Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/nyheder/hvilket-sted-vil-i-formidle-paa-arkitekturens-dag-faa-inspiration-fra-reiulf-ramstad-arkitekter/
Reiulf Ramstad Arkitekter brugte Arkitekturens Dag som anledning til at invitere indenfor i tegnestuens eget ”lille lokalsamfund” – deres arkitekturværksted – for at undersøge, præsentere og diskutere ‘gode nabokvarterer i baggårde’. Mød arkitekterne Bodil Eiterstraum og Reiulf Ramstad og hør, hvorfor de var med som arrangører sidste år – og hvorfor de er med igen til oktober.
På Arkitekturens Dag satte Reiulf Ramstad Arkitekter fokus på baggårdsfortællinger. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter
Reiulf Ramstad: “Det udsprang af ønsket om at åbne dørene til vores tegnestue på Frederiksberg. Vi holder til i et tidligere smedjeværksted, som er gemt lidt væk i en charmerende baggård på Gammel Kongevej. Ved at bruge vores baggårdshus som ramme ville vi starte en dialog om baggårdens betydning i nabolaget og dens potentiale i forhold til byen som helhed. Baggårdens intime sfære står i kontrast til det offentlige gadeliv og er en lille oase af ro mellem byens travle gader, og det blev udgangspunkt for en samtale om, hvordan den kan fungere som katalysatorer for det gode nabolag. Spørgsmålet er ofte centralt i vores arbejde, og ved at reflektere over problemstillingen håbede vi at inspirere til nye perspektiver og løsninger, der kan berige både lokalsamfundet og bymiljøet mere generelt.”
Bodil Eiterstraum: “Arrangementet blev planlagt til at finde sted efter arbejdstid, hvor vi åbnede dørene til vores baggårdshus, og alle interesserede blev inviteret indenfor. Rundt om i bygningen havde vi udstillet nogle af vores projekter, hvor spørgsmålet ”Hvad karakteriserer et godt naboskab?” har været et omdrejningspunkt. Helt konkret startede vi med at vise rundt i vores historiske bygning, og derefter var der forskellige præsentationer og til sidst en samtale, som udfoldede sig som en dialog med Frederiksberg Kommunes stadsarkitekt Claus Sivager, historiker Paul Hartvigson – og Reiulf. Samtalen blev modereret af én af arkitekterne her fra tegnestuen – Felicia Emanuelsson.”
Teksten fortsætter længere nede.
Hvad er Arkitekturens Dag?
Arkitekturens Dag er indstiftet af Den Internationale Arkitektforening, UIA, i 1988 og afholdes hvert år den første mandag i oktober. I Danmark er det Arkitektforeningen, der er tovholder for den årlige begivenhed.
Arkitekturens Dag falder i år den 7. oktober, og Arkitektforeningen inviterer atter jer – arkitekter, tegnestuer, kommuner, foreninger, fonde, kulturinstitutioner m.fl. – til at være med til at markere dagen med et arrangement. Årets tema er “Arkitekturen under forandring”.
Arkitekt Reiulf Ramstad
Bodil Eiterstraum: ”Måden, arrangementet var sammensat på, fungerede godt, og vi vil helt sikkert invitere til præsentationer og samtaler igen. Vi har på tegnestuen efterfølgende snakket om, at det kunne være spændende at udforske mulighederne i bygningens fysiske ramme mere dybdegående med henblik på at skabe et miljø, der ville have åbnet op for endnu mere dialog mellem os og de besøgende. At give plads til en mere interaktiv og dynamisk udveksling af idéer og perspektiver ville have været en berigende tilføjelse til arrangementet. Måske bliver det noget, man kan opleve næste gang.”
Reiulf Ramstad: ”Det var en fornøjelse at fylde huset med mennesker, og derfor ønsker vi også at åbne dørene igen i år til Arkitekturens Dag. Vi fik startet nogle givende samtaler med vores besøgende, og vi håber, at vi også kunne inspirere til et nyt syn på baggården – det er trods alt et sted, hvor man uformelt kan møde sine naboer og skabe fællesskab. At deltage i Arkitekturens Dag gav os mulighed for at reflektere over vores egen placering i en baggård og et nabolag, og vi følte, at vi bidrog til en meningsfuld dialog om byrummets betydning og potentiale. Som en ny filial i hovedstaden var Arkitekturens Dag en god lejlighed til at vise vores tilstedeværelse på Frederiksberg og skabe en forbindelse mellem historien, kommunen og arkitekturen.”
Kred: Illustration er genereret i Midjourney af Arcgency
På Arkitekturens Dag har I – tegnestuer, kommuner, bygherrer og bygningsejere, kulturinstitutioner, rådgivere m.fl. – mulighed for at dele jeres projekter, historier og tilgange til arkitektur og byudvikling. Årets tema er ‘arkitekturen under forandring’. Alle kan byde ind med et arrangement og få det i det samlede program. Eneste krav er, at de fysiske omgivelser er i fokus.
Læs mere