Arkitektforeningen på Kulturmødet Mors 2. dag

Arkitektforeningen inviterer til debatter og arrangementer på Kulturmødet Mors. Se her hvor du kan møde Arkitektforeningen på fredagens program.

FodgængereCampingvogn-Mors2023-FotoJonasPetri

Den Gule Campingvorgn på Kulturmødet 2023. Foto: Jonas Petri

Tidspunkt:

23.08.2024

Sted:

Sted: Arkitekturcaféen, KulturVejen

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

Kl. 10.30 – 11.30
At tale om arkitektur

Arrangør: Arkitektforeningen – foregår på Folkescenen

Moderator: Ane Cortzen

Panel: Holger Dahl, arkitekturanmelder Berlingske, Josefine Klougart, forfatter, Birgitte Sonne, journalist Det Nordjyske Mediehus

Kl. 11.45 – 12.15
Formidling af arkitektur – hvad er inddragelse værd?

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Rie Malling, arkitekt MAA

Panel: Graves Simonsen, arkitekt MAA, bæredygtighedschef Bygherreforeningen
Katarina Bramsen Buhl, arkitekt MAA, C. F. Møller Democratic Design
Therese Agerkilde, arkitekt MAA & projektleder Viborg Kommune

Hvordan værdisætter man demokratisk inddragelse, når det kommer til arkitektur? Hvad koster det at inddrage borgere i processen og hvad får man som bygherre ud af det?
Democratic Design har igangsat et projekt, der forsøger at kortlægge, hvilken værdi der bliver skabt når vi designer byer for mennesker. Det er blevet til en vidensamling fordelt på fem temaer, grønne områder, mobilitet, kultur og identitet, fællesskab, identitet og inddragelse, hvor der er fokus på den værdi, der bliver skabt for både bygherre, samfundet og individet. Arkitekturcaféen inviterer til debat om værdien af inddragelse på baggrund af videnssamlingen.

Kl. 12.00 – 13.00
DAC på kulturmødet: hvem slog arkitekten ihjel?

NB: Folkescenen, KulturPladsen

Arrangør: Dansk Arkitektur Center (DAC)

Moderator: Anne Katrine Harders, ph.d. & programleder Dansk Arkitektur Center (DAC)

Panel:
Ane Cortzen, arkitekt & tv-vært
Anne Sophia Hermansen, skribent & arkitekturdebattør Weekendavisen
Holger Dahl, kunst- & arkitekturanmelder Berlingske
Lars Autrup, arkitekt MAA & direktør Akademisk Arkitektforening

Det er blevet en nationalsport at kritisere arkitektur og arkitekter. Afstemningerne om den værste nye arkitektur trækker overskrifter, mens mange begræder, at der ikke bliver bygget så smukt som før i tiden. Men hvad ville der egentlig ske, hvis der ikke fandtes arkitekter? Det scenarie er måske slet ikke så usandsynligt. Mange af arkitektens opgaver kan nemlig snart løses af kunstig intelligens ligesom tegnestuerne opkøbes af ingeniører. Arkitekturen defineres i høj grad af, hvad der kan være på et regneark og med bæredygtighed som en afgørende faktor, er rummet til at udfolde sig kunstnerisk blevet mindre.

Sammen med Anne Sophia Hermansen, skribent ved Weekendavisen og hyppig arkitekturdebattør, Ane Cortzen, arkitekt og vært på DR-programmet “Er der en arkitekt til stede?”, samt Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen, tager vi på en fiktiv tidsrejse til en fremtid uden arkitekter. De tre er vores vidner, når vi forsøger at afdække, hvem der slog arkitekten ihjel – var det mon Arkitekturoprøret, den kunstige intelligens eller typehusfirmaerne? Og hvad betyder det mon for fremtidens arkitektur?

Holger Dahl, forfatter og arkitekturredaktør på Berlingske, og Anne Katrine Harders, ph.d. og programleder på DAC, efterforsker sagen, og sammen med dem håber vi på at finde ud af hvem arkitektens morder er – og om verden i virkeligheden bliver meget bedre uden arkitekter? Eller om vi alligevel får brug for arkitekterne til at lave arkitektur?

Kl. 12.30 – 13.00
Formidling af arkitektur – Arkitekturlitteratur til børn

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Rie Malling, arkitekt MAA

Panel:
Majken Astrup, journalist & historiker
Malene Abildgaard, arkitekt MAA & udviklings- og formidlingsdirektør Utzon Center

Børn og unge skal lære om arkitektur – og lære af arkitektur. I hvert fald hvis det står til to af forfatterne bag tre nyligt udkomne bøger om arkitektur formidlet til børn.
Mogens A. Morgens fagbog ’Lille Arkitekturhistorie’ og Majken Astrups fiktionsbog ’De magiske mursten’ har fokus på arkitekturhistorie, mens Malene Abildgaard og Utzon Center i ’Arkitektens verden’ har allieret sig med 14 danske tegnestuer, som hver kommer med deres bud på, hvorfor og hvordan børn skal lære om arkitektur.

