NYHED 02.02.21

Klassisk og innovativ regnvandspark vinder Årets Arne 2021

Enghaveparken på Vesterbro blev fredag aften hædret med den københavnske arkitektstands fornemmeste pris Årets Arne 2021. Værket er tegnet af et team med tegnestuen Tredje Natur i front for arkitekturen. Initiativprisen Lille Arne tildeles i 2021 det dedikerede medie for byudvikling Byrummonitor.

Blandt 26 indstillede værker sneg Enghaveparken sig igennem medlemmernes og juryens nåleøje og kan du nu kalde sig vinder af Årets Arne 2021. Foto: Astrid Maria Busse Rasmussen

Signe Frøkiær

Kommunikationsmedarbejder

+45 53 58 80 53

sf@arkitektforeningen.dk

Fredag aften blev Arkitektforeningen Københavns arkitekturpris Årets Arne uddelt ved det offentlige, digitale arrangementet Kritik og Kåring. De fem nominerede værker blev vendt og drejet i en kritisk dialog imellem fagets fremmeste stemmer, men i sidste ende var det Enghaveparken, der løb af med hovedprisen.

”Enghaveparken er på mange måder velfærdssamfundet vugge anlagt i 1929 for at løfte den formørkede arbejderklasse. Den rummer blandt andet tidlige værker af Arne Jacobsen og en af Københavns første, offentlige legepladser.” Sådan sagde partner Flemming Rafn i Tredje Natur om projektet, som han så som en kompleks udfordring, da Tredje Natur i 2014 vandt konkurrencen om at tranformere haven til en folkepark.

”Opgaven lød på at forny en folkepark, der dengang havde en million årlige besøgende og som samme år var udpeget som et ud af fem landskabsarkitektoniske hovedværker, som skulle fredes. Og så skulle vi i øvrigt lige finde plads til de her 23 tusind kubikmeter skybrudsvand.”

Det var dog en udfordring, som viste sig at generere både klassiske, arkitektoniske gevinster og teknologisk innovative løsninger, mener Morten Birk Jørgensen, som var vært ved kåring af Årets Arne.

”Tredje Natur har fået et uhørt komplekst arbejde til at fremstå som et hvor svært kan det være-projekt. Enghaveparken fremstår med en lethed, som integrerer et teknologisk komplekst program med den kulturhistorie, som parken er bærer af.”

Om de arkitektoniske løsninger siger Flemming Rafn fra Tredje natur:

”I Enghaveparken har vi søgt at skabe en integreret løsning, hvor den arkitektoniske arv videreføres i den tekniske løsning. Derfor er netop den arkitektfaglige anerkendelse, der følger med prisen, vigtig for os og ikke mindst for bygherren og for byen.”

En jury bestående af medlemmer fra lokalledelsen i Arkitektforeningen København udpegede vinderprojektet efter en faglig debat om de fem nominerede værker.

Det er andet år i træk, at et klimaorienteret uderum vinder Årets Arne. I 2020 var det nemlig Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen, der blev tildelt Årets Arne.

Signe Frøkiær

Kommunikationsmedarbejder

+45 53 58 80 53

sf@arkitektforeningen.dk

Tredje Naturs ledelse med vinderbuketten, som indtil videre må gøre det op for Årets Arne Statuetten, som snart lander hos tegnestuen. På billedet ses fra venstre Founding partner Ole Schrøder, CEO Malene Krüger og Founding partner Flemming Rafn.

Lille Arne går til Byrummonitor

Ud over hovedprisen uddelte Arkitektforeningen København også initiativprisen Lille Arne til det dedikerede medie for byudvikling Byrummonitor. Det blev fra juryens side særligt anerkendt, at Byrummonitor har formået at skabe en vigtig, digital platform i en tid, hvor faget, som det resterende samfund, har været tynget af isolation.

I motivationen for Lille Arne 2021 lyder det fra juryen:

”Det seneste år har været karakteriseret ved, at store dele af vores samfund og fællesskab har udspillet sig omkring virtuelle mødesteder. Således har faglige debatter og kollegiale samtaler måttet finde sig til rette i nye former på digitale medier. For nyheder og debat om arkitektur og byudvikling i København har særligt ét medie været en samlende faktor. Herfra er planpolitiske debatter om Lynetteholm, betragtninger om tegnestuernes etiske dilemmaer og nyt om vigtige konkurrencer dagligt løbet ind i utallige arkitekters indbakke ved morgenkaffen.”

Siden oprettelsen i 2018 er Byrummonitor blevet en vigtig platform for nyheder og debat med relevans for arkitekturen. Journalist på Byrummonitor Frederik Buhl Kristensen er stolt over at blive hædret med en pris, som anerkender værdien af den nørdede debat.

”Vi tror på, at når den faglige, nørdede debat med ord som planlov, bygningsreglement og DGNB-certificeringer rykker sig, så tror vi også, at debatten uden i offentligheden rykker sig, og det er jo en debat, der også kan få politikerne i tale. Når de debatter rykker sig, så tror vi på, at byudviklingen også bliver højnet.”

Fakta om Arne priserne

Årets Arne blev indstiftet i 2007 af Arkitektforeningens Lokalafdeling København. Prisen er opkaldt efter arkitekten Arne Jacobsen.

Hovedprisen Årets Arne gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i hovedstadsområdet i det forgange år.

Initiativprisen Lille Arne gives til initiativer, realiserede og ikke-realiserede pro-jekter og nytænkende idéer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget.

Fakta om Enghaveparken

Bygherre: Københavns Kommune og HOFOR
Arkitekt: Tredje Natur
Ingeniør: COWI
Konsulenter: Platant
Entreprenør: Hoffman

Download billeder af Enghaveparken

Fotokreditering
Billede 1: Astrid Maria Busse Rasmussen
Billede 2-6: Fremming Rafn

Fakta om Byrummonitor

Byrummonitor udsprang i 2020 som selvstændigt medie fra det oprindelige Politiken Byrum som et nichemedie med fokus på arkitektur og byplanlægning. Mediet har fokus på uafhængig journalistik, hvilket har bidraget til faget med en levende debat og et skarpt fokus på byudvikling og bæredygtighed.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +