Udstilling: Dansk verdensmålsarkitektur på rundtur i landet

Ny vandreudstilling viser en række nyskabende danske arkitekturprojekter, som hver på deres måde viser vej til en mere bæredygtig og inkluderende fremtid – og bidrager til at nå FN’s Verdensmål. Udstillingen har premiere på Amager og fortsætter derefter rundt i landet til Allinge: Domen, Strandvejen 3 (15.7.-5.8.), Svendborg: Svenborg Bycenter, Tinghusgade 29 (9.8.-23. 8.), Holstebro: Holstebro Udvikling, Sygehusgrunden (29.8.-11.9.), Herning: Herning Bibliotek, Østergade 8 (14.9.-26.9.), Aarhus: Trafikhallen, Aarhus Rådhus, Sønder Allé 2 (2.-7.10.), Aalborg: Create Aalborg Universitet, Rendsburggade 14 (11.10.-1.11.), Tønder: Tønder Rådhus, Wegners Pl. 2 (8.11.-22.11.) og Odense: Odeon, Odeons Kvarter 1 (30.11-20.12.).

Tagterrassen på Øresundskollegiet før og efter. Foto: SLA

Tidspunkt:

28.06.23 - 12.07.2023

Sted:

Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, København S

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

På  Øresundskollegiet på Amager er den knap 1500 kvadratmeter store, golde tagterrasse blevet forvandlet til en frodig have, som både hjælper biodiversitet og fællesskab på vej. I  Ryslinge på Fyn er en stolt, tidligere rullegardinsfabrik renoveret og bygget om til innovative og energivenlige boliger, som bidrager til at fastholde livet i byen og bygningsarven. Og i  Feldballe på Djursland har den lokale friskole fået en ny tilbygning, som er opført næsten udelukkende af halm og træ og helt uden kemi.

Det er blot tre eksempler på, hvad der kan ske, når arkitekter tænker i nye løsninger for fremtidens byer, bygninger og landskaber. Arkitekturen er nemlig en afgørende brik, hvis vi skal lykkes med at skabe en mere bæredygtig verden og nå FN’s 17 Verdensmål inden 2030.

Tænker vi os om, når vi bygger eller bygger om, tilbyder arkitekturen nemlig løsninger, der taler ind i store aktuelle samfundsudfordringer som fx klima, biodiversitet, gentænkning af ressourcer samt sundhed, trivsel og inklusion.

Vandreudstilling skal inspirere til mere bæredygtigt byggeri

Sådan lyder baggrunden for, at Arkitektforeningen i anledning af Arkitekturåret 2023 lancerer den landsdækkende vandreudstilling ”Dansk arkitektur på vej mod FN’s 17 Verdensmål – kan vi bygge os til en bedre fremtid?” Udstillingen viser 27 arkitekturprojekter fra hele landet, som er vidt forskellige, men har det til fælles, at de er nyskabende og gør en forskel.

”Hvis vi som samfund skal nå Verdensmålene, har vi brug for, at arkitekterne og andre aktører i byggeriet bliver ved med at skubbe på status quo og udvikle nye helhedsorienterede løsninger. Og heldigvis er mange godt i gang. Med udstillingen vil vi gerne inspirere flere og vise, hvordan arkitekturen kan bruges som løftestang for bæredygtig udvikling – ikke som luftige visioner, men gennem realiserede bygninger og bysamfund i hele landet,” siger Katrine Østergaard Bang, der er fagkonsulent i Arkitektforeningen.

Udstillingspremiere på Amager

Udstillingen ”Dansk arkitektur på vej mod FN’s 17 Verdensmål” kan ses den 28. juni til den 12. juli i København i Kvarterhuset Amagerbro, tegnet af Dorte Mandrup.

Herfra flytter den til Bornholm og videre rundt i hele Danmark. Se, udstillingens rejseplan længere nede på siden.

 Udstillingen er blevet til med udgangspunkt i den engelsksprogede guidebog

”A Guide to Danish Architecture – Towards the UN Sustainable Development Goals”

Læs mere om og find link til guiden her

Om udstillingen:

”Dansk arkitektur på vej mod FN’s 17 Verdensmål” er udviklet af Arkitektforeningen i forbindelse med Arkitekturhovedstaden og UIA Verdenskongressen for Arkitekter, som finder sted i København.

Udstillingen kan opleves på følgende lokationer:

  • København: Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3 (28. juni – 12. juli)
  • Allinge: Domen, Strandvejen 3 (15. juli – 5. august)
  • Svendborg: Svenborg Bycenter, Tinghusgade 29 (11. august – 23. august)
  • Holstebro: Holstebro Udvikling, Sygehusgrunden (29. august – 11. september)
  • Herning: Herning Bibliotek, Østergade 8 (14. september – 26. september)
  • Aarhus: Trafikhallen, Aarhus Rådhus, Sønder Allé 2 (2 – 7. oktober)
  • Aalborg: Create Aalborg Universitet, Rendsburggade 14 (11. oktober – 1. november)
  • Tønder: Tønder Rådhus, Wegners Pl. 2 (8. november – 22. november)
  • Odense: ODEON, Odeons Kvarter 1 (30. november – 20. december)

NB: med forbehold for ændringer i tidsplanen.

Udstillingen er blevet til med udgangspunkt i den engelsksprogede guidebog ”A Guide to Danish Architecture – Towards the UN Sustainable Development Goals”.

Bogen kan købes for 150 kr. i Arkitektens Butik eller læses gratis digitalt

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +