ANNONCE

Månehabitat. Foto: SAGA Space Architects
Tekst af

SAGA Space Architects

Det er ét år siden, vi blev interviewet i Arkitekten (01/2020, red.). Dengang var vores månehabitat LUNARK i støbeskeen. I dag er LUNARK-missionen til Grønland overstået og foreviget gennem en kommende dokumentarfilm, der skildrer, hvordan vi udviklede, byggede og beboede vores højteknologiske habitat for at undersøge, hvordan arkitekturen fungerede, og hvordan psyken blev påvirket af at være i isolation i barske omgivelser.

Historien om os, SAGA Space Architects, og LUNARK er en historie om, hvordan et tilfældigt møde førte til et unikt venskab mellem os, Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen, dengang to arkitektstuderende med en passion for rummet. Vi havde begge læst Illustreret Videnskab og set sci-fi-film, siden vi var børn, og i takt med at vi voksede op, voksede vores drømme om rummet. Vores veje skulle vise sig at mødes i 2017, da vi begge gik på Arkitektskolen i København.

Til vores afgangsprojekt på Arkitektskolen var opgaven at designe en bygning til havnefronten i Køge. Afgangsprojektet var vores sidste chance for at arbejde med rummet på Arkitektskolen, så vi gjorde alt for at få lov til at skifte emne. Takket være især én underviser, som troede på os, lykkedes det. Efter at have set The Martian ca. fem gange drog vi til Wadi Rum i Jordan, ørkenen hvor filmen blev optaget. Det var det tætteste, vi kunne komme på en anden planet. For at forstå livet på Mars boede vi i et telt i ørkenen i to uger. Da vi vendte tilbage fra Jordan, skrev vi opgaven om kolonien på Mars. Opgaven og turen havde vist os, at vi var nødt til at gøre noget mere ud af vores passion for rummet.Efter at have arbejdet døgnet rundt i to måneder fuldførte vi vores første projekt, Dandelion Shelter, et lille Mars-habitat, som vi sendte til Marstopia, den største Mars-arkitekturkonkurrence på det tidspunkt. Vi vandt førstepræmien (se også Arkitekten 1/20).

Surfende på en bølge af selvtillid ansøgte vi om en plads på International Space University, ISU, og blev begge accepteret med stipendier fra ESA, Den Europæiske Rumorganisation. Resten betalte vi med vores præmiepenge fra Mars-konkurrencen. Vores selvtillid tog et markant dyk, da vores klassekammerater begyndte at tale om det, de arbejdede på; nogle arbejdede hos NASA, mens andre var forskere eller byggede raketmotorer for private virksomheder. Det var nervepirrende at skulle præsentere vores egne koncepter, men da vi endelig gjorde det, viste det sig, at selv ingeniørerne og raketforskerne syntes, at vores projekt var spændende. Vores selvtillid blev genskabt.

Efter at være kommet hjem fra ISU var der intet, der kunne holde os tilbage. Vi flyttede sammen i en lille lejlighed og grundlagde vores drømmestudie, SAGA Space Architects. Vi arbejdede 24/7 og sov bogstaveligt talt under vores skriveborde. Efter at have lavet meget konceptuelt arbejde ville vi bygge noget fysisk og gik derfor sammen med vores kolleger fra ISU, forskere fra D-Mars, for at bygge et simuleret Mars-laboratorium i den israelske ørken. Det var første gang, vi realiserede et koncept, og det blev positivt modtaget i arkitektoniske kredse verden over.

I løbet af 2019 begyndte vi at konceptualisere et månehabitat. Vi vidste på det tidspunkt, at vi kunne udvikle prisvindende koncepter, og vi vidste, at vi faktisk kunne bygge dem. Månehabitatet blev kulminationen på vores erfaring fra KADK og ISU samt fra de koncepter, vi havde udviklet, siden SAGA blev grundlagt. 2020 havde derfor et enkelt overordnet ambitiøst projekt: LUNARK-habitatet.

Tekst af

SAGA Space Architects

Fakta

Saga Space Architects blev grundlagt af Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis Frederiksen i 2008 med det formål at skabe boliger for fremtidige astronauter.

Udgivelse

Rejsebrevet blev første gang udgivet i Arkitekten 03/2021

ANNONCE

Habitatet i starten af missionen, da vi stadig havde sollys, og temperaturerne var milde (-10 grader). Billedtekst og foto: SAGA Space Architects

LUNARK-habitatet skulle leve op til to kriterier; det skulle passe ind i en skibscontainer i foldet tilstand, og indretningen skulle være stimulerende for beboeren. Disse to kriterier var centrale, da pladsen er sparsom ombord på rumraketter, og fordi den nuværende indretning i rumfartøjer og på Den Internationale Rumstation er steril og ikke særlig indbydende. Habitatet er opbygget på en bærende aluminiumsramme iklædt et skin af kulfibersandwich-paneler og fleksibel gummi, der inspireret af den japanske teknik origami gør det muligt for habitatet at ekspandere mere end 750% i volumen. Det næste lag er isolering i form af et materiale lavet af genbrugte plastikflasker. Oven på kulfiberpladerne er lette og fleksible solpaneler, der er meget effektive i det kolde arktiske miljø i Nordgrønland. Valget af solenergi er informeret af de evige lyse dage om sommeren i Arktis. Ligeledes er det sted, som habitatet er designet til, Månen, badet i næsten konstant sollys. Det indre af habitatet er ikke som ISS. I stedet er det hjemligt og udstyret med et stimulerende lyssystem, såkaldt Circadian Light, med det formål at modarbejde monotonien i rummet, hvilket giver beboerne en naturlig døgnrytme. Vi stoppede dog ikke der.

Eftersom det står klart, at almindelige mennesker sendes ud i rummet i den nærmeste fremtid, ville vi teste, om vi selv, som almindelige mennesker, kunne udholde at bo i habitatet. Planen var, at vi i 100 dage, isoleret i den grønlandske ødemark, et af de mest fjendtlige miljøer på planeten, ville teste habitatets arkitektur og udføre studier på de psykologiske effekter afledt af at være i isolation. Efter meget research udvalgte vi Moriusaq, nord for Thulebasen til vores testmission, fordi miljøet har mange ligheder med Månen; det er koldt, livløst, og hjælpen er langt væk. Da vi havde bygget habitatet, gjorde vi klar til at pakke det sammen og tage af sted.

Missionen begyndte i september sidste år. Mens vi gjorde klar til at flytte ind, boede vi i en forladt fangerhytte i Moriusaq. Vores største frygt kom tæt på livet en af de første dage, efter vi var ankommet; mens vi sov, havde en isbjørn været på besøg ude foran hytten – og vi fandt ud af, at døren ikke var låst. Efter at havde afsøgt området, konkluderede vi, at bjørnen var væk. Dagen efter begyndte vi at folde habitatet ud og sætte benene på. Det næste var at banke ankre i den permafrosne jordbund, som vi havde beregnet ville tage et par dage. Det endte med at tage ugevis at få 15 styks halvanden meter lange jordankrer i jorden. Det lykkedes dog i sidste ende, og LUNARK-habitatet stod flottere, end vi nogensinde kunne have renderet os frem til.

Efterfølgende begyndte vi at installere habitatets hjerne ODIN, solpanelerne, og flytte madvarer og personlige ejendele ind i habitatet. De næste to måneder gik med at udføre eksperimenter, heriblandt at teste vores algereaktor og udføre et VR-eksperiment for DTU Space. Vi drog også på simulerede månevandringer for at afsøge området og hente is til vores mad. Under disse vandringer bar vi altid en riffel som livsforsikring i tilfælde af, at vi stødte på en stædig isbjørn. Der blev også tid til at slappe af, læse og spille skak. 30. november blev vi samlet op af en helikopter og fragtet til Thule-basen. Efter at have levet af pulvermad i tre måneder var det en velsignelse endelig at spise en burger igen.

Missionen sluttede i december 2020. Vi er nu i gang med at bearbejde al den data, vi har fået ud af missionen. Dog kan vi allerede nu konkludere, at missionen var en succes, arkitekturen fungerede, og vi lærte en hel masse, som vi kan bruge i fremtidige projekter. Vi er gået i gang med en usandsynlig mission – at lave rumarkitektur – med alle odds imod os. Nogle mennesker troede ikke på os, men vi holdt fast i vores drøm. Vi arbejder nu på forskellige projekter, der alle har det til fælles, at de er skabt med teknologi, der er essentiel for fremtidig bosættelse på andre planeter.