NYHED 17.12.19

Hæder til Tage Lyneborg

Praktikeren, underviseren og poeten Tage Lyneborg tildeles Halldor Gunnløgssons Hæderslegat for sit værdifulde bidrag til dansk arkitektur.

Interiør fra tilbygningen til Falkonergårdens Gymnasium, som Tage Lyneborg har skabt sammen med sønnen Carl Th. Lyneborg og Høgni Hansen. Foto: Laura Stamer

Tobias Moe Hoffmeyer

I begrundelsen for tildelingen skriver bestyrelsen i Halldor Gunnløgssons Fond:

Arkitekten Tage Lyneborg er en af Danmarks bedste bygningskunstnere.
 Hans huse har sjæl. Og det er sjældent.
 Den kommer fra hans særlige evne til at give sine arbejder et poetisk udtryk. Give dem nerve. Det, Tage Lyneborg kan, er let at opfatte, vanskeligt at normsætte og umuligt at gøre efter. Lyneborgs huse minder os om noget, som vi godt kan lide, og som vi kender fra hinanden.

De er varme, musiske og humoristiske.
De har nærvær.

Tage Lyneborg har set på Disney, lært af Venturi og er forbundet med både Bindesbøll og brødrene Greene.

Og så har Tage Lyneborg lyttet til Maria Callas og Debussy.

Tage Lyneborg er født i 1946 og fik svendebrev i murerfaget med bronzemedalje og siden afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han som lærer igennem fire årtier har spillet en central rolle. Først som ung underviser hos professor Halldor Gunnløgsson, siden hos professor Erik Christian Sørensen og professor Mogens Breyen og fra 2000 som professor i arkitektur med egen bygningskunstafdeling.

Som lærer på Akademiet var det Tage Lyneborgs sikre blik og hans musiske fornemmelse for det, han intuitivt fornemmede og spontant formulerede, der blev lyttet til, og som blev respekteret og værdsat som inspiration.

Efter nogle år på mesteren Nils Fagerholts attraktive tegnestue brød Tage Lyneborg pludseligt igennem i 1981 med først en, så flere usædvanligt skønne villaer, der fulde af overskud og elegance satte en helt ny lyrisk tone i dansk arkitektur. Alle var overrumplet over raffinementet. Og dybt imponeret over hans evne til at balancere imellem en hidtil uset fri forestillingsevne og en uforlignelig præcision i proportionering af rum og stof. Det gav mange priser og megen hæder.

Samtidig varetog Tage, med stor faglig integritet, den vanskelige rolle, i en politisk turbulent tid, at være Akademiets formand, troværdig og velargumenteret.
Siden fulgte flere bebyggelser og projekter, Rønnebæktoften, Hamlet Hospital, Siloen i Københavns Havn og senest i samarbejde med Carl Lyneborg og Høgni Hansen den smukke udvidelse af Falkonergårdens Gymnasium.

Det kunne blive langt dette her, for der er nok at fortælle om. Men det skal det ikke være.
Vi siger et stort tak til Tage Lyneborg for hans smukke bidrag til dansk bygningskunst, som i hans fortolkninger er blevet rigere.

Vi vil med tildeling af professor, arkitekt MAA Halldor Gunnløgssons Fonds hæderslegat for 2019 på kr. 200.000,- hermed anerkende Tage Lyneborgs mangeårige indsats i dansk arkitektur.

Tobias Moe Hoffmeyer

Om legatet

Halldor Gunnløgssons Hæderslegat gives til arkitekter, der har ydet et særligt værdifuldt bidrag til arkitekturen.

Legatet kan som hæderslegat ikke søges.

Legatet uddeles af bestyrelsen i Halldor Gunnløgssons fond, som udgøres af arkitekterne Christoffer Harlang, Knud Fladeland og advokat Erhardt Gram.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +