Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/kalender/arkitekters-ansvar-i-det-globale-syd/
Når danske arkitekter arbejder i det globale syd, følger der særlige etiske udfordringer med. Så hvordan håndterer tegnestuerne deres ansvar? Og hvilke dilemmaer opstår i mødet mellem forskellige kulturelle og politiske virkeligheder? Dét diskuterer vi i samtalen den 19. februar.
Tidspunkt:
19.02.2025 kl. 16:30 - 18:00
Sted:
Åbenrå 34, 1124 København K
Pris:
Gratis for MAA
Gratis for Studerendemedlem af Arkitektforeningen
Gratis for FORUM-medlemmer
Gratis for Ikke-medlem
Tilmeldingsfrist: 19.02.2025
Danske arkitekter, der arbejder i det globale syd, oplever ofte konkret, at de bidrager til en bedre verden ved at stå for opgaven i stedet for at overlade den til andre. Samtidig er arkitekten pr. definition rådgiver og ikke udførende. Så har arkitekter overhovedet et medansvar for de vilkår, der er for den arbejdskraft, der opfører byggerierne, når der arbejdes i det globale syd – herunder i ikke-demokratiske lande? Og hvad kan arkitekten konkret gøre? Set i lyset af identitetsparadigmet bør danske arkitekter da overhovedet tegne for bygherrer i det globale syd, når de ikke selv kommer derfra?
I eftermiddagens samtale dykker vi ned i komplekse etiske spørgsmål, som danske arkitekter står over for, når de arbejder på projekter i udlandet, og diskuterer, hvordan arkitektstanden kan håndtere deres medansvar for globale byggeprojekter.
I samtalen vil vi gå nærmere i dybden med spørgsmål som;
Paneldeltagere:
Samtalen modereres af Tine Lange, Responsible Assets. Der bydes på et glas og mulighed for netværk efter arrangementet. Vi glæder os til at se dig!
Om samtalerækken ‘Arkitektens etiske dilemmaer’
Arkitektens rolle i samfundsudviklingen er under pres, da økonomi ofte fortrænger fagligheden i byggeprojekter. Samtidig står branchen over for nye udfordringer som klimaforandringer, ressourceforbrug og øgede krav fra EU om bæredygtighed. Branchen har derfor en udfordrende opgave foran sig, hvis den skal bidrage til en fremtid, der er bæredygtig for de kommende generationer, og samtidig fungere som et forretningsområde. Med dette som udgangspunkt diskuteres i samtalerækken ’Arkitektens etiske dilemmaer’ arkitektens rolle, etiske valg og fagets fremtid.
Til hver samtale inviterer vi advokatstanden ind for at perspektivere de etiske dilemmaer, som arkitekter står overfor, samt belyse, hvordan juridiske rammer påvirker fagets praksis. Sammen vil vi dykke ned i, hvordan arkitekter kan navigere mellem idealisme og pragmatik for at sikre deres indflydelse i fremtidens byggeri.
Samtalerækken om etik er en del af Agenda Earth – et initiativ, der sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal muliggøre det. Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles løbende i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet – og er støttet af Dreyers Fond.