Men hvorfor er det overhovedet relevant at formidle arkitektur til børn og unge? Kom med til en snak om arkitekturforståelse, demokratisk dannelse, kloge hænder og skabende hoveder.

Kl. 13.15 – 13.45
Formidling af arkitektur – Arkitektur i børnehaven: skal vi lege arkitektur?

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Rie Malling, arkitekt MAA

Panel:
Bitten Heidemann Pedersen, afdelingsleder Skipper Clement børnehave & vuggestue Jammerbugt
Christina Pape Hansen, senior projektleder for Undervisning DAC
Matilde Marling Kiib, arkitekt & leg- og læringschef Utzon Center

Skal vi lege arkitektur? Det er nok ikke et spørgsmål, som mange børnehavebørn stiller. Men børn leger arkitektur – helt uden at vide det. Det gør de, når de bygger huler af puder og tæpper, og når de graver huller og gange i sandkassen.

Men hvorfor skal de mindste egentlig lære om arkitektur? Hvorfor er det vigtigt at de får et arktiektursprog? Hvordan kan arkitekturforløb understøtte fælles oplevelser, kreativitet og sanselighed i børnenes lokalområde? Og hvordan kan arkitektur blive en naturlig del af pædagogers praksis i dagtilbud og kobles til pædagogiske læreplaner?

Holdet bag ArkitekTUR fra Utzon Center og Dansk Arkitektur Center har siden 2022 undervist hundredvis af børnehaver i arkitektur som en del af projektet ArkitekTUR. Mød dem og hør om projektets baggrund og deres erfaringer med det.

Kl. 13.30 – 14.00
Kunstneratelier i byen?

NB: Kunstens Camp, KulturPladsen

Arrangør: Billedkunstnernes Forbund

Panel:
Hannibal Andersen, billedkunstner
Lars Autrup, arkitekt MAA & direktør Akademisk Arkitektforening
Rabih Azad-Ahmad, rådmand Kultur og Borgerservice Aarhus Kommune

De senere år har kunsten og kulturen været brugt som løftestang i byudviklingen, f. eks. i forbindelse med omdannelse af tidligere industriområder eller udvikling af nye bydele. Udstillinger, åbne atelierer og kulturevents har givet liv og kant til områder som Godsbanekvarteret i Aarhus og Refshaleøen i København. Her og mange andre steder har kunstnermiljøer været med til at indfri de politiske visioner om at skabe mangfoldige, levende og blandede byer – men primært i de tidlige udviklingsfaser. Kunsten og kunstnere er med kreativitet og eksperimenter med til at skabe mangfoldighed og liv i byerne i Danmark. Men hvordan sikrer vi betalbare boliger og atelierer, så kunstnerne ikke kun er med i de tidlige faser, men også kan blive i storbyen? Vi har inviteret et stærkt panel til at diskutere værdien af varige kunstnermiljøer.

Kl. 14.00 – 14.30
Drømmetænkning eller et rent mareridt: Hvordan ser en verden uden arkitekter ud?

Arrangør: ERIK Arkitekter

Moderator: Kirstine Møgelbjerg Østrup, journalist ERIK arkitekter

Panel:
Gitte Frederiksen Kjølby, arkitekt, partner & Innovations- og udviklingschef ERIK arkitekter
Gymnasieelev fra Viborg Gymnasium
Holger Dahl, arkitekt MAA, kunst- & arkitekturanmelder Berlingske

Ifølge ChatGPT vil en verden uden arkitekter have ”vidtrækkende konsekvenser”. I denne debat udforsker vi, hvad disse ”vidtrækkende konsekvenser” kunne være – for hvordan ville vores levede liv se ud, hvis ikke arkitekter var der til at forme de rum, vi opholder os i?
Vi har spurgt AI og en gymnasieklasse om at komme med deres bud på, hvordan en verden uden arkitekter ville se ud. Med udgangspunkt i det og andre scenarier, giver vi os i kast med tankeeksperimentet.

Og hvem ved? Måske kommer vi til at opleve en nyfunden taknemmelighed for arkitekter – eller måske finder vi ud af, at vi kan leve uden?

Kl. 14.45 – 15.15
Fingerspitzgefühl og forskningsresultater i arkitekturen: Naturlige fjender eller nye bedste venner?

Arrangør: ERIK Arkitekter

Moderator: Kirstine Møgelbjerg Østrup, journalist ERIK arkitekter

Panel:
Benedicte Mygind, sociolog ERIK arkitekter
Dorte Kirstine Sibast, arkitekt MAA og udviklingschef Arkitektforeningen
Zakaria Djebbara, assistant professor Department of Architecture Aalborg Universitet

Arkitekter drager tit på tidligere erfaringer og i nogle tilfælde på mavefornemmelsen, når de tegner. Men hvad sker der, når sociologen eller neurologen ser på arkitekturen gennem en forskers blik?

Vi diskuterer, om forskningen og arkitekturen kan blive enige om, hvad der er god arkitektur, om arkitekturen skal have lov til at stå alene eller skal indordne sig forskernes resultater og om de potentielt kan hjælpe hinanden med at blive endnu klogere på, hvordan vi tegner til mennesker.

Kl. 15.00 – 15.30
Arkitektur i praksis – Ildsjæleprojekter: hjælp fra en arkitekt

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Lars Autrup, arkitekt MAA og direktør Arkitektforeningen

Panel:
Eske Bruun, arkitekt MAA & stifter Kondens
Susanne Rud, seniorrådgiver BARK

Det kan være vanskeligt at komme i mål med et spændende ildsjæleprojekt, hvis ikke der er en beskrivelse af, hvordan man tænker, det kan ende med at se ud. Mange projekter modnes rigtig meget, når ideerne med hjælp fra en arkitekt analyseres og der sættes billeder på slutproduktet. Dermed er der også større chancer for at kunne hente fondsmidler.

Bark, der er rådgiver for Realdanias Underværker-kampagne, præsenterer et par eksempler på sådan et rådgivningsforløb, og der bliver mulighed for spørgsmål.

Kl. 16.15 – 16.45
Arkitektur i praksis – Få gode råd til din renovering

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Johanne Lundager, arkitekt MAA & teamleder Bygningsmyndigheden Aalborg Kommune

Panel: Sigmundur Hyllestad, bygningskonstruktør & indehaver Sigmundur – Træ og Ildhu
Få gode råd til, hvordan du bærer dig ad med at istandsætte dit gamle hus!

Sigmundur Hyllestad deler ud af deres erfaring med renovering af boliger og formidler basisviden omkring istandsættelse til den almindelige husejer.

Kl. 17.00 – 17.30
Arkitektur i praksis – Dagslys og sundhed

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Lars Autrup, arkitekt MAA og direktør Arkitektforeningen

Panel: Carlo Volf, arkitekt MAA & PhD Arkitektskolen Aarhus

Har du nogensinde overvejet, hvordan lyset i bygninger påvirker os? Kom og bliv klogere, når Carlo Volf deler ud af sin viden, formidler gode principper for, hvordan dagslys integreres i byggeri samt fortæller om sit eco-housing projekt.

Kl. 17.30 – 18.00
Arkitekturens rolle og magt i fremtiden – en samtale med Reiulf Ramstad

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Johnny Svendborg, forperson Arkitektforeningen

Panel: Reiulf Ramstad, Arkitekt

Hvilken rolle kommer arkitekturen til at spille i vores fremtid? Og vil den have mere eller mindre magt, end den har idag? Reiulf Ramstad etablerede Reiulf Ramstad Arkitekter i Oslo i 1995 med en vision om at skabe bæredygtige miljøer i kraft af dét samfundsansvar arkitekter har. Reiulf er idag én af Skandinaviens dygtigste arkitekter og med hans store erfaring indenfor faget har han et særligt indblik i, hvilken rolle arkitekturen spiller i verden.

Kl. 19.00 – 20.00
Arkitekturen i musikken – et musikalsk talkshow

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Moderator: Mathias Nordby, stifter Urban Studio

I alle tider har musikken beskæftiget sig med vores byer, byudviklingen og arkitekturen. I et forrygende musikalsk talkshow fortæller byplanlægger Mathias Nordby om dansk byudviklings historie fra 1950 og frem med hjælp fra musik af bl.a. John Mogensen, Peter Belli og Nik & Jay. Det handler om forstadsdrømme, udlængsel og betonbyggeri.

Kl. 20.00 – 22.00
ArkitekturVin

Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland, Arkitektforeningen Vestjylland, Utzon Center

Arkitekturcaféen inviterer til ArkitekturVin ved den gule campingvogn.

Invitationen gælder arkitekter og andre indenfor faget.

Arkitektforeningen på Kulturmødet Mors 1. dag

Arkitektforeningen på Kulturmødet Mors 3. dag

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +