NYHED 20.06.23

Arkitekturpolitik har givet Faaborg-Midtfyn Kommune mod til at gå nye veje

Hvordan gør man en sammensat kommune, bestående af 59 landsbyer, øsamfund samt provinsbyer som Faaborg og Ringe, attraktiv for borgere og investorer? Det ser Faaborg-Midtfyn Kommune ud til at have fundet svarene på. Ét af dem er, at det betaler sig at føre en aktiv arkitekturpolitik. Derfor kårer Arkitektforeningen nu Hans Stavnsager til årets arkitekturborgmester.

Fabers Fabrikker i Ryslinge. Den gamle gardinfabrik er omdannet til innovative boliger af Arcgency i samarbejde med Ekolab og Arkitektskolen Aarhus. Projektet er et godt eksempel på, hvordan tom industrikultur på landet kan få nyt liv. Foto: Rasmus Hjortshøj, COAST

Video: Jonas Petri, Arkitektforeningen

Da Faaborg-Midtfyn Kommune i 2007 blev til ved en sammenlægning af kommunerne Broby, Faaborg, Ringe, Ryslinge og Årslev, stod den nye kommune overfor en svær opgave – man skulle samle og skabe en fælles identitet med respekt for områdernes forskellighed i by-, land-, og øsamfundene. Med en målrettet indsats, hvor der bl.a. har været fokus på by- og områdefornyelser, er det imidlertid lykkedes Faaborg-Midtfyn Kommune at skabe en positiv udvikling. Derfor kårer Arkitektforeningen Hans Stavnsager (S) til Årets Arkitekturborgmester.

”Hans Stavnsager står i spidsen for en kommune, som gennem mange år har ført en ambitiøs og vedholdende arkitekturpolitik, der har skabt en positiv udvikling i alle dele af kommunen. Selvom udgangspunktet har været alt andet end let, har kommunen formået at sætte sig selv på landkortet og gøre sig attraktiv for borgere og investorer – til stor inspiration for andre danske kommuner i dag”, udtaler Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen.

”Vi har i de seneste år arbejdet målrettet på at skabe rammerne til det gode liv for både by-, land-, og øsamfund. Og det, at vi har haft en arkitekturpolitik og politisk har brugt tid på at diskutere, hvad vi vil med udviklingen, har gjort, at vi nogle gange har turdet sige nej til projekter, fordi de ikke har passet til det, vi vil. Derfor er det også rigtig rart, at det bliver anerkendt af både tilflyttere, investorer og nu Arkitektforeningen,” forklarer Hans Stavnsager og tilføjer:

”Men selvom prisen hedder ’Årets Arkitekturborgmester’, er det en pris, der bør gå til hele kommunen. De gode resultater er et produkt af gode samarbejder i kommunalbestyrelsen, internt i organisationen, med borgere, investorer osv.”

(Artiklen fortsætter nedenfor)

Fremtidens Forstad i Årslev gentænker den traditionelle forstad med værdier om lokale fællesskaber, mere bæredygtige materialer og nærhed til naturen. Arkitekter og rådgivere er Vandkunsten (masterplan), Holscher Nordberg, Raw Mobility, DEM & Esbensen. Foto: Jonas Petri, Arkitektforeningen

Udvikling med respekt for områdernes kultur, identitet og historie

En af de ting, som kendetegner udviklingen i Faaborg-Midtfyn Kommune er, at de har haft stor succes med at inddrage borgerne i udviklingen. Desuden har de formået at bygge videre på de meget forskellige byers stedsspecifikke historie og naturmæssige og arkitektoniske kvaliteter. Et godt eksempel er den tidligere skosålefabrik Polymeren i Årslev, som i dag er transformeret til et levende kultursted og fællesskab, udviklet i tæt samarbejde med borgerne. Et andet eksempel er Fabers Fabrikker i Ryslinge, som de fleste borgere i byen har haft et forhold til, og som i dag er bygget om til moderne boliger.

Byfornyelse- og områdefornyelse har også haft stor betydning for Faaborg-Midtfyns positive udvikling og været med til at skabe en kultur med fokus på samarbejde, borgerinddragelse og arkitektonisk kvalitet. Det startede i Ryslinge, hvor målet var at gå fra afvikling til udvikling ved at flytte fokus fra dårlige historier til byens positive ressourcer og potentiale. Aktuelt er kommunen blandt andet i gang med en større områdefornyelse under overskriften ”fra vejkantsby til visitkort-by”. Målet er at skabe udvikling og attraktive lokalsamfund langs Rute 8 i byerne Bøjden, Horne, Korinth og Gislev – endnu et projekt, der tager udgangspunkt i byernes naturlige og kulturelle særkender.

Tidligere modtagere af Borgmesterprisen

Det er fjerde gang, at Arkitektforeningen uddeler Borgmesterprisen, og Hans Stavnsager kan nu skrive sig ind i rækken af Arkitekturborgmestre med Køges borgmester Marie Stærke, Hernings tidligere borgmester Lars Krarup og Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +