NYHED 11.12.19

De nominerede til Årets Arne er...

I alt 32 værker blev indstillet ved en åben afstemning til Årets Arne 2020. Blandt de indstillede værker har medlemmer af Lokalafdelingen København nu udvalgt seks, der stadig er med i opløbet om den prestigefyldte arkitekturpris.

Foto: Karen Blixens Plads af COBE. Fotograf: Rasmus Hjortshøj, COAST

De 32 godkendte indstillinger til Årets Arne 2020 har nu været til afstemning blandt medlemmerne af Arkitektforeningen København. Arkitekterne har peget på seks værker som de bedst kvalificerede til at vinde årets faglige pris.

Resultatet af afstemningen har vist, at værkernes størrelse ikke er afgørende for vurderingen af deres arkitektoniske kvalitet. Ganske små og hidtil ukendte værker er blevet nomineret foran langt større og mere prominente værker. Samtidig viser afstemningen, at arkitekturdisciplinen betragtes bredt af arkitekter. De nominerede værker spænder nemlig fra infrastruktur over landskabsarkitektur til den mere klassiske arkitektur.

“De nominerede værker er udtryk for, hvad arkitekter prioriterer, når der spørges til arkitektonisk kvalitet. I konkurrencesituationer vurderes arkitektur på mange parametre og kun delvist på arkitektonisk kvalitet. I anmeldelser, fagbøger og endda på skolerne bygger vurderingen på bare én eller ganske få fagfolks vurdering. Afstemningen her er derfor et sjældent kollektivt udsagn om, hvad faget ifølge arkitekter MAA bør stræbe efter,” siger arkitekt MAA og medlem af lokalledelsen i Arkitektforeningen København Morten Birk Jørgensen.

Jury udpeger vinder

Indstillingen af værker har været åben for offentligheden, og alle indstillinger lever op til prisens kriterium: at være opført inden for det seneste år i hovedstadsområdet. Det var oprindeligt hensigten at finde fem nominerede værker, men en stemmelighed har øget tallet til de nu seks nominerede.

Afstemningens formål er at indsnævre feltet af kandidater, men ikke at udpege prisens vinder. Det skyldes en holdning om, at arkitektur ikke bør vurderes alene ud fra billeder og tekst, men at den også skal sanses direkte. Derfor skal prisens jury nu først på besøg til alle de nominerede værker. Inden kåringen af vinderen fejres de nominerede den 22. januar med en tilhørende kritik fra to inviterede gæstekritikere.

“Hvordan sammenligne pærer og bananer? Det gør vi ved at udveksle betragtninger. Arkitektfaget har en stolt tradition for faglig kritik, og den vil vi med arrangementet holde i hævd,” lyder det fra Morten Birk Jørgensen.

I forlængelse af arrangementet den 22. januar udpeger juryen en vinder af Årets Arne 2020, som kåres endeligt ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur den 31. januar 2020.

Om Årets Arne

Årets Arne blev indstiftet i 2007.

Prisen gives til værker, der har løftet arkitekturen i Arkitektforeningen Københavns geografiske område i det forgangne år.

Vinderen offentliggøres ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur ultimo januar.

Om de nominerede

Karen Blixens Plads

Karen Blixens Plads er med over 20.000 kvm en af de største offentlige pladser i København. Projektet har transformeret et førhen fladt og forblæst terræn til et åbent og indbydende byrum, der fremmer grøn transport, klimasikring og biodiversitet. Pladsen ligger som et tæppe, der bugter sig over små bakker af støbte betonskaller belagt med håndlagte teglsten. Det kuperede landskab med hule høje og lave cykelbede med plads til over 2000 cykler har skabt et unikt og nytænkende byrum, hvor mennesker og parkerede cykler kan leve i fredelig sameksistens.

Arkitekt: COBE
Samarbejdspartnere: EKJ, CN3, Vind-Vind, M.J. Eriksson, NCC Danmark
Bygherre: Bygningsstyrelsen samt A.P.Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål

Cityringens stationer

Cityringen er det største, byggede projekt i hovedstaden i 400 år. De 17 nye stationer forbinder med deres individuelle udtryk de nye byrum med metroens højfrekvente service gennem deres gennembearbejdede arkitektur, belysning og materialekvalitet og viderefører samtidig arven fra den gamle metro på smukkeste vis.

Arup

Holbergskolens Næste Skur

Næste generations skure er bygget af affald. Det er socialt, funktionelt, holdbart og smukt. Holbergskolen har fået et legende renovationsskur med rum for sanselig læring og erfaring med sortering og affald som en ressource. Et skur, hvor elever og ansatte konkret oplever, at det giver mening at affaldssortere og genbruge så meget som muligt. Skuret er 49 kvm, bygget af 99 procent genbrug og opført som en del af TRUST’s renovering af hele skolen. De ca. 4 tons materialer er selektivt nedskrevet fra både et plejehjem, en skole og en beboelsesejendom i København og sparer samfundet for ca. 6 ton CO2.

Ansvarlig arkitekt: Næste v. Niels Jakubiak Andersen og Lars Thøgersen.
Samarbejdspartnere: Krydsrum Arkitekter og Art-Tek Ingeniører + TRUST partnerskabet (rådgiver på Holbergskolens renovering) – Kant Arkitekter, Nøhr og Sigsgaard, GHB Landskab, Dominia og Norconsult.
Entreprenør: Enemærke og Petersen

Skt. Kjelds Plads Klimakvarter

Det er på tide, at Årets Arne går til et byrum. Byerne skal måske nok redde verden, men det er byrummene, der skal redde byerne mod skybryd, overophedning, luft-og støjforurening samt mistede forbindelser til vores medmennesker og vores natur. Skt. Kjelds Plads Klimakvarter sikrer – ved hjælp af naturbaseret design – hele Skt. Kjelds Kvarter mod skybrud og tilfører samtidig øget biodiversitet, bedre mikroklima, formindsket støj og luftforurening, højnet trafiksikkerhed og nye sociale mødesteder for et glemt kvarter i København. 9000 kvm asfalt ud, 585 træer med tilhørende fuglefløjtgaranti ind!

Arkitekt: SLA
Ingeniør: Niras
Trafik:Viatrafik
Konsulent: Jens Rørbech
Entreprenør: Ebbe Dalsgaard A/S
Bygherre: Købehavns Kommune og HOFOR

Havebyen Mozart 74

Dette hus er bygget af arkitekten selv i et lille boligområde på kanten af det gamle Sydhavnen. Grunden er til leje, og husene i området er små, ofte selvbyggede med træ som det foretrukne materiale. Huset er bygget i træ fra yderst til inderst og er udformet, så dagslyset udnyttes optimalt. Når solen står lavt på himlen om vinteren, indfanges strålerne i ‘hatten’ oven på alrummet. Om sommeren kan husets foldedøre åbnes mod syd, øst og vest, så grænsen mellem ude og inde udviskes, og haven glider i ét med familiens opholdsrum. Dette hus bidrager til områdets fine udvalg af selvbyggede huse!

Arkitekt: Peter Kjær Arkitekter
Installationer og energi: Tommi Haferbier
Konstruktioner: Ole Vanggaard og Henrik Almegaard

Venligbolig Plus

Byerne vokser, og presset for at designe mindre, smartere og bedre boligtyper stiger. Hvordan skaber vi billigere boliger, der inviterer til aktive fællesskaber. Særligt de studerende og flygtninge presses ud af bykernen og hverdagsfællesskaberne. Micro-Living, som Venligbolig Plus afprøver, er en ny vital boligform, hvis byerne i fremtiden skal skabe både plads og fælleskaber til ældre, singler, udsatte studerende, lavtlønnede og nye danskere. Venligbolig begyndte som aktivistisk idé og er nu realiseret på Frederiksberg.

Idé og koncept: ONV Arkiteker & We Do Democracy
Arkitekt: ONV Arkitekter
Ingeniør: Øllgaard Rådgivende Ingeniør
Landskabsarkitekt: Vega Landskab
Totalentreprenør: BM Byggeindustri
Bygherrerådgiver: Holte Projekt
Bygherre: FFB & KAB

Om listen

Værkerne er opstillet tilfældigt, og rækkefølgen er derfor ikke udtryk for stemmeantallet.
Informationen under beskrivelsen er oplyst af de indstillede arkitekter.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +