, betænkninger og udvalg. Danmark har brug for modige politikere, der tør prioritere og skabe realpolitik.

Kreative løsninger
Verdens folkerigeste fællesskab er middelklassen, hvor flere end tre milliarder mennesker ikke blot kan købe luksusvarer af høj kvalitet, men også efterspørger velfærdsamfundets produkter.
Ifølge de seneste tal fra FN blev den globale eksport af kreative varer og services mere end fordoblet i perioden 2002 til 2011.

Med vores lange og stolte danske arkitekturtraditioner har vi virkelig et godt udgangspunkt for at få del i den stigende internationale efterspørgsel efter kreative løsninger. Statistikbanken skønner da også, at eksporten af dansk arkitektur er tre gange så stor som for 10 år siden.

Men hvis Danmark virkelig vil have et boom i eksporten til den nye globale middelklasse, kræver det mere end politisk middelmådighed. Den ellers ambitiøse og visionære vækstdagsorden, der kendetegnede arbejdet med regeringens vækstplan for kreative erhverv, er allerede i fare for at drukne i jagten på kortsigtet økonomisk vækst. Det er både uambitiøst og uansvarligt.

Vi forventer af vores politikere, at de skal tage ansvar og opstille mål, men ofte hører vi bare, at riget fattes penge. Det er blevet et politisk mantra på tværs af partiskel, men det er ikke en gyldig grund til at fralægge sig et ansvar. Den økonomiske krise er derimod en grund til at prioritere de langsigtede, bæredygtige løsninger, der sikrer danske kreative erhverv den plads på det globale marked, som bl.a. arkitekter står på spring for at indtage.

Derfor er det Arkitektforeningens forhåbning, at politikerne på tværs af partierne vil benytte folkemødet til at formulere entydige og klare prioriteringer i arbejdet for varig vækst og ikke blot udsende velmenende prøveballoner.

Der er i forvejen så rigeligt med varm luft, når vores folkevalgte taler vækst.

Debatindlægget blev bragt onsdag d. 12.6.2013 i JP

Kommentarer