NYHED 11.11.21

Som det første DGNB byggeri i Danmark får DTU Skylab særlig anerkendelse for arkitektonisk kvalitet

Når forskere og studerende er i gang med at teste deres innovative ideer af på DTU Skylab, sker det i en bygning, som i sig selv udmærker sig. Som den første DGNB-certificerede bygning herhjemme, har det gennemgået den fulde proces for at få anerkendelsen DGNB Diamant - der gives, når et bæredygtighedscertificeret byggeri har en særlig arkitektonisk kvalitet.

Fagdommerne har siddet med omkring bordet ved den tidlige opstart og ved evalueringen af den samlede kvalitet af DTU Skylab. Og det er netop dét, der gør, at byggeriet nu kan kalde sig det første fuldt diamant-certificerede byggeri i DanmarkDTU Skylab. DGNB Diamant er en kvalitativ helhedsvurdering af et byggeri, som gives på baggrund af en faglig dialog både ved opstart og evaluering af byggeriet. Foto: Niels Nygaard

Kontakt

Dorte Sibast

Udviklingschef i Akademisk Arkitektforening

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

DTU Skylab, på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby (DTU), huser værksteder og laboratorier. ”Med de store vinduer og den åbne indretning er det nemt at se, at her er et sted, hvor der bliver arbejdet med prototyper og materialeanalyser”, lyder en af pointerne fra de arkitekt- fagdommerne, som står bag tildelingen af DGNB Diamant.

Også den ny bygnings samspil med DTU’s klassiske gule murstensbyggeri, den fleksible ruminddeling, god akustik og valget af robuste materialer er elementer, som fagdommerne fremhæver. De har siddet med omkring bordet ved den tidlige opstart og ved evalueringen af den samlede kvalitet af byggeriet. Og det er netop det der gør, at DTU Skylab nu kan kalde sig det første fuldt diamant-certificerede byggeri i Danmark.

Kontakt

Dorte Sibast

Udviklingschef i Akademisk Arkitektforening

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

“En smuk og funktionel bygning har en længere levetid, samtidig med at den understøtter trivsel. ”

Lisbet Michaelsen, bæredygtighedskoordinator på DTU

Ekstra øjne og sparring højner kvalitet

Bæredygtighedskoordinator Lisbet Michaelsen fra DTU Campus Service glæder sig over udviklingen i arbejdet med bæredygtighed i forhold til DTU’s bygningsmasse og campusområder: ”Vi har nået en vigtig milepæl, når vi nu skal modtage plakette for det første byggeri på DTU, som certificeres efter DGNB”.

For DTU Skylab var timingen rigtig da de gik i gang med byggeriet: DTU’s overordnede strategi har og havde bæredygtighed som pejlemærke, så der var ledelsesmæssig opbakning. Og med støtte fra ihærdige projektledere og en bygherrechef med bæredygtighedsambitioner, blev det besluttet at gå efter en DGNB -certificering både på GULD og Diamant niveau.

”Vi kunne se, at den generelle certificering ikke tog så meget højde for den arkitektoniske kvalitet. Her har processen med DGNB Diamant givet et ekstra perspektiv. For os har det været en god og lærerig proces, at få ekstra øjne og sparring på projektet. Vi er stolte over, at det lykkedes at komme i mål med et byggeri, hvor der er taget bæredygtighedshensyn til det niveau, hvor også høj arkitektonisk kvalitet bliver bemærket. En smuk og funktionel bygning har en længere levetid, samtidig med at den understøtter trivsel. Og alt dette er lykkedes, selvom det ikke var endeligt defineret, da rammerådgiverne gik i gang med projekteringen”, fortæller Lisbet Michaelsen.

Arkitektonisk kvalitet understøtter bæredygtighed

Udviklingen af DGNB Diamant er sket i tæt samarbejde mellem Green Building Council Denmark og Arkitektforeningen.

”Arkitektonisk kvalitet handler både om funktionalitet, rumlighed, holdbarhed og æstetik. Når bygningen afspejler brugernes adfærd, og med gode materialer får skabt en bygning, hvor man kan lide at være, vil den holde længere og dermed være langt mere bæredygtighed. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Det vigtige er, at vi med DGNB Diamant-certificeringen sikrer, at den arkitektoniske kvalitet får samme vægtning som de tekniske løsninger, når man som bygherrer vælger at bygge et bæredygtigt byggeri med en certificeringsordning,” udtaler Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

For DTU Skylab var timingen rigtig da de gik i gang med byggeriet: DTU’s overordnede strategi har og havde bæredygtighed som pejlemærke. Foto: Niels Nygaard

I Green Building Council Denmark, som står for DGNB glæder direktør Mette Qvist sig over, at den arkitektoniske anerkendelse DGNB Diamant nu også får bidt sig fast i Danmark.

”På mange måder går bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet hånd i hånd. Men hvor den klassiske certificering for bæredygtigt byggeri – DGNB – er målfast og kvantitativ i forhold til byggeriets samlede klimaaftryk, er DGNB Diamant en kvalitativ helhedsvurdering af et byggeri, som gives på baggrund af en faglig dialog både ved opstart og evaluering af byggeriet,” siger hun.

Middelfart Rådhus. Foto: Torben Eskerod

Vil du vide mere?

Hent publikation om DGNB Diamant

Bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet er to sider af samme sag. Derfor har Arkitektforeningen været med til at udvikle DGNB Diamant, som tildeles byggerier af høj arkitektonisk kvalitet.

Læs mere

Om DGNB-certificeringssystemet i Danmark

DGNB er et omfattende værktøj til at skabe retningslinjer og overblik i en ofte kompleks byggeproces. Det danske DGNB-certificeringssystem bygger på FN’s definition af bæredygtighed. Man evaluerer et byggeri eller byområde ud fra en række kriterier, der handler om hvor meget hvert valg påvirker bæredygtigheden, indenfor DGNB’s fem hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.

Afhængig af ens ambitionsniveau, kan man arbejde efter at blive tildelt enten DGNB Platin, DGNB Guld eller DGNB Sølv. Derudover kan man arbejde for at opnå tillægsudmærkelser som bl.a. DGNB Hjerte, der omhandler trivsel og indeklima, og DGNB Diamant for anerkendelse af arkitektonisk kvalitet.

For at opnå en diamant-certificering skal byggeriet gennemgå en proces i to trin: Mens første fase starter med sparring og dialog allerede i skitsefasen, består anden fase af fagdommernes evaluering af dialog samt besigtigelse af det færdige projekt.

Dermed er certificeringen med til at understøtte og fastholde de kvaliteter, der var vigtige i trin 1, frem til byggeriets færdiggørelse i trin 2. Og ikke mindst er den med til at motivere arkitekturens oplevelsesmæssige kvaliteter, lige fra funktionalitet og robusthed til skønhed og bygningens samspil med omgivelserne.

Det ambitiøse DTU Skylab i Lyngby er det første byggeri i Danmark, som har gennemgået begge faser, og barren er hermed sat højt for, hvordan universitetet ønsker at bygge bæredygtigt i fremtiden.

DGNB Diamant blev første gang givet i til Middelfart Rådhus i efteråret 2019. Denne certificering blev alene givet ud fra en evaluering af byggeriet foretaget af DGNB-diamant-uddannede fagdommere fra Arkitektforeningens fagdommerkorps.

Lige som det generelle DGNB system har DGNB Diamant også sin oprindelse i Tyskland, hvor der er i dag er en række større byggerier – spændende fra boligbyggerier til et kongrescenter – der har udmærkelsen

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +