Hvor kan udbudsjuraen bane vejen for bæredygtig arkitektur – og hvor spænder den ben?

I Arkitektforeningens netværk arbejder vi for at styrke kvaliteten i konkurrencer og udbud, blandt andet med et stærkt fokus på, hvordan arkitekturen kan bidrage til at løfte den grønne omstilling. Til dette webinar sætter vi udbudsjuraen under lup.

Knudrisrækkerne/Boligkontoret Århus. Foto: Sweco Danmark

Tidspunkt:

15.12.2022 Kl. 14:30-16:00

Sted:

Online

Arrangeret af:

Arkitektforeningens Konkurrence-og udbudsnetværk

Vi står i en tid, hvor byggeri skal bringes i mere bæredygtig retning. Nye løsninger må på banen og der skal tænkes cirkulært. Større kompleksitet i projekterne og øgede krav til specialisering og dokumentation lægger samtidigt pres på både bygherrer, rådgivere og udførende.

Så hvordan bringes juraen i spil i arkitekturens navn? Kan udbudsjuraen fremme de bæredygtige takter?  Og kan AB-systemet overhovedet danne ramme om den nødvendige innovation?

Preben Dahl, chefjurist i Danske Arkitektvirksomheder, vil hjælpe med at udfolde de juridiske aspekter omkring bæredygtighed i udbud. Han vil præsentere Danske Arkitektvirksomheders arbejde med at give de rammer, som skal gøre det nemmere at udbyde og indgå aftaler om bæredygtigt byggeri – og forhåbentlig medvirke til at skubbe udviklingen den rigtige vej.

Bliv klogere på:

  • Relevante bestemmelser i udbudsloven – og udfordringerne
  • Relevante bestemmelser i ABR 18 – og udfordringerne
  • Ydelsesbeskrivelsens bæredygtighedstillæg fra 2022
  • Udbuds- og aftaleparadigmer til cirkulært byggeri fra Danske Arkitektvirksomheder og Danske Advokater

Efter oplægget har vi bedt arkitekterne MAA Sara Ettrup og Jan Schipull Kauschen fra Tegnestuen Vandkunsten om at reflektere over emnet og oplægget. Afsæt er Vandkunstens praksis og erfaringer med at løbe i front for bæredygtigheden og samtidig insistere på arkitektens og arkitekturens integritet.

Herefter giver vi ordet frit til netværksdebat.

Om Bæredygtighedstillæg til Ydelsesbeskrivelsen

Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Bygherreforeningen har udarbejdet et bæredygtighedstillæg, der knytter sig til Ydelsesbeskrivelsen for henholdsvis Bygherrerådgivning 2019 og Ydelsesbeskrivelsen Byggeri og Landskab 2018.

Tillægget har til formål at beskrive de ydelser, som parterne kan aftale, når forskellige bæredygtigheds-tiltag skal indgå i byggeriet. Tillægget følger ydelsesbeskrivelsernes faser og struktur og anvendes sammen med disse.
Se mere om bæredygtighedstillæg til YBL og hent skema her.

Cirkulære udbud

Danske Arkitektvirksomheder og Danske Advokater gik i 2021 sammen om at udvikle en vejledning med en række aftaleparadigmer, som kan bruges, når en bygherre ønsker at udbyde et byggeri cirkulært.

Formålet med vejledningen til cirkulære udbud og de tilhørende paradigmer er at vejlede bygherrer og bygherrers rådgivere i, hvordan byggeprojekter, hvori der indgår cirkulære principper, kan udbydes, aftalereguleres, styres og evalueres. Materialet er primært rettet mod offentlige bygherrer, som er underlagt udbudslovgivningen, men private bygherrer vil også kunne finde inspiration i både vejledning og paradigmer.
Se mere information om paradigme til cirkulære udbud her.

Bliv en del af netværket

Bliv en del af konkurrence- og udbudsnetværket og vær med til at skabe et centralt omdrejningspunkt for udveksling af relevant viden og sparring på de mest aktuelle udfordringer. Vi analyserer konkurrence- og udbudsforløb, undersøger rammerne, deler erfaringer og bringer viden i spil i fællesskab. For at lære af hinanden, løfte vidensniveauet, understøtte rammerne for arkitektonisk kvaliteten og udbrede kendskab til god praksis.

Netværket er for alle, der beskæftiger sig med konkurrencer og udbud med arkitektydelser. Både bygherrer, rådgivere, udviklere og andre, som har hænderne nede i udbudspraksis, er velkomne.

Netværket mødes cirka seks gange om året, til to fysiske og fire digitale arrangementer, omkring aktuelle emner samt inspirerende oplæg fra bygherrer, forskere og praktikere. De fysiske netværksmøder tager som regel afsæt i en konkret case og afholdes skiftevis i København og Aarhus.
Se mere om netværket, medlemskab og årets program her.

Tilmelding

For at deltage i webinaret skal du være medlem af vores konkurrence-og udbudsnetværk. Tilmelding via ovenstående link.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +