Hospital

Lysets helende kraft

Arkitekt MAA, Carlo Volf arbejder med at forene lys, arkitektur og sundhed, så det sundhedsmæssige aspekt bliver integreret i arkitekturen. I sin nyligt forsvarede ph.d. præsenterer han, hvordan lyset kan være med til skabe bedre rammer for vores sundhed.

Af Helle Lorenzen, journalist (DJ), Designkommunikation

Sygehusbyggerier: Det går for stærkt

Sygehuse bygget på samme tid kan blokere for både kvalitet, videndeling og et potentielt eksporteventyr, mener blandt andre Arkitektforeningen, IDA og formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Wayfinding på hospitaler

Arkitekt MAA Solvej Colfelt forsvarede sin ph.d. ”Tilgængelighed i det offentlige rum – wayfinding på hospitaler” den 12. november på Arkitektskolen Aarhus. Problematikken er yderst aktuel i forhold til etableringen af de nye supersygehuse, der bliver store som byer. Med udgangspunkt i wayfinding spørger Solvej Colfelt, om disse mastodonter nu også er vejen frem.

Af Helle Lorenzen, journalist DJ

Supersygehuse: Kompetenceløft i byggebranchen nødvendigt

Dansk Byggeri istemmer nu Arkitektforeningens anbefaling af kompetenceløft i byggebranchen i forbindelse med super-sygehusbyggerierne.

Når arkitektur og sygepleje går hånd i hånd

Ny viden er fundamental for at kunne skabe fremtidssikrede hospitaler, hvor gode patientforløb understøttes og personalets arbejdsmiljø er i top. Det mener Ph.d-stipendiat ved Aalborg Universitet, arkitekt MAA Mette Blicher Folmer, der underviser på Arkitektforeningens kursus i hospitalsarkitektur –  og som i øvrigt også er uddannet sygeplejerske.

”Vidensudvikling og vidensdeling er noget af det vigtigste, der skal til for at fremtidssikre vores hospitaler.

Design bedre hospitaler

De næste år byder på en række store hospitalsbyggerier i Danmark. Der er allerede flere store konkurrencer i gang, og over de næste ti år vil mange  flere finde sted.

Skyd skylden på Arkitekten

At tegne et hospital er en benhård vandring gennem et landskab af politiske interesser, uregerlige budgetter og kampe på tværs af borgere og klinisk personale. Tom Danielsen, partner hos C.F. Møller har taget turen i forbindelse med det nye Skejby sygehus, Det Nye Universitetshospital i Århus, DNU der bliver det første af de 5 regionale ”supersygehuse”.

- Af Cæcilie Skovmand

Tom Danielsen kigger ud over den imponerende skyline fra arkitektfirmaet C.F.