Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/nyheder/maaerne-indtager-folkemoedet/
Arkitektur er politisk! Det stod soleklart på Folkemødet, hvor rekordmange arkitekter og den samlede byggebranche var stærkt repræsenteret gennem partnerskaber på Byggepladsen og Den Sociale Scene. Se højdepunkterne og stemningsbilleder fra Bