Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/nyheder/27-interessante-arkitekturdebatter-paa-kulturmoedet-mors/
Vil du også være til stede, der hvor arkitekturdebatten er? Så læg vejen forbi Kulturmødet Mors, hvor arkitekt MAA’ere fra hele landet møder nysgerrige borgere og aktører på tværs af kulturen i samtaler og debatter og nogle af tidens mest aktuelle temaer. Arkitektforeningen er igen i år til stede med ”Den gule campingvogn”, hvor vi lægger scene til et hav af arrangementer.
”Ukrukkede, interessante diskussioner, hvor både talere og tilhørere giver sig tid til at udvikle nogle ordentlige argumenter”.
Sådan skrev MAA og arkitekturredaktør Holger Dahl blandt andet i en anmeldelse af Kulturmødet Mors sidste år. Og det er præcis, hvad det er.
Kulturmødet Mors er muligheden for at tale om arkitektur med kulturinteresserede borgere, der går op i deres omgivelser, udviklingen af deres by, grøn omstilling og demokrati. Og dem er der mange af. Derfor er Arkitektforeningens scene ”Arkitekturcaféen Den Gule Campingvogn” vokset i de seneste år og er i dag et velbesøgt samlingssted på den såkaldte ”kulturvej”, der løber fra byens centrum og ned mod et åbent festivalområde ud mod skov og mark.
I år byder Arkitektforeningens program på 27 arrangementer i Arkitekturcaféen Den Gule Campingvogn, som drives af frivillige medlemmer af lokalledelserne i Arkitektforeningen Vestjylland og Nordjylland i samarbejde med Morsø Kommune og Utzon Center. Desuden vil Arkitektforeningen være til stede med to debatter på den store ”Folkescenen”.
Det hele løber af stablen fra torsdag den 22. august – lørdag den 24. august.
Temaerne på arkitekturscenen bevæger sig fra parcelhusets fremtid til byggeri i svampe og kunsten og arkitekturens betydning for unges trivsel såvel som for fællesskabet i boligforeningen.
Mange af disse temaer og specifikt, hvad det er ved arkitekturen, der gør en forskel for mennesker og fællesskaber, kan være svært at sætte ord på, så alle forstår, hvad vi taler om. Derfor har formidling og kunsten at tale om arkitektur også fået en central plads i programmet i år, hvor Arkitektforeningen Vestjylland og Nordjylland har inviteret to af landes mest aktive arkitekturformidlere Holger Dahl fra Berlingske og Birgitte Sonne fra Nordjyske Medier til en samtale om, hvordan man kan tale om arkitektur og æstetik, så det bliver interessant og forståeligt for andre end arkitekter.
Børn og familier bliver også inviteret inden for i arkitekturens verden. Blandt andet er Adrien Rigobello fra det Kongelige Akademis Institut for Bygningskunst og Teknologi og Kristian Kristensen fra Utzon Centers Leg- og læringsteam gået sammen om at etablere et arkitektur-laboratorium, hvor børn, unge og børnefamilier kan lære om arkitektur, mycelium, science og biohybride byggematerialer i fritiden: Utzon Arki-Lab, som de giver en smagsprøve på ved Den Gule Campingvogn.
En ny national arkitekturpolitik er på vej. Hvad betyder den for den måde vi bygger og bor? Og hvad forventer borgerne af sådan en politik? Det får de mulighed for at give deres bud på til en række debatter eller aflevere dem på skrift i en postkasse, som er hængt op til formålet.
Det er imidlertid ude i kommunerne, at de skal tage dialogen om, hvilken arkitekturpolitik de vil føre, og hvorfor og hvordan de vil gribe det an. Derfor rejser Arkitektforeningens direktør Lars Autrup land og rige rundt, for at tale om, hvad kommunerne kan få ud af at have en arkitekturpolitik. På Kulturmødet Mors har han inviteret to kommunale politikere på scenen for at diskutere netop det.
Arkitekturpolitik handler i høj grad om dialog og samtale mellem politikere, forvaltninger og borgere og bygherrer. I tråd med det spørger Katarina Bramsen Buhl, arkitekt MAA, C. F. Møller Democratic Design og Graves Simonsen, bæredygtighedschef i Bygherreforeningen: ”Hvad er inddragelse værd?”
Med udgangspunkt i ”The Copenhagen Lessons” ti principper for bæredygtighed i det byggede miljø, spørger Johnny Svendborg, forperson Arkitektforeningen, repræsentanter for en række danske kommuner; Kan det overhovedet kan lade sig gøre at skabe en radikal bæredygtig omstilling i kommunerne. Og hvordan man gør det?
Diskussionen om parcelhusets fremtid spiller også ind i spørgsmålet, om bæredygtig udvikling af vores byer. På Kulturmødet spørger vi: Er parcelhuset fortid? Det vil arkitekt MAA Lisbet Wolters, stadsarkitekt Vejle Kommune, Mette Mechlenborg, seniorforsker Aalborg Universitet, samt Ole Peter Christensen, finansiel rådgiver og tidligere bankdirektør SparNord Hjørring give deres svar på – og diskutere med deltagerne. Modereret af Jesper Kusk, arkitekt MAA og medlem Arkitektforeningens konkurrenceudvalg.
Teksten fortsætter under billedet her.
Kunsten og arkitekturens betydning for trivsel og fællesskaber fylder også en del i år. Blandt andet spørger Arkitektforeningen Nordjylland: ”Kan kultur sætte en stopper for ungdommens trivselskrise”? Det har de inviteret et panel af interessante stemmer fra Trapholt, ’Kultur på Koncept’ og Center for mental sundhed i Aalborg Kommune og Utzon Center til at svare på. Samtalen modereres af MAA Bodil Henningsen.
Der bliver også plads til de mere faglige debatter på Kulturmødet Mors. Blandt andet spørger Arkitektforeningens konkurrenceudvalg om arkitektkonkurrencen skal gentænkes.
I debatten deltager: Ann-Sophie Øberg, centerchef Plan, Byg, Kultur, Fritid & Turisme Morsø Kommune, Anna Maria Indrio, arkitekt MAA og medlem Arkitektforeningens konkurrenceudvalg, Jesper Kusk, arkitekt MAA og medlem Arkitektforeningens konkurrenceudvalg, og Rasmus Jessing, arkitekt MAA og byggedirektør KAB. Debatten modereres af Pil Thielst, arkitekt MAA og medlem Arkitektforeningens konkurrenceudvalg.
ERIK Arkitekter deltager også med flere debatter i år. Blandt andet spørger de AI og en gymnasieklasse om at komme med deres bud på, hvordan en verden uden arkitekter ville se ud. Med udgangspunkt i det og andre scenarier, giver de sig i kast med tankeeksperimentet. Og hvem ved? Måske kommer vi til at opleve en nyfunden taknemmelighed for arkitekter – eller måske finder vi ud af, at vi kan leve uden?
Er du blevet nysgerrig på resten af programmet fra Arkitektforeningen? Så kan du se hvad de forskellige dage byder på her:
Torsdag den 22. august
Fredag den 23. august
Lørdag den 24. august