NYHED 15.11.22

Dissing+Weitling deler guide til Universelt Design med byggebranchen

Dissing+Weitling står bag den nye Guide til Universelt Design – en tjekliste til fremme af inklusion i det byggede miljø, som tegnestuen nu deler med branchen ud fra et ønske om at fremme Universelt Design (UD) og social bæredygtighed i byggeriet.

Køge Nord Station af Dissing + Weitling, COBE og COWI. Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST studio

“Guide til Universelt Design – en tjekliste til fremme af inklusion i det byggede miljø” er et praktisk værktøj, som fungerer som et designredskab til fri afbenyttelse for arkitekter, konstruktører og designere. Målet er, at guiden skal sætte skub i branchens brug af Universelt Design og fremme opmærksomheden på ligeværdig brugeradgang og social bæredygtighed i byggeriet, forklarer Cora Cecilia Lopez Valloire, der er arkitekt hos Dissing+Weitling og har en master i inkluderende arkitektur i en pressemeddelelse:

“Guiden er et let-brugbart værktøj, der kan åbne for flere brugerperspektiver og i bedste fald udløse nye universelle ideer. Vi havde et internt behov, som vi hører, at andre fagkollegaer også har. Derfor har vi skabt et struktureret dokument, der giver overblik – lidt ligesom den gamle SBi-tjekliste om tilgængelighed – og som kommer rundt om de parametre, der bør inkorporeres for at opnå Universelt Design, siger guidens initiativtager.

Universelt Design på formel

Den ny guide introducerer UD-ligningen som en metode, der kan bruges til at overveje alt fra teknik og design til inklusion og sansestimulering i alle faser, ikke mindst i den afgørende første fase  – skitsefasen: Tilgængelighed + (X1 + X2 + X3…. + X10) = Universelt Design.

X er det ubekendte, det ’extra,’ der skal til, for at opnå en Universelt Design-løsning og varierer alt efter kontekst og brugere, skriver tegnestuen. Helt konkret rummer guiden 10 X’er/parametre, som er udarbejdet på baggrund af praktisk erfaring og teoretisk viden: Fra overvejelser om brugerinddragelse, social kontekst, fysisk kontekst, bygherreinvolvering til sanser, tryghed, komfort, lovgivning, oplevelse samt værdi og respekt.

“Vi ser guiden som en metode, der skaber systematik og udvider de hensyn, som arkitekter allerede tager, fx til brugeradfærd og omgivelser. Med vores guide er arkitekten nået til næste niveau i brugerforståelsen, så løsningerne ikke længere kun retter sig til bestemte brugere nu og her, men ideelt set til alle brugertyper og -behov igennem livet. De rummer et løfte om ikke at lade nogen i stikken! De, som bruger vores guide, vil kunne se, hvordan forslagene bidrager direkte til de forskellige FN-delmål,” siger Cora Cecilia Lopez Valloire.

Hun tilføjer, at Universelt Design kan ses som en inkluderende designmetode og -ideologi, der i sin grundtanke skaber løsninger, der kan rumme så mange brugertyper som muligt. Det er principielt et grænseløst koncept uden fastlagte konkrete løsninger. Derved afviger det fra de hensyn til krav og certificeringer, som arkitekter og andre fagfolk normalt arbejder med i det daglige:

“Det kræver stamina at have Universelt Design som sit mål. Der er nemlig hverken lovkrav eller særlig mange bygherrer som efterspørger det endnu, så derfor må vi hjælpe hinanden med værktøjer og gode eksempler. Det er på sin vis ligesom med bæredygtighed i 90’erne, som var noget særligt ihærdige ildsjæle beskæftigede sig med, men som i dag har alles opmærksomhed. Det vil tage tid før forståelsen for Universelt Design og social bæredygtighed i praksis når samme niveau. Opmærksomheden stiger dog stødt – ikke mindst på grund af FN’s verdensmål –  og det her er et lille bidrag, siger Tine Holmboe, administrerende direktør hos Dissing + Weitling.

Guide til Universelt Design – en tjekliste til fremme af inklusion i det byggede miljø udkommer på dansk, engelsk og i webtilgængeligt dokument (WCAG-kompatibelt).

Hent guiden her

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +