Peter Cook – City Landscapes

Med sine visionære ideer og vilde, fabulerende og farvestrålende tegninger har den toneangivende britiske arkitekt Peter Cook gennem snart seks årtier inspireret og præget tidens arkitektur og -tænkning.
Udstilling på Louisiana frem til 8.5.2022.

Tidspunkt:

21.01.- 8.5.2022

Arrangeret af:

Louisiana

Sted:

Louisiana, Humlebæk

Den britiske avantgarde-arkitekt og professor Sir Peter Cook (f. 1936) har siden 1960’erne først og fremmest brugt tegningen som medie til at udtrykke sine alternative og ofte vilde ideer og visioner.

Reelt har Cook kun fået opført få bygninger – heriblandt Kunsthaus Graz i Østrig, der blev indviet i 2003 og som hurtigt blev kendt under kælenavnet “det venlige rumvæsen”. Men det er også først og fremmest arkitekturens teoretiske felt, der har interesseret ham: spørgsmålet om hvad arkitektur kan og skal og dermed også potentialet, der ligger i dét, Cook betegner som arkitektens vigtigste værktøj, nemlig tegningen.

Det er i tegningen fremtidens visioner tydeligst kommer til udtryk og bedst kan diskuteres, mener Peter Cook. Det er lige præcis her, på papiret, at der er størst chance for at rykke ved de gængse forestillinger om byer og livsformer – løsrevet fra de krav og forpligtelser, der ligger i at tænke på konkrete løsninger og materialer.
Han er således i høj grad forblevet en såkaldt “Paper Architect” – en generel betegnelse for de teoretiske tænkere, der fra skrivebordet og på deres egne måder har formået at påvirke arkitekturen og indstiftet nye strømninger.

Plug-in-City
Medskaber af en radikal ny form for futurisme.

Cooks tegninger skal opfattes som projekter – forslag til nye måder at forme byen og bebo den på. Og hermed trækkes trådene gennem hele Cooks karriere, helt tilbage til 1960’erne og 1970’erne, hvor han med den sådkaldt neo-futuristiske gruppe Archigram skabte nye og provokerende måder at se fremtidens by på.

Ved hjælp af tegning og collage lancerede Archigram begreber som Plug-in-City, Walking City og Instant City. Dermed blev Cook og resten af gruppen en væsentlig stemme i tidens arkitektoniske nybrud og debat, men de var samtidig med til at så frø, der siden har udmøntet sig både konkrete og markante bygningsværker.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +