NYHED 20.05.22

"Dine pensionsmidler gør en forskel for verden"

Efter ni år som bestyrelsesmedlem i Pensionskassen for Arkitekter og Designere takker Rie Øhlenschlæger af. Så hvad er hun mest stolt af fra sin tid på posten? Hvad har hun lært? Og hvorfor skal man interessere sig for valget til de snart to ledige pladser omkring bestyrelsesbordet? Vi har spurgt hende.

Rie Øhlenschlæger takker af efter ni år som medlem af bestyrelsen for Pensionskassen for Arkitekter og Designere. Foto: Lasse Lagoni

Skrevet af

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Indignation fik i første omgang Rie Øhlenschlæger til at gå ind i bestyrelsen for den medlemsejede Pensionskassen for Arkitekter og Designere, og siden har hun arbejdet fokuseret for, at pensionskassen skal investere i godt og bæredygtigt byggeri og for en holistisk tilgang til investeringerne. Nu takker hun af for at give plads til yngre kræfter, og 2. juni er deadline for at give sin stemme til de kandidater, som skal overtage de snart to ledige pladser omkring bordet.

Vi har spurgt Rie Øhlenschlæger, hvad hun er mest stolt af fra sin tid i pensionskassens bestyrelse, og hvorfor man skal interessere sig for det kommende valg.

Hvordan har tilgangen til pensionsinvesteringer ændret sig i den tid, du har været med?

“Vores pensionskasse er en gammel pensionskasse, som har eksisteret siden 1956. Oprindeligt blev pensionsformuen forøget ved at investere i byggeri, men efter nogle lidt uheldige investeringer besluttede man at  sælge  bygningerne, og det fik mig på barrikaderne. For hvis ikke en pensionskasse for arkitekter og designere skal investere i godt og bæredygtigt byggeri , hvem skal så? Processen har været lang, men i dag er vi nået dertil, hvor vi både investerer i konkrete bygninger og kan tilbyde gode boliger til medlemmerne. Og derudover har vi skærpet vores fokus på, hvordan vi kan øge den helhedsorienterede bæredygtighed og nedbringe klimaaftrykket fra vores investeringer.”

Skrevet af

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

“Dine pensionsmidler gør en stor forskel for verden. De batter mere for den bæredygtige udvikling, end hvis du bliver vegetar.”

Rie Øhlenschlæger, arkitekt MAA og afgående medlem af bestyrelsen for Pensionskassen for Arkitekter og Designere

Hvorfor skal arkitekter og designere have deres egen pensionskasse? Man kunne jo også bare overlade det til banken?

“Der ligger en solidaritet i, at vi som stand er sammen om at opbygge en fælles formue. Det handler ikke kun om den enkelte, men om fællesskabet, og om at vi sammen kan flytte verden i en grønnere retning. Det gælder både for vores egne omkring 11 mia. kr., og for de omkring 340 mia. kr., som det samlede administrationsfællesskab, Sampension, har at gøre godt med, og som vi i også påvirker, bl.a. gennem det fælles ansvarlighedsudvalg, som jeg har siddet i. Hvis vi alle hver især ringer til banken, er det sindssygt svært at overskue, hvordan de fx arbejder med miljømæssig og social bæredygtighed. Ikke alt er så bæredygtigt, som det ser ud til.”

Hvad er i fokus lige nu?

“Lige nu har vi fokus på aktivt ejerskab – altså om man skal beholde sit ejerskab af virksomheder, som ikke er grønne eller sociale nok. Så er det store spørgsmål, om vi skal forsøge at påvirke virksomhederne i en mere bæredygtig retning gennem en proaktiv dialog, eller om vi skal afvikle vores investering. Her har vi besluttet, at de virksomheder, vi går i dialog med, skal ændre kurs radikalt. Gør de ikke det, dropper vi dem. For at give et konkret eksempel har vi valgt at ekskludere Tesla, for selv om de producerer miljørigtige el-biler, kan vi ikke stå inde for arbejdsforholdene.”

Det lyder som en langsommelig proces?

“At flytte penge til det bæredygtige og fra det sorte til det grønne, er noget, man gør i små skridt. Den finansielle verden er meget, meget konservativ. Jeg synes, vi er kommet et pænt stykke vej i den tid, og jeg har haft god taletid. Men efter min mening går det stadig for langsomt.”

“Der ligger en solidaritet i, at vi som stand er sammen om at opbygge en fælles formue. ”

Rie Øhlenschlæger, arkitekt MAA og afgående medlem af bestyrelsen for Pensionskassen for Arkitekter og Designere

Er der andre parametre, I arbejder ud fra?

“Vi anlægger et helhedsorienteret blik på investeringer. Vi forholder os også til, om virksomhederne betaler skat, og hvilke arbejdstagerforhold, de tilbyder. Det er ikke nok, at vi dropper fossile investeringer, hvis virksomhederne for eksempel opererer i skattely, bruger børnearbejdere eller udnytter oprindelige folk.”

Hvilke resultater er du mest stolt af fra din tid i pensionskassen?

“Det er den langsomme, men grundige flytning af investeringer i en mere bæredygtig retning. I finansverdenen er der en skræk for at tage store skridt. Det har jeg været jævnt utilfreds med, selv om forsigtigheden også nogle gange kan vise sig at være en kvalitet i det lange løb – det har jeg lært med tiden. Derudover er jeg stolt af, at vi har fået justeret på pensionskassens regelsæt, så medlemmerne fx har bedre mulighed for at tjene penge ved siden af pensionen, hvis de mister arbejdsevnen.”

Og til sidst: Hvorfor skal man stemme til valget til pensionskassen?

“Dine pensionsmidler gør en stor forskel for verden. De batter mere for den bæredygtige udvikling, end hvis du bliver vegetar. Det er kolossalt mange penge, det handler om. Så det er vigtigt for alle medlemmer at bruge deres stemme og pege på den, der vil handle i overensstemmelse med deres egen holdning. Jeg har altid syntes, det var mere spændende at tale om arkitektur og planlægning end om pension. Det var først, da pensionskassen ville holde op med at investere i byggeri, og jeg opdagede, at der ikke var tilstrækkeligt fokus på bæredygtighed, at jeg kom med og fandt ud af, hvor vigtigt det er.”

Foto: Laura Stamer

Stem inden den 2. juni

Se kandidaterne til pensionskassens bestyrelse

Kender du ikke allerede kandidaterne og deres standpunkter, kan du se en videopræsentation af hver af dem her – herfra kan du også gå direkte til stemmesedlen.

Se mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +