NYHED 29.11.21

"Arkitektur er mere end det visuelle"

Vi skal blive bedre til at bruge sanserne, når vi bedømmer arkitektur, mener arkitekt og fagdommer MAA David Bülow-Jacobsen. Med DGNB Diamant har vi fået et nyt værktøj til at evaluere på arkitektonisk kvalitet, men kan man det, og hvordan gør man? I en artikelserie stiller vi skarpt på, hvordan Arkitektforeningens fagdommere arbejder – dette er det første i rækken.

Kontakt

Dorte Sibast

Udviklingschef

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

Som det første i landet har DTU Skylab sikret sig en fuld certificering, DGNB Diamant, der gives, når en bygning har en særlig arkitektonisk kvalitet.

”Med de store vinduer og den åbne indretning er det nemt at se, at her er et sted, hvor der bliver arbejdet med prototyper og materialeanalyser,” lyder én af pointerne fra de arkitektfagdommere, som står bag tildelingen.

Én dem er David Bülow-Jacobsen. Ud over at være arkitektfagdommer MAA er han partner i Primus Arkitekter og har fulgt projektet fra den tidlige opstart til evaluering, og det er netop dét, der gør, at DTU Skylab kan kalde sig det første fuldt Diamant-certificerede byggeri i Danmark. Så hvilken rolle spiller man som fagdommer konkret  i en DGNB Diamant-certificering? Og kan man måle på arkitektonisk kvalitet? Vi har spurgt ham.

Hvordan vil du definere arkitektonisk kvalitet, og kan man måle på det?

”DGNB Diamant tager udgangspunkt i den romerske arkitekt Vitruvius’ begreber om nytte, holdbarhed og skønhed, og det er ikke en fast formel, man kan sætte ind i et Excelark. Grundlæggende handler arkitektonisk kvalitet om, at huset skal være tro mod sin vision, og der skal være en klar fortælling, som brugerne nemt kan aflæse. Er idéen for eksempel, at huset skal åbne sig mod lokalområdet, skal det også afspejle sig i arkitekturen. Som fagdommer ser jeg selvfølgelig også på projektets materialevalg, detaljerne, helheden og på om byggeriet er velgennemført og bæredygtigt – og jeg er ikke blind for, om det er smukt.”

At arbejde som fagdommer i forbindelse med en DGNB Diamantcertificering er anderledes end at være fagdommer i en konkurrence, hvor en vinder skal kåres. Hvordan foregår det konkret?

”Fagdommerrollen er anderledes end i en klassisk arkitektkonkurrence, fordi vi her følger projektet hele vejen fra idé til realisering og giver faglig sparring til rådgiverteamet undervejs. Det er et dialogværktøj, som vi bruger til at sikre, at et byggeprojekt ikke kun går op i teknik og praktiske løsninger, men også udmønter sig i en velfungerende bygning, som er rar være i.

Processen fungerer på den måde, at der altid er tre fagdommere med, som tager stilling til idéen, konceptet og den arkitektoniske kvalitet og giver en indikation på, om det er realistisk at opnå en Diamant-certificering. Senere i processen genbesøger vi projektet, og til sidst evalueres det.”

Man kommer til en form for eksamen?

“Ja, man kan godt sige, at en DGNB Diamantcertificering er en form for eksamen, hvor bygherre og rådgiver dog selv er med til at definere de parametre, som projektet skal vurderes på. Men det betyder ikke, at det er nemt. Man skal være ambitiøs på arkitekturens vegne.”

Artiklen fortsætter længere nede.

Kontakt

Dorte Sibast

Udviklingschef

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

FAKTA

Om DTU Skylab

DTU Skylab er opført i sommeren 2021 med Danmarks Tekniske Universitet som bygherre. Projektet er opført med Rørbæk & Møller som arkitekt i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, CITA og Urgent Agency.

Om DGNB Diamant

Målet med DGNB Diamant er at evaluere og understøtte den arkitektoniske kvalitet i bæredygtigt byggeri. Ved at benytte sig af en Diamant-evaluering i de tidlige designfaser, vil den integrerede proces understøttes og sikre, at de arkitektoniske visioner og kvaliteter sættes i fokus og prioriteres i projektet fremadrettet. Certificeringen forgår i to trin. Trin 1 er på dispositionsforslagsniveau, og trin 2 gennemføres når byggeriet står færdigt. Derudover er der mulighed for en kort mellemevaluering. DGNB-diamant er en del af DGNB-systemet.

Hvad kan en fagdommer MAA udpeges til?

Åbne og indbudte konkurrencer, idékonkurrencer, totalrådgivningskonkurrencer, totalentreprisekonkurrencer, parallelt opdrag, bygningspræmieringer, DGNB Diamant-certificering, arkitekturråd i kommunerne og Advisory Boards er alle eksempler på områder, hvor en arkitektfagdommer MAA kan gøre en positiv forskel. Kontakt Arkitektforeningen, hvis du skal bruge en fagdommer.

“Synergien mellem arkitekturens elementer og vores sanser er nøglen til arkitektonisk kvalitet.”

David Bülow-Jacobsen, arkitektfagdommer MAA og partner i Primus Arkitekter

På DTU Skylab gav fagdommerne bl.a. sparring på, hvordan man bedst kunne skabe livlige forbindelser, uformelle mødesteder og en behagelig akustik til at understøtte et levende hus, “Det er et rart hus at være i,” siger David Bülow-Jacobsen. Foto: Niels Nygaard
“Grundlæggende handler arkitektonisk kvalitet om, at huset skal være tro mod sin vision, og der skal være en klar og utvetydig fortælling, som brugerne intuitivt kan aflæse.”

Hvor meget betyder det visuelle, når arkitekturen skal vurderes?

“Arkitektur er mere end det visuelle. Synergien mellem arkitekturens elementer og vores sanser er nøglen til arkitektonisk kvalitet – lyd, lys, stoflighed, duft og så videre. I de senere år har vi set en del eksempler på projekter, som bliver valgt på grund af det, man kalder for ’borgmesterbilledet’ – det umiddelbare visuelle udtryk, som politikerne kan forelske sig i. Men projektet med det stærkeste billede, er ikke nødvendigvis det bedste. Under glansbilledet finder man ofte mange kvaliteter, som måske skaber en højere værdi på den lange bane.”

Senest har du været fagdommer på DGNB Diamant-certificeringen af DTU Skylab i Lyngby. Hvad lagde i vægt på her?

”Vi gav bl.a. sparring på, hvordan man bedst kunne skabe livlige forbindelser, uformelle mødesteder og en behagelig akustik til at understøtte et levende hus, hvor dagslyset vælder ind overalt. Det er et rart hus at være i. Derudover var bygningens samspil med omgivelserne og den helhedsplan, som arkitektægteparret Koppel har lavet for DTUs campus-område, også en del af vurderingen. Jeg er ret begejstret for projektet, fordi vi her har en visionær bygherre, som tager sine brugere alvorligt og har bygget et megafedt byggeri til dem. Det er i dén grad blevet et sted, hvor idéer kan gnistre. Man kan virkelig mærke, at der har været arkitekter på banen.”

Ny Østre Landsret i Nordhavn i København. Projektet er tegnet af Henning Larsen Arkitekter.

Vil du vide mere om Arkitektforeningens fagdommere?

Arkitektforeningen råder ovre de mest erfarne og anerkendte arkitektfagdommere inden for bygning, byrum og landskab. Fagdommere MAA er nøje udvalgt af Arkitektforeningen på baggrund af en ansøgningsproces, der sikrer specialister og aktivt udøvende fagdommere inden for rådgivning, forvaltning, planlægning, forskning og formidling. Efter ansøgningsprocessen gennemgår alle fagdommere et obligatorisk kursus i Arkitektforeningen, før de kan kalde sig fagdommer MAA.

Læs mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +