Hvordan bygger vi livskvalitet på landet?

Kan vi bygge os til livskvalitet på landet? Og hvilken rolle spiller arkitekterne for en bæredygtig transformation af landdistrikterne? Kom med, når vi ser nærmere på den nyeste forskning og strategier og erfaringer fra to konkrete projekter. Udstillingsåbning og debatarrangement med professorerne Anne Tietjen og Gertrud Jørgensen fra Københavns Universitet, og byrådsmedlem Jan Thorbøll Andersen fra Mariagerfjord Kommune.

I Øster Hurup er man ikke længere i tvivl om, hvor tæt forbundet by og havn er. Fra det 9 meter høje tårn spejder man ud i Kattegat, og bymidtens nye udtryk føres hele vejen ned til den hyggelige og velbesøgte lystbådehavn. Byen og havnen er blevet forbundet, og det er blevet både nemmere og mere sikkert for de bløde trafikanter at opholde sig i sommerbyen og finde vej til vandet. Møller & Grønborg (i dag: LYTT)var arkitektrådgiver.Foto: Claus Bjørn Larsen for Realdania

Tidspunkt:

28.11.2023 kl. 15:00 - 17:00

Sted:

Åbenrå 34, 1124 København K

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

Pris:

Gratis for MAA
Gratis for FORUM-medlemmer
Gratis for Studerendemedlem af Arkitektforeningen
Gratis for Ikke-medlem

Tilmelding ikke længere muligt

Katrine Østergaard Bang

Planfaglig konsulent

+45 30 85 90 14

kb@arkitektforeningen.dk

Beboere i Danmarks landdistrikter tager i stigende grad udviklingen af deres sted i egen hånd. Hundredvis af lokale projekter har skabt nyt liv i tomme bygninger, etableret grønne mødesteder og fornyet det sociale liv i fællesskaber som rækker udover det lokale sted. Disse projekter giver svar på, hvordan arkitektur bidrager til livskvalitet på landet og rejser samtidig nye spørgsmål til en bæredygtig transformation af landdistrikterne: Hvordan kan og bør vi bygge livskvalitet på landet? Hvem er ”vi”? Hvornår giver det overhovedet mening at bygge? Og hvad er arkitekternes rolle i en bæredygtig transformation af det eksisterende byggede miljø?

En nylig undersøgelse fra Realdania viser, at folk i Danmark har en højere livskvalitet på landet end i byerne. I fire år har en gruppe forskere fra Københavns Universitet undersøgt, hvordan beboere i landdistrikterne former deres fælles byggede miljø for at skabe og opretholde livskvalitet.

Kom med, når professorerne Anne Tietjen og Gertrud Jørgensen, Københavns Universitet, og byrådsmedlem Jan Thorbøll Andersen fra Mariagerfjord Kommune deler ud af den viden, de har fået henholdsvis gennem forskningen og som lokal ildsjæl og initiativtager, der ville gøre en positiv forskel for sit lokalområde. Samtidig får du mulighed for at se nærmere på et udsnit af projektets tegninger og fotos.

Program

15.00-15.45: Tre skarpe oplæg til debat

Fem strategier til at bygge livskvalitet på landet.
v/Gertrud Jørgensen, professor i byplanlægning, Københavns Universitet

Livskvalitet gennem arkitektur? To projekter i Øster Hurup og Horbelev
v/Anne Tietjen, professor i landskabsarkitektur og bydesign, Københavns Universitet

Erfaringer med at bygge (for) livskvalitet fra Øster Hurup
v/Jan Thorbøll Andersen, byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune

15.45-16.30: Modereret samtale

Katrine Østergaard Bang fra Arkitektforeningen modererer samtalen med de tre oplægsholdere og salen.

16.30-17.00: Vin og mingling

Om udstillingen: Hvad gør arkitekttegnede projekter for livskvalitet på landet?

Udstillingen viser to eksempler på arkitekttegnede projekter for livskvalitet på landet – nye byrum i Øster Hurup ved Kattegat i Mariagerfjord Kommune og Kulturgården i Horbelev på Nordøst Falster i Guldborgsund Kommune.

Tegninger, fotos og tekst dokumenterer, hvad der blev revet ned, omdannet og bygget før, under og efter projekternes realisering frem til sommeren 2023, og hvordan stederne ser ud og bruges i dag.

Samlet set fortæller materialet historien om rumlige og funktionelle forandringer over tid og undersøger, hvilken rolle de konkrete arkitektoniske indgreb har spillet for stedernes transformation, og om/hvordan de understøtter den fælles livskvalitet i dag.

Udstillingen vises i perioden 28. november til og med den 21. december i Arkitektforeningens foyer. Åbningstid mandag til torsdag kl. 8-16 og fredag kl. 8-15. Den 14. december er udstillingen ikke tilgængelig.

Katrine Østergaard Bang

Planfaglig konsulent

+45 30 85 90 14

kb@arkitektforeningen.dk

Illustration: Anne Tietjen

Om forskningsprojektet

Gennem fire år har forskere fra Københavns Universitet undersøgt hvordan beboere i yderområdernes landdistrikter former deres fælles byggede miljø for at skabe og opretholde livskvalitet. Projektet er ét ud af fire delprojekter i en større tværfaglig undersøgelse af Livskvalitet i landdistrikter og yderområder i Danmark, som Realdania har støttet.

Forskernes delprojekt har ”fulgt pengene” og screenet 730 borgerdrevne fysiske projekter, som har modtaget finansiering mellem 2010-2016. Ud af disse 730 projekter er 13 cases udvalgt over hele Danmark. De er undersøgt nærmere gennem stedsbesøg, interviews, og dokumentanalyser for at finde ud af, hvad der konkret er nedrevet, bygget og omdannet – og hvordan det har forandret stederne fysisk-rumligt og i deres brug og skabt nye forestillinger om stedet.

Læs mere om det samlede projekts resultater i den internationale bogantologi Rural quality of life.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +