NYHED 08.12.20

Anne-Grethe Foss modtager Æresmedaljen for Københavns Metro

Jørn Utzon har fået den. Arne Jacobsen har fået den. Kay Fisker og Bjarke Ingels har fået den. Siden 1927 er arkitekter, der har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats inden for arkitektfagets områder, blevet hædret med Arkitektfagets Oscar ”Æresmedaljen”. Og i år går prisen til arkitekt Anne-Grethe Foss, kendt som kvinden bag udviklingen af Ørestad og ikke mindst Københavns verdensberømte metro.

Jakob Boserup

Kontakt

Sussi Heimburger

+45 24 46 81 61

sh@arkitektforeningen.dk

Allerede i 1969 tegnede Anne-Grethe Foss en metrolinje, som kørte fra Kgs. Nytorv til Østerport samt en metrostation under marmorkirken. Dengang var hun studerende på afdelingen for bygningskunst på Det Kongelige Kunstakademis Arkitektskole. Men hvor andre typisk tegnede et kunstmuseum eller en ambassadørbolig, fik hun noget usædvanligt lov til at tage afgang med et anlægsprojekt. At det siden skulle føre til en post som administrerende direktør i Metroselskabet, med ansvar for udviklingen af fire metrolinjer i København, var imidlertid ikke en del af planen.

Enestående anlægsbyggeri både under og i Københavns gade

Når Arkitektforeningen har valgt at tildele Anne-Grethe Foss arkitektstandens æresmedalje, er det netop for hendes livslange indsats for at få en Metro i København og sit enestående arbejde som administrerende direktør i Metroselskabet, hvor hun har forenet stærke ledelsesmæssige kompetencer med sin faglighed. Dette er resulteret i en på alle måder helstøbt metro i København, der vil bidrage væsentligt til at bære København ind i en bæredygtig fremtid.

”Metroen i København er meget mere end et transportmiddel, som har gjort det lettere at komme rundt i København. Det har skabt en hel grundlæggende udvikling af København og bundet byen sammen på nye måder. Samtidig er Metroen et anlægsbyggeri af høj arkitektonisk kvalitet med stationer, der både fungerer som behagelige og trygge rum at bevæge sig i over og under jorden. Selv tunneldesignet giver en tryg rejseoplevelse, og man mærker tydeligt, at arkitekturen har været tænkt ind fra begyndelsen. Det skyldes en enestående indsats, som vi hædrer arkitekt MAA Anne-Grete Foss for med Æresmedaljen,” udtaler Arkitektforeningens Formand, Johnny Svendborg.

Har altid kæmpet for at få arkitekturen med

Æreshædringen af Anne-Grethe Foss og hendes virke viser bredden i arkitektfaget, og hvordan arkitektens forståelse for rummelighed, kompleksitet og helhedstænkning kan bruges i mange skalaer både indenfor planlægning og byggeri. Anne-Grethe Foss er overbevist om, at arkitekter kan spille en meget vigtig rolle i byudviklingen, hvor det handler om at skabe gode rum for mødet mellem mennesker. Og for hende betyder tildelingen af Æresmedaljen noget helt særligt:

”Det føles som at få lov til at komme hjem. Jeg har jo arbejdet på en helt anden måde end mange arkitekter og følt mig lidt udenfor. Men jeg har virkelig kæmpet for at få arkitekturen med i det, jeg lavede. Så da jeg hørte, at jeg fik Æresmedaljen, tænke jeg, så er jeg alligevel en rigtig arkitekt,” fortæller Anne-Grethe Foss, direktør i Metroselskabet.

Selv er hun heller ikke i tvivl om, at Københavns Metro aldrig var blevet den samme, hvis hun ikke havde insisteret på, at arkitekterne ikke var nogle, der skulle på til sidst for at lave finishen. Arkitekterne skulle med fra start sammen med ingeniørerne, for at sikre at metrostationerne ikke bare blev et hul i jorden, med udposning til perroner som i London eller Paris, men et rum med forbindelse til overfladen med naturligt dagslys, der kommer ind fra oven – og rum, som behagelige at opholde og bevæge sig i.

En lang karriere på Øretævernes holdeplads

Både Metroen og Ørestaden har gennem årene været udsat for skarp kritik. Det tager Anne-Grethe Foss imidlertid med sindsro:

”Jeg har fået flere glæder end øretæver. Noget er gået rigtig godt, og noget kunne nok have været anderledes. Jeg vil hellere være med til at lave noget, der får kritik end at lave noget, der er ligegyldig, og stemningen skifter jo også tit med tiden. Der er mange, som er glade både for metroen og Ørestad”. Fortæller Anne-Grethe Foss og afslutter: ”Jeg elsker at lave noget, der er utroligt svært. Så har man mulighed for at lave noget exceptionelt.”

Live samtale mellem Anne-Grethe Foss og Martin Keiding

I anledningen af tildelingen af Æresmedaljen har Arkitektforeningen arrangeret en samtale mellem Anne-Grethe Foss og chefredaktør Martin Keiding fra fagbladet Arkitekten om tankerne bag – og arbejdet med Københavns Metro. Samtalen live streames tirsdag den 8. december fra kl. 14.30 – 15.00. Alle kan se med via linket nedenfor.

Kontakt

Sussi Heimburger

+45 24 46 81 61

sh@arkitektforeningen.dk

 Æresmedaljen siden 1927

Æresmedaljen har været uddelt siden 1927 og kan både tildeles Arkitektforeningens medlemmer, ikke medlemmer og institutioner, som foreningen ønsker at vise en særlig udmærkelse, og som har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats inden for arkitektfagets områder.

Kl 14.30 kan du streame en live samtale mellem Anne-Grethe Foss og Martin Keiding

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +