NYHED 03.10.22

Det vi freder om 100 år – vinderen kåret

Hvordan kan vi udnytte Københavns måske sidste ubebyggede grund og bygge nyt i det tætte og historiske byrum med fokus på CO2 aftryk, livstidscyklus og bæredygtighed? Det spørgsmål rejste ejendomsselskabet Karberghus og Arkitektforeningen med idékonkurrencen "Det vi freder om 100 år". Nu er MAA Søren Skovgaard Laursen kåret som vinder for sit bud på et nænsomt indpasset byhus. De præmierede forslag udstilles i Arkitektforeningen frem til 31.10.2022.

Arkitekt MAA Søren Skovgaard Laursen vinder idékonkurrencen "Det vi freder om 100 år". Foto: Alonso Mayo

I København, i gaden Åbenrå, ligger mellem Reformert Kirke og kirkens fredede præstegård, en grusbelagt plads, som i dag bruges til parkering. Denne måske allersidste ledige grund i Middelalderbyen inviterer til at drømme om noget, der kan pege ind i en bæredygtig fremtid. Kunne det være et nyt byggeri, der kan rumme forandringer over tid, som vi kender det fra vores historiske huse, der står endnu, fordi de besidder netop dén egenskab? Eller et byggeri uden negativt aftryk på miljøet, der kan give visioner om et byliv, vi slet ikke kender endnu – og måske fremtidens bæredygtige bygningsarv?

Sådan lyder baggrunden for idékonkurrencen ”Det, vi freder om 100 år”, som ejendomsselskabet Karberghus og Arkitektforeningen står bag. Idékonkurrencen blev udskrevet i foråret med ambitionen om at sætte fokus på, hvad vi i nutiden tænker om at bygge for fremtiden – i en bevaringsværdig kontekst.

Nyt byhus kan skabe en mere harmonisk helhed

Nu har bedømmelseskomiteen gennemgået de 27 indkomne idéer og udvalgt arkitekt MAA Søren Skovgaard Laursen som vinder. Søren Skovgaard Laursen er udvalgt for sit bud på et nyt, nænsomt indpasset byhus, som foreslås konstrueret i træ. Forslaget skaber en smuk helhed med Reformert Kirke på den ene side og den fredede præstegård, hvor Arkitektforeningen i dag holder til, på den anden side. Byhuset lægger sig i forlængelse af præstegården og afslutter karréen på en måde, der giver et nyt perspektiv på kirkegården, som et grønt åndehul i gaden.

”Søren Skovgaard Laursens forslag til et nyt byhus er meget overbevisende, da det lægger sig flot i forlængelse af den gamle præstegård og forbinder fortid, nutid og fremtid i en bæredygtig og æstetisk løsning. Forslaget danner en rolig baggrund, som fremhæver Reformert Kirke og byrummet omkring den. Samtidig benyttes den tomme grund til et akut behov for mindre boliger i København,” siger Lars Autrup, formand for dommerkomitéen.

Forslaget tænkes opført i træ i et søjle-bjælkesystem, som sikrer fleksibilitet i den fremtidige anvendelse og indretning. Den høje stueetage består af et sammenhængende åbent rum, som kan bruges til fx café. På de øvre etager er små, gode boliger samt fælles tagterrasse, kontor og gæsteværelse, som deles på tværs af boligerne. Forslaget har desuden indtænkt en fleksibilitet, som muliggør forandring over tid.

Selv fortæller vinderen af konkurrencen, Søren Skovgaard Laursen:

”Vi freder bygninger, der er af høj kvalitet, men vi freder også bygninger, fordi de fortæller os noget om den tid, de er bygget i. Vores tid kræver, at vi bygger i mere bæredygtige materialer, og at vi bor på mindre plads og deler mere. Min vision har været at vise, hvordan man kan bygge i træ, og få det til at tale sammen med de gamle teglbygninger i Indre By. Samtidig har jeg arbejdet med at gøre plads til fællesskabet indenfor med færre kvadratmeter i den enkelte bolig og flere kvadratmeter til fælles funktioner. Bæredygtige huse behøver ikke være grove, men kan være lige så raffinerede som Københavns historiske huse og byrum.”

Forslaget præmieres med 100.000 kr. Kåringen er sket på Arkitekturens Dag til arrangementet ’Hvad freder vi om 100 år’ i Arkitektforeningen.

Se modellerne af de 27 idéforslag

Yderligere fire præmierede projekter

Udover Søren Skovgaard Laursens forslag er yderligere fire forslag præmieret med hver 25.000 kr. De fire forslag kommer fra:

• Over Byen Arkitekter
Jens Bertelsen, Nicolai Vittrup, Anders Bojesen og Victor Fruergaard

• Tulinius Lind
Thomas Tulinius, Anders Lind, Gavin Brown og Julia Kapinos

• Lynge Lynge Arkitekter
Michael Lynge, Desislava Lynge, Kasper Mørkholt, Alvar Silvennoinen

• Hahn Lavsen I/S
Såvel vinderforslag samt indkøb er udstillet i Arkitektforeningen, Åbenrå 34, København K frem til den 1. november 2022

Bedømmelseskomitéen bestod af Lars Autrup, Akademisk Arkitektforening, Andreas Just Karberg, Karberghus A/S samt fagdommerne Nicolai Bo Andersen, arkitekt MAA og professor MSO, samt Eva Jarl Hansen, arkitekt MAA.

Der er pt. ingen planer om realisering.

Vil du læse mere om alle de udvalgte projekter? Se dommerbetænkningen

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +