Hospitalsarkitektur

Fakta om Kvalitetsfonden

Den tidligere regering vedtog i 2007 en kvalitetsreform. Som led i reformen blev der etableret en kvalitetsfond på 50 mia. kr. Pengene skal i perioden 2009-2018 bruges til medfinansiering af investeringer i en moderne og effektiv sygehusstruktur, bedre fysiske rammer på borgernære serviceområder i kommunerne samt til arbejdskraftbesparende teknologi og nye arbejds- og organisationsformer.

Guide til sygehusprojekter i regionerne

Med kvalitetsreformen indgik regeringen og regionerne aftale om sygehusbyggeri for 40 mia. kr. De 25 mia kroner kommer fra Kvalitetsfonden, mens de resterende 15 mia. kr. kommer fra regionernes selv. Nogle af regionernes penge indgår i de store kvalitetsfondsprojekter, men størstedelen går til mindre sygehusbyggerier, renoveringer og udvidelser af eksisterende sygehuse.

Danmarks store hospitalsbyggerier

Superhospitaler på størrelse med små provinsbyer med gader og pladser, enmandsstuer med internetopkobling og hospitalsteknologi for millioner.

Nyt psykiatrisk sygehus i Aabenraa

Det nye psykiatriske sygehus i Aabenraa vil afstigmatisere patienterne og skabe trygge og professionelle rammer for behandlingen. Vi har spurgt Jette Sandberg fra White Arkitekter A/S, som er totalrådgiver på projektet, om idéerne bag sygehuset.

Af Marie Leth Rasmussen

Hvorfor samler I psykiatrien med sygehuset?
Region Syddanmark ville gerne opnå driftsfordele ved at samle sygehusene et sted.

Mange ønsker på ønskesedlen

De nye hospitaler skal kunne mere for stadig færre penge. Det er en af de største udfordringer ved at tegne hospitaler, mener partner i AART architects Anders Strange.

Anders Strange er fagrådsleder på Nytt Østfold Sykehus i Norge og underviser på Arkitektforeningens kursus i hospitalsarkitektur. Vi har spurgt ham, hvordan hospitalsarkitektur har udviklet sig, og hvilke forhindringer han er stødt på i arbejdet med at tegne hospitaler.

Kroppen som en maskine

Arkitektforeningens kursus i hospitalsarkitektur kommer vidt omkring fra logistik over bæredygtighed og helende arkitektur til et historisk syn på kroppen som en maskine.

Af Marie Leth Rasmussen

På Arkitektforeningens kursus i hospitalsarkitektur møder deltagerne nogle af de mest erfarne personer indenfor hospitalsarkitektur herhjemme. Heriblandt Tom Danielsen partner i C.F.

Helhedsplan Bispebjerg

Prækvalifikationen til en international helhedsplan for Nyt Bispebjerg og Ny Psykiatri Bispebjerg er netop skudt i gang.

Supersygehuse: Kompetenceløft i byggebranchen nødvendigt

Dansk Byggeri istemmer nu Arkitektforeningens anbefaling af kompetenceløft i byggebranchen i forbindelse med super-sygehusbyggerierne.

Fremtidens Herlev Hospital

Vinderen af udbygningen af Herlev Hospital blev Konsortiet Henning Larsen Architects, Friis & Moltke, Orbicon | Leif Hansen, Norconsult (N), NNE Pharmaplan, Brunsgaard & Laursen og SLA
.

I 2010 udskrev Region Hovedstaden en indbudt projektkonkurrence om udbygning og modernisering af Herlev Hospital, hvor fem konsortier skulle give deres bud på, hvordan fremtidens hospital skal se ud.

Rammerne for det nye hospitalsbyggeri skal understøtte det sa

Den nødvendige efteruddannelse i hospitalsarkitektur