KURSUS

Mesterlære i restaurering I

Mesterlærens 10 intensive arbejdsdage henvender sig til arkitekter, der er i gang med at udvikle sig fagligt indenfor fagområdet restaurering, og som ønsker et forum for diskussioner, teori og fordybelse.

Farvelære. Foto: Lena McNair.

Tidspunkt:

Startdato den 05.09.2024 - slutdato den 15.11.2024 ( kurset består af 5 moduler af 2 dages varighed)

Sted:

Bente Langes tegnestue, Nyhavn 3

Pris:

35.500 kr. for MAA
43.500 kr. for Ikke medlem

Tilmeld

Tilmeldingsfrist: 22.08.2024

Kontakt og tilmelding

Lena McNair

Medlemschef

+45 30 85 90 05

lm@arkitektforeningen.dk

Restaurering bliver en stadig vigtigere del af arkitektens arbejdsområde. Det skyldes ikke kun at bygningsbevaring er det mest bæredygtige byggeri DER FINDES, men også det mest ansvarlige i en tid hvor materiale- og deponiafgifter er på himmelflugt.

Arkitektforeningen har bedt Bente Lange, MAA Ph.D. udvikle en mesterlære i restaurering, hvor hun formidler alle de erfaringer og genveje, som hun er nået frem til efter mere end 40 års arbejde med restaureringer i vidt forskellige omgivelser, formater, kulturer, klima og økonomiske forudsætninger. Vi kommer hele vejen rundt om alle aspekter af restaurering, bevaring og transformation med respekt for bygningens iboende kvaliteter.

 

Kontakt og tilmelding

Lena McNair

Medlemschef

+45 30 85 90 05

lm@arkitektforeningen.dk

Tilmelding

Send en motiveret ansøgning til Lena McNair på lm@arkitektforeningen.dk.

Ansøgningen skal indeholde lidt om din faglige baggrund, din nuværende arbejdssituation og i hvilket omfang, du indtil nu har beskæftiget dig med restaurering.
Vi vil også gerne vide, hvilke forventninger du har til kursusforløbet, og hvordan du påtænker at bruge den restaureringsfaglige viden fremadrettet.

Hvad skal man være opmærksom på, når man arbejder med restaurering? Bente Lange forklarer sin “snydeseddel”.

For at bevare dynamikken og en høj grad af vidensoverførsel er hvert hold begrænset til 10 deltagere. Holdet mødes 10 hele dage om det lange bord på Bentes tegnestue i Nyhavn fra slut september til slut november. Så der er god tid mellem kursusdagene til refleksion og afprøvning af den tilgang og de cowboy-tricks, som er blevet gennemgået på kurset. Kursusperioden på 3 måneder er starten på en livslang uddannelse for at forstå bygningskultur og udføre indsigtsfulde restaureringer på højt kunstnerisk niveau.

Kurset er lige dele hands on og konkret viden. Det er håndholdt undervisning, hvor der er plads til at opfylde kursisternes særlige ønsker. Det vil være muligt at tage en case med fra tegnestuen, som så får hele holdets opmærksomhed. Drøftelser giver dybde til arbejdet med bevaringsværdier og grundlaget for restaureringer, som altid vil være forskellige fra bygning til bygning og derfor aldrig bliver rutine. Der vil komme besøg af dygtige fagfolk, der deler ud af deres viden i det intime forum. Emner som  bevaringsværdier, restaureringsteori, materialevalg og farver vil blive gennemgået. Der vil være ture ud i byen, hvor man lærer om arkitekturhistorie og stilhistorie samt prøver at afkode bygningshistoriens mange lag samt ekskursioner til vellykkede restaureringer, som man sammen analyserer på stedet. Restaureringsarbejde stiller større krav til arkitekternes håndværksmæssige viden. På kurset kommer vi ind på bl.a. vigtigheden af at undgå at sammenbygge materialer med forskellig levetid samt stoflighed, patina og vedligeholdelse.

AKTIVE deltagere på kurset får efter endt kursusforløb et diplom, som kan bruges, hvor der er behov for at dokumentere tegnestuens faglighed indenfor restaurering, transformation og bæredygtighed.

Mesterlæren har nu været afholdt to gange og begge gange har evalueringen overgået vores forventninger. De gamle “lærlinge” har fået et netværk, som de flittigt bruger til at spørge hinanden om gode råd i arbejdet.

 

Facilitering

Indhold

Et restaureringsprojekt starter ofte med et ønske om at genskabe nogle kvaliteter, som bygningen har tabt. Samtidig skal nye funktioner indpasses uden, at det går ud over bevaringsværdien. Tidligere tiders om- og tilbygninger gør ofte bygningerne komplicerede at arbejde med og kræver et tålmodigt forarbejde med at afkode og analysere bygningshistoriens mange lag.

Nutidige ønsker til bygningers brug stiller desuden krav om komplekse og ofte modsatrettede arkitektoniske valg. Det er derfor oplagt at arbejde med restaurering som specialiseret efteruddannelse, så det faglige speciale kobles til beherskelsen af generelle arkitektoniske metoder.

Gennem skoling i bygningshistorie, traditionelt håndværk og dannelse i bygningskultur vil deltagerne specialisere sig både teoretisk og praktisk i viden om restaureringsteknik og -vurdering. Holddiskussioner vil desuden give dybde til arbejdet med bevaringsværdier og grundlaget for restaureringer, som altid vil være forskellige fra bygning til bygning og derfor aldrig bliver rutine.

Teori

– Restaureringsfilosofi
– Opmåling som redskab for bygningshistoriske undersøgelser
– Historiske pigmenter og blanding af farver
– Arkivstudier og foranalyse
– Stilhistorie
– Tegning som redskab
– Samtaler om aktuelle emner indenfor restaurering

Hjemmearbejde må påregnes mellem mødegangene.

Kursusdage

Kurset består af 5 moduler af hver to kursusdage.

Modul 1: 5.- 6. september 2024
Modul 2: 12. – 13. september 2024
Modul 3: 26. – 27. september 2024
Modul 4: 24. – 25. oktober 2024
Modul 5: 14. – 15. november 2024

Praktik

Kurset henvender sig til arkitekter eller beslægtede fagligheder med nogen erfaring. Der er 10 pladser på holdet.

Prisen indbefatter undervisning, kursusmaterialer og forplejning.

Afmelding skal ske skriftligt til kursussekretariatet.
Indtil tilmeldingsfristens udløb kan afmelding ske uden beregning. Ved afmelding senere end tilmeldingsfristen fraregnes 50% af kursusafgiften. Ved afmelding senere end 3 dage før kursusstart betaler tilmeldte dog hele kursusafgiften.

Bliver tilmeldte forhindret i at deltage, er man velkommen til at sende en stedfortræder.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +