Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/nyheder/20-nye-tegnestuer-klar-til-opgaver-i-kommunerne/
Projekt START fortsætter med at hjælpe kommunerne med at sætte gang i samarbejdet med nystartede tegnestuer – og dermed få adgang til nytænkende løsninger på aktuelle udfordringer. Nu er 20 nye tegnestuer udvalgt, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne. START er iværksat af Dreyers Fond og Arkitektforeningen.
En dyrelegeplads i Valby, hvor både børn og løsgående dyr har fået bedre forhold for aktivitet og fællesskab. Et kulturhus i Nyborg, som får indrettet et nyt kulturlaboratorium under loftet med værksteder og makerspaces til blandt andet 3D-print. Og en landskabsplan, som styrker den bynære natur ved Holing Sø ved Herning og skaber nye grønne og blå forbindelser.
Sådan lyder blot tre eksempler på, hvad der kan ske, når kommuner og vækstlagstegnestuer arbejder sammen.
Den nye generation af arkitekter kommer med talent, passion og vision, men manglende referencer betyder, at de ofte vælges fra, når opgaver bydes ud. Med START har Dreyers Fond og Arkitektforeningen derfor sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter.
I kommunerne vokser interessen for at samarbejde med de nye tegnestuer – og dermed få adgang til nytænkende løsninger på aktuelle udfordringer. Her ved man dog ikke altid, hvordan man skal finde frem til tegnestuerne, og derfor skal START bane vejen for et bredere felt af muligheder i valg af samarbejdspartnere. Målet er også at øge opmærksomheden på den værdi, samarbejdet med en mindre virksomhed kan give til begge parter.
34 tegnestuer har indtil videre deltaget i START, og det er resulteret i 29 projekter i 20 kommuner – lige fra udviklingen af et nyt toilethus til en visionsplan for et større område.
Nu er endnu en ansøgningsrunde gennemført, hvor forholdsvis nyetablerede tegnestuer kunne byde ind, og det valgte hele 55 tegnestuer at gøre. Alle ansøgninger er gennemgået af Dreyers Fond og Arkitektforeningen, og 20 nye tegnestuer er udvalgt og klar til at kaste sig over udfordringer i kommunerne.
Udover de netop udvalgte tegnestuer fortsætter 20 allerede udvalgte vækstlagstegnestuer i projektet. Dermed kommer den samlede liste op på i alt 40 tegnestuer.
Teksten fortsætter længere nede på siden, hvor du også finder overblik over de udvalgte tegnestuer.
Hvad er Projekt START?
Med Projekt START vil Dreyers Fond og Arkitektforeningen gøre det nemmere for vækstlagets tegnestuer at få fodfæste på markedet.
Vi matcher nyetablerede talenter med konkrete opgaver i kommunerne. Målet er, at begge parter skal få øjnene op for samarbejdets muligheder.
Projektet er iværksat i 2021, og dette er den 3. ansøgningsrunde, som er gennemført som en del af projektet.
Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen
”Det har været en fornøjelse at gennemgå de mange gode ansøgninger. I Danmark har vi en kæmpe talentmasse af arkitekter, som betragter bæredygtighed som en præmis og er drevet af faglig nysgerrighed. Det er meget inspirerende og lover godt for fremtiden,” siger Lars Autrup, Arkitektforeningens direktør.
Alle de udvalgte tegnestuer er fagligt stærke, og det kommer til udtryk i forskellige discipliner. Nogle har et stærkt fokus på kulturarv og traditionelle byggemetoder, mens andre har en særlig viden om klima- og landskabsprojekter. Og atter andre er synlige i den faglige debat, hvor de kæmper for en kulturforandring inden for byggeriet henimod en mere nøjsom og lokalt funderet byggeteknik og en ny æstetik.
Fælles er en stærk iværksætterånd, faglig nysgerrighed og en kærlighed til arkitekturen, som tilsammen bidrager til at udfordre og udvikle arkitektfaget – til gavn for både brugere og bygherrer.
START indgår løbende partnerskaber med kommuner, som gerne vil møde et udpluk af de nyetablerede talenter og engagere dem til mindre byggeopgaver, transformationer, helhedsplaner eller noget helt fjerde.
Kommunerne skal have interesse for at indgå i de nye samarbejdskonstellationer og udforske rammerne for at skabe nye løsninger af høj arkitektonisk kvalitet.
Projekter kan opnå økonomisk støtte i form af honorartilskud til arkitekternes arbejde, og der er også mulighed for at søge støtte til supplerende specialister. Dette skal ses som et tilskud til at give kommunen og arkitekterne et større råderum i projekterne og endnu mere kvalitet i samarbejdet.
A Part of Sum
Aiming Spaces
Atelier for Byers Rum
Brøn Studio
Engel Architects
Høyer Arkitektur
Lasovsky Johansson
Louise Fischer
Lybech Landskab
Lykke Arkitektur
Mette Romme Landskab
Nordpil Arkitekter
Office Kim Lenschow
Relieff Arkitekter
Thi Dencker Arkitekter
SAGA Space Architects
Schaumann & Nordgren Architects
Sophie Sahlqvist Landskab
Spolia Studio
Studio Building Architecture
Visualisering fra DETBLÅ for projektet Udviklingsplan for Holing Sø. Projektet er en del af START.