Sprog – hvordan kan vi tale om arkitekturen?

En ny bevidsthed om byggeriets aftryk på kloden har ført til et begyndende skifte i den arkitektoniske praksis, som blandt andet baserer sig på meget mere genbrug, cirkulerende ressourcer og transformation af eksisterende bygninger. Og med det følger en ny æstetik og forståelse af arkitektonisk kvalitet. I det første event i samtalerækken 'Sensing Earth – en ny kontrakt med Jorden', undersøger vi, hvilke ord og begreber det giver mening at anvende for at kunne forstå og beskrive det paradigmeskifte arkitektfaget befinder sig i. Samtalen holdes i "House 14a" i haven.

Tidspunkt:

10.09.2024 kl. 16:30 - 18:00

Sted:

House 14a af Søren Pihlmann, Margrethevej 14a, Hellerup

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

Pris:

Gratis

Tilmelding ikke længere muligt

Mie Dyreberg Haldrup

+45 28 86 98 44

mh@arkitektforeningen.dk

Hvilke begreber og refleksioner kan indfange og beskrive det paradigmeskifte, vi ser i disse år? Et skifte i værdier, forståelser og erfaringer på baggrund af en større klimabevidsthed generelt, og et skifte i værdier, strategier, metoder og praksisser i arkitekturen specifikt.

Et centralt begreb er sameksistens, der henviser til den grundlæggende præmis for alt liv på jorden, at kun en klode med biodiversitet kan opretholde livet, som vi kender det. Det er ikke enten naturen eller mennesket, men udvekslinger, forviklinger og forbundethed al liv imellem, der sikrer vores fremtid. Hvordan kan det italesættes, og hvordan kan det blive en arkitektonisk erfaring?

Et andet centralt begreb er planetarisk sensibilitet: For at nærme os ’det jordiske’ – dvs. have større nærvær over for de forudsætninger, der får livet til at trives – er vi nødt til at værne om en sensibilitet, som vi er blevet ekstremt afkoblet fra igennem en stor del af den moderne tidsalder.

Arkitekturen og kunsten kan netop tilvejebringe denne planetariske sensibilitet. I første samtale i samtalerækken ‘Sensing Earth – en ny kontrakt med Jorden’ ser vi nærmere på hvordan med eksempler fra praksis og sprog. Endelig vil vi også se nærmere på tidens debat om afvækst, after-comfort og ændret adfærd, hvor konkurrencesamfundets værdier såsom hastighed, effektivitet, tidens retning og kapitalisme står for skud.

Med andre ord vil vi diskutere forestillingen om det gode liv, som også er tæt forbundet med arkitektur og bosætning. Hvilke kvalitetsforskydninger er der tale om i arkitekturen, og hvordan ser fremtidens ’gode liv’ ud?

Se paneldeltagerne nedenfor.

Mie Dyreberg Haldrup

+45 28 86 98 44

mh@arkitektforeningen.dk

En del af en større indsats

Sensing Earth er et projekt under Agenda Earth, et større initiativ, der sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal muliggøre det. Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles løbende i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet – og er støttet af Dreyers Fond. Samtalerækken i Sensing Earth er støttet af Statens Kunstfond og ledet af ph.d. Marianne Krogh i samarbejde med arkitekt og kurator Chrissie Muhr.

Havesti med afskæringer af fortovsfliser fra lokalområdet af gruppe aja. Foto: Julie Lecueulle

Paneldeltagere:
Stine Christiansen, arkitekt MAA, OS Arkitekter
Cecilie Rübow, professor i antropologi, KU
Gruppe-aja, arkitektgruppe
Emmy Laura Perez Fjalland, kulturgeograf og forfatter
Peder Frederik Jensen, forfatter

Moderator:
Amalie Smith, forfatter og billedkunstner

Praktisk:
Arrangementet foregår udendørs i haven til House 14a, så klæd dig på efter vejret.

Der serveres et glas og en let snack til arrangementet.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +