NYHED 30.03.23

Arktisk Netværk: Fagfæller i en helt særlig kontekst

Identitet og bevaring. Arktisk byggeteknik. Uddannelse. Arktisk og nordisk kulturarv. Sådan lyder blot nogle af de emner, som Arkitektforeningens Arktisk Netværk løbende stiller skarpt på. På tværs af store afstande og forskellige fagligheder samler netværket fagfolk med interesse for at bygge i Arktis, og du kan også være med. Mød initiativtagerne her.

Kan man bo med flere klimazoner? Vandkunsten har med Prøvehuset i Nuuk udviklet en bygningstype til arktiske forhold, der med de forskudte planer og punktfunderede stolper tilpasser sig fjeldet. Huset er tænkt som et indspark i udviklingen af mere regionale byggeprincipper, hvor ambitionen er at skabe boligløsninger, der i højere grad går i dialog med de ekstreme forhold i Arktis. Foto: Vandkunsten

Vil du være en del af Arktisk Netværk?

Charlotte Gade

Projektleder

+45 30 85 90 17

chg@arkitektforeningen.dk

En er planchef i en kommune tre gange større end Danmark, en anden underviser og har sin egen lille tegnestue med fokus på kunstneriske udviklingsprojekter, en tredje er dybt inde i grønlandsk kulturarv og bygningstradition som museumsinspektør for Grønlands nationalmuseum. Sammen har de det til fælles, at de som arkitekter arbejder med fysiske rammer i en klimatisk, geopolitisk og befolkningsmæssigt helt særlig kontekst: Grønland. Og nu har de også et netværk gennem Arkitektforeningen, der samler dem på tværs af fagligheder og store afstande.

“Vi sidder så spredt og med så forskelligartede opgaver, at vi havde brug for hinanden at snakke med – nogle faglige legekammerater. Det var egentlig sådan, det startede, da vi to mødtes i faglig sammenhæng og gerne ville prøve at nå ud til andre kolleger i Grønland”, fortæller arkitekterne Sofie Frydenrejn og Alexander Beck, der er de drivende kræfter i Arkitektforeningens Arktiske Netværk. Begge er i starten af karrieren, men sidder allerede med ret komplekse opgaver som henholdsvis selvstændig og offentligt ansat.

Da corona gjorde alle vant til at mødes online, blev det pludselig en naturlig måde at nå hinanden over store afstande. Med Arkitektforeningen som mellemled lykkedes det at samle en skare på 20-30 fagpersoner, som nu mødes jævnligt med det fælles formål at dele viden om at bygge og planlægge i arktisk kontekst. I det første år af netværkets eksistens har emnerne kredset om “Identitet og bevaring”, “Arktisk byggeteknik”, “Uddannelse i det arktiske”, “Sommerskole” og “Arktisk og nordisk kulturarv”.

“Som udøvende arkitekt er dit arbejde typisk utrolig bredt, da der ikke er mange arkitekter i Grønland – og særligt ikke som er specialiseret i Arktis. Det er learning-by-doing, og det gælder om at suge viden til sig fra dem, der kender til forholdene”, fortæller Alexander Beck.

Vil du være en del af Arktisk Netværk?

Charlotte Gade

Projektleder

+45 30 85 90 17

chg@arkitektforeningen.dk

“Som udøvende arkitekt er dit arbejde typisk utrolig bredt, da der ikke er mange arkitekter i Grønland – og særligt ikke som er specialiseret i Arktis.”

Alexander Beck, arkitekt MAA

Ungdomshus i Tasiilaq i Østgrønland forener grønlandsk viden med nordiske arkitekturtraditioner. Huset satser på at inddrage unge i traditionelle aktiviteter som hundeslædekørsel og bygning af kajakker for at styrke den kulturelle identitet og komme sociale problemer til livs. Sophus Søbye er arkitekten bag projektet, som er blevet til virkelighed med støtte fra Lokale og Anlægsfonden, 15. Juni Fonden og Kraemers Grønlandsfond . Foto: Lokale og Anlægsfonden

Flere arktiske lande skal med

Ud over at inspirere hinanden fagligt og udvide kontaktfladen, så er netværket også en måde at holde forbindelsen med tidligere kolleger, som rykker videre fra Grønland, og som tager en viden om det arktiske med sig i nye sammenhænge. Der er desuden planer om at udvide relationerne til kollegaer i Norge, Sverige, Canada og Alaska, som har samme klimatiske præmisser.

Også danske, færøske og norske firmaer med opgaver i det grønlandske har nydt godt af og bidrager til det faglige videndelingsrum, som Arktisk Netværk tilbyder.

“Det vil være spændende at fortælle om vores faglige udfordringer i bredere sammenhæng, så alle, der har lyst til at deltage i netværkets online-møder, er velkomne”, understreger Sofie Frydenrejn. “Vi vil f.eks. også rigtig gerne fortælle unge arkitekter om en karriere i Grønland. Her er så unikke faglige muligheder.”

“Alle, der har lyst til at deltage i netværkets online-møder, er velkomne”

Sofie Frydenrejn, arkitekt MAA

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +