Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/kalender/samfundets-betingelser-hvilke-rammer-har-arkitekturen-brug-for/
En ny bevidsthed om byggeriets aftryk på kloden har ført til et begyndende skift i den arkitektoniske praksis, som baserer sig på en langt større bevidsthed om forbruget af jomfruelige materialer og arealer – og på meget mere genbrug, cirkulerende ressourcer og transformation af eksisterende bygninger. Og med det følger en ny æstetik og forståelse af arkitektonisk kvalitet. I dette andet event i samtalerækken 'Sensing Earth – en ny kontrakt med Jorden', dykker vi ned i, hvilke rammer arkitekturen har brug for, og hvordan de kan blive til virkelighed, når nye løsninger skal implementeres.
Tidspunkt:
29.10.2024 kl. 16:30 - 18:00
Sted:
Arkitektforeningen, Åbenrå 34, 1124 København K
Pris:
Gratis
Tilmelding ikke længere muligt
Mange arkitekter har et ønske om at implementere de nødvendige forandringer i deres praksis, men gang på gang støder de på forhindringer af lovmæssig, økonomisk og politisk karakter. Hvilke nye rammer har arkitekturen brug for, og hvordan kan de blive til virkelighed?
I anden samtale i samtalerækken ‘Sensing Earth – en ny kontrakt med Jorden’ ser vi nærmere på reparation og transformation som et alternativ til nedrivning. I Danmark bliver bygninger stadigt og ofte revet ned, selv om der er potentiale for at bevare og transformere. Skal der være en juridisk grænse for nedrivninger, sådan som man ser det flere steder i Europa? Lige nu er tendensen, at vi river ned, medmindre der er gode argumenter for at bevare, men hvordan kommer vi derhen, hvor vi som udgangspunkt bevarer alt, medmindre der er rigtigt gode argumenter for at rive ned? Og skal vi i stedet for ’byggestop’ tale om ’udvindingsstop’?
Igennem samtalen kommer vi også til at diskutere den betydning som nye praksismodeller nødvendigvis må få for de juridiske og ansvarsmæssige fordelinger mellem arkitekter, bygherrer og andre.
Tidligere var meget af arkitektens arbejde koncentreret om en række projekteringsfaser, der endte i et færdigt tegningsmateriale, som så overgik til byggeriets næste parter. I dag er det anderledes: i arbejdet med den eksisterende bygningsmasse lægges der meget arbejdstid i registrering og katalogisering, ligesom en fortløbende og konsistent tilstedeværelse på byggeplads er afgørende for de rette prioriteringer. Der er tale om et nyt slags omsorgsarbejde i en arkitektonisk kontekst, et arbejde der i øvrigt ofte ikke betales for. Det har således betydning for gældende ydelsesbeskrivelser og taler for andre samarbejdsformer. Hvordan kan disse nye praksismodeller understøttes af den juridiske, økonomiske og politiske virkelighed?
Der serveres et glas og en let snack til arrangementet.
Paneldeltagere
Kasper Panum, arkitekt MAA, Panum & Kappel
Karsten Gori, arkitekt MAA, Leth & Gori
Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen
Linda Nielsen, jurist, professor og tidligere rektor for Københavns Universitet
Lisbeth Ottosen, professor på DTU indenfor bæredygtige materialer
Moderator:
Thomas Gammeltoft-Hansen, professor ved det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
Vi runder arrangementet af med lancering af den første tekstsamling i Sensing Earth om ’Sprog – hvordan kan vi tale om Arkitekturen?’, som tager udgangspunkt i den første samtale i efteråret 2024 og udfolder emnet gennem interviews med- og tekst- og billedbidrag fra en lang række arkitekter, billedkunstnere, forfattere og videnskabsfolk. Bidragene undersøger temaet gennem refleksioner over, hvad det er vi giver opmærksomhed, hvordan vi drager omsorg for vores omgivelser, og det vi skaber – eller andre har skabt, natursyn, arkitektens rolle i forandringens tid og nødvendigheden af nye fortællinger.
En del af en større indsats
Sensing Earth er et projekt under Agenda Earth, et større initiativ, der sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal muliggøre det. Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles løbende i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet – og er støttet af Dreyers Fond. Samtalerækken i Sensing Earth er støttet af Statens Kunstfond og ledet af ph.d. Marianne Krogh.