NYHED 10.05.22

Danmark kickstarter New European Bauhaus med tre projekter

Kunst, arkitektur og design skal gøre den grønne omstilling til en kulturel bevægelse og det 'uimodståelige' valg. Med tre konkrete projekter er Danmark med i front for New European Bauhaus.

Foto: Laura Stamer

Kontakt

Lars Autrup

Direktør

+45 29 69 52 12

lau@arkitektforeningen.dk

Det bæredygtige valg, skal være det uimodståelig valg. Sådan lyder den grundlæggende vision for tre nye demonstrationsprojekter i det såkaldte DESIRE-projekt under New European Bauhaus.

Med de tre konkrete projekter i henholdsvis Høje-Taastrup, Herlev og Kalundborg er Danmark stærkt repræsenteret i det fælleseuropæiske projekt. Og over de næste to år skal vi her udvikle nye, innovative og cirkulære løsninger, som adresserer klimaudfordringer og tab af biodiversitet og planetære ressourcer.

Kulturel forankring skal drive den grønne omstilling

Det danske bidrag er udviklet på tværs af aktører i det byggede miljø, og i Arkitektforeningen er vi stolte af at være med omkring bordet.

“Jo rigere vi bliver, des mere trækker vi på ressourcerne. Det nytter for eksempel ikke, at vores huse bliver mere energieffektive, hvis vi bare bygger mere og større. Så pudser vi bare glorien, men vi flytter ikke verden. Vi mennesker skal være i bedre balance med Jorden og træffe kloge, helhedsorienterede valg. Det er visionen.”

Den nødvendige forandring kan ikke alene bæres frem af forbud, afgifter og bilfri søndage, ifølge Lars Autrup. Lysten skal drive værket, siger han:

“Når du står over for det grønne eller det sorte valg, skal du vælge det grønne, fordi det på alle parametre er det mest attraktive og meningsfulde at gøre. Bæredygtighed skal være det uimodståelige valg. Men skal vi lykkes, er der brug for helhedstænkning og en kulturel forankring, og her er arkitekterne en afgørende brik. For det er os, der kan tegne de visioner, resten af samfundet skal ønske sig.”

Kontakt

Lars Autrup

Direktør

+45 29 69 52 12

lau@arkitektforeningen.dk

“Bæredygtighed skal være det uimodståelige valg. ”

Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen

Skalerbar viden

Helt konkret skal det almene boligområde Gadehavegaard i Høje-Taastrup styrkes og transformeres ved hjælp af aktiv beboerinvolvering, nye forbindelser til natur samt genbrug og recirkulering af materialer. Ved Herlev Asfalt Fabrik skal brug af bl.a. kunst og storytelling styrke biodiversitet og kontakt til lokale borgere. Og i Kalundborg skal arbejdet med den kommende arkitektskole for byplanlægning danne afsæt for at arbejde med bæredygtighed i stor skala. Blandt målene er udvikling af et nyt og uimodståeligt campus – gennem cirkulære metoder, kunst, design og inklusion.

De tre projekter er vidt forskellige, men fælles er, at de, sammen med en række søsterprojekter i resten af EU, skal bidrage til at udvikle viden og konkrete erfaringer, som kan skaleres og udvikles et stort og samlende kulturelt projekt – på tværs af fag og lande.

Spørgsmålet er også, hvad dette arbejde vil betyde for danske arkitekters eget virke? Lars Autrup er ikke i tvivl:

“Nok er projektet et stort EU-projekt, og det kan måske virke uoverskueligt. Men det bygger på åbenhed, nysgerrighed og videndeling, som alle parter er enige om skal ud at leve. Og når det er færdigt, skulle det gerne være lige til højrebenet for den enkelte arkitekt at omsætte til egen praksis,” siger Arkitektforeningens direktør.

I Arkitektforeningen vil vi løbende følge og formidle resultaterne af de tre danske projekter.

Læs mere om DESIRE-projektet her

“Når projektet er færdigt, skulle det gerne være lige til højrebenet for den enkelte arkitekt at omsætte til egen praksis.”

Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +