NYHED 27.04.21

Hvad med Palads?

Hvilken rolle spiller kunsten i det offentlige rum? Hvem bestemmer, hvordan Københavns byrum indrettes og udformes?Og hvordan kan tradition og fornyelse, kunstnerisk arv og morgendagens biograf gå hånd-i-hånd? Det er nogle af de spørgsmål, som Copenhagen Contemporary (CC) og Gernes-Fonden udforsker med lanceringen af en åben idékonkurrence, der inviterer kunstnere, arkitekter og andre kreative professionelle til at gentænke pladsen omkring Palads Teatret.

Foto: Gernes-Fonden

Kontakt:

Dorte Sibast

Udviklingschef i Akademisk Arkitektforening

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

København, Kærlighed og Candyfloss

Copenhagen Contemporary (CC) og Klara Karolines Fond Stiftet af Aase & Poul Gernes (Gernes-Fonden) inviterer kunstnere og arkitekter til at deltage i en åben idékonkurrence om udviklingen af området og pladsen omkring Palads Teatret i København. Eneste to krav til projektforslagene er:

1) Palads Teatrets facadeudsmykning af Poul Gernes respekteres

2) at morgendagens biograf er indtænkt.

Projekterne kan således enten bygge til, oven på eller neden under Palads, så længe Gernes’ udsmykning er taget i ed, ligesom man naturligvis kan vælge at lade Palads stå helt urørt. Afgørende er det dog, at forslaget vækker pladsen omkring Axel Torv 9 til live, så den bliver et vibrerende og attraktivt mødested for mennesker og drømme i hjertet af København.

Formålet med konkurrencen er at generere idéer i et felt præget af blandede interesser samt at undersøge nye måder at tænke udviklingen af vores fælles byrum på. Konkurrencen er idébaseret, og projekterne forbliver i udgangspunktet urealiserede. Idébanken vil efterfølgende blive overrakt til Københavns Kommune og Nordisk Film Biografer.

Interessen for Palads Teatrets fremtid og for Poul Gernes’ kunstværk, som udgør hele bygningens facade, er aktualiseret af, at bygningens ejer, Nordisk Film Biografer, i 2017 og senest i 2020 præsenterede Københavns Borgerrepræsentation for et forslag om at nedrive den ikoniske bygning til fordel for et nybyggeri. Planerne afstedkom en del debat i medierne, og forskellige diskussioner blev rejst omkring Københavns byudvikling og bevarelsen af et markant kunstværk i det offentlige rum.

Konkurrenceprogram

Læs mere om konkurrencen hos Copenhagen Contemporary, hvor man også kan rekvirere konkurrencemateriale og se de nærmere konkurrencetekniske betingelser.

Hvem kan deltage?

Idékonkurrencen er åben, og det kræver ingen særlig indbydelse at deltage. Det forventes, at deltagerne er billedkunstnere, arkitekter, landskabsarkitekter, arkitektstuderende eller andre, der på anden vis beskæftiger sig professionelt med kunst og arkitektur i det offentlige rum.

Udstilling og præmiering på CC

De indkomne forslag præsenteres for offentligheden 11. september 2021 på udstillingen KØBENHAVN, KÆRLIGHED & CANDYFLOSS på CC. Alle indkomne forslag bedømmes af en komité af uvildige fagfolk samt partshavere, og det bedste projekt hædres med en præmiesum på 50.000 DKK doneret af Mads Nørgaard.

Derudover uddeler CC en publikumspris til det projekt, der under udstillingen modtager flest stemmer af de besøgende.

Indleveringsfrist: 21. juni 2021

Dommerkomité: Nicolai Bo Andersen (arkitekt MAA, professor MSO, Det Kongelige Akademi), Kirsten Astrup & Maria Bordorff (billedkunstnere), Ulrikke Neergaard (direktør, KØS Museum for kunst i det offentlige rum), Marie Nipper (direktør, Copenhagen Contemporary), Bibi Henriksen Saugman (projektchef, Gernes-Fonden), Christian Pagh (direktør, Olso Architecture Triennale) samt en repræsentant for CC’s Kunstdemokrater.

Rådgiver for dommerkomitéen: Camilla van Deurs (stadsarkitekt MAA, Københavns Kommune)

Periode for konkurrence: 27. april – 21. juni 2021

Periode for udstilling på CC: 11. september – 10. oktober 2021

Samarbejdspartner: Arkitektforeningen har givet strategisk rådgivning.

Sponsor: Flügger

Kontakt:

Dorte Sibast

Udviklingschef i Akademisk Arkitektforening

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +