NYHED 07.10.22

Byplanprisen 2022 går til bydelen Nye for visionær, naturbaseret byudvikling

Bydelen Nye nord for Aarhus sætter nye standarder for fremtidens bæredygtige bysamfund gennem konkrete løsninger, der skaber plads til natur, fællesskab og biodiversitet. Derfor vinder Aarhus Kommune, Aarhus Vand og Tækker Group Byplanprisen 2022 for et innovativt og visionært samarbejde.

Naturen, biodiversiteten og vandet er drivere for byudviklingen og fællesskabet centralt i bydelen Nye, som ligger ti kilometer nord for Aarhus. Bydelen udvikles af Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune. Og det er netop dette visionære samarbejde kombineret med en række konkrete løsninger, som er hovedbegrundelsen for, at en enig jury har udpeget udviklingen af Nye som vinder af Byplanprisen, der stadig er i gang. Vinderen af prisen lægger heller ikke skjul på, at den naturbaserede udvikling er et resultat af det stærke samarbejde og en fælles vision.

“Et godt samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune har været helt afgørende for at vi har fået prisen. De to organisationer har taget nogle ambitiøse valg i forbindelse med udviklingen af Nye. Så jeg er særligt glad for at det er hele projektgruppen, der modtager den fornemme pris,” fortæller den stolte idémand og ejer af Tækker Group, Jørn Tækker.

Juryen

Juryen for Byplanprisen består af Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening samt Lisbet Wolters og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium ogPeer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere.

Jørn Tækker fra Tækker Group modtager prisen sammen med repræsentanter fra Aarhus Kommune og Aarhus Vand til Byplanmødet den 6. oktober 2022.

Tæt bebyggelse, mere fællesareal og plads til naturen

Nye vil, når den står færdig, være en forstad på størrelse med Odder bestående af syv bydele med hver deres karakter. Selve boligmassen bliver tæt og bygges overvejende af bæredygtige materialer og udbydes i forskellige ejerformer. Desuden vil bydelen rumme offentlige institutioner og detailhandel.

Særligt for Nye er, at de enkelte grunde udstykkes som sokkelgrunde. Det sikrer store friarealer til natur og skaber et åbent miljø med vægt på biodiversitet, hvor vilde grønne rabatter og åbne vandrender er det gennemgående træk. Regnvandet samles fra hele området, renses og bruges til toiletskyl og tøjvask. Bydelen er anlagt ved den nye letbane, som giver beboerne mulighed for at komme til Aarhus midtby på 30 minutter med kollektiv transport.

Brug for at afprøve nye veje

Selvom bydelen Nye endnu ikke står klar og også har mødt bump på vejen, så er Ellen Højgaard Jensen, direktør i Byplanlaboratoriet, ikke i tvivl om Nyes betydning.

“Vi har i den grad brug for den slags visioner. Det er nødvendigt at prøve grænser og nye veje af for at nå frem til den bæredygtige fremtid, vi alle ønsker os så brændende. Derfor er der behov for samarbejder, som det vi ser i Nye, hvor private aktører, kommuner og ikke mindst forsyningsselskaber viser vejen for fremtidens byudvikling. Det vil vi gerne være med til at anprise med Byplanprisen,” siger Ellen Højgaard Jensen.

Byplanprisen har afspejlet udviklingen fra 1996

Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. Prisen er uddelt siden 1996. Og netop i Nye, mener Arkitektforeningens direktør Lars Autrup, at det er spændende at se, hvordan partnerskabet bag har blik for helheden.

“Bydelen Nye bringer os tættere på visionen om en reel bæredygtig by, som sætter helt nye standarder for planlægning, regnvandsløsninger og infrastruktur. Det er fantastisk med en privat udvikler, der viser vejen for den bæredygtige udvikling og sammen med virkeligt dygtige rådgivere formår at komme med et stærkt æstetisk bud på fremtiden by,” siger han.

Publikumsprisen gik til Tøndermarksinitiativet

Publikumsprisen gik til Tønder Kommune for Tøndermarskinitiativet og byomdannelse i Højer.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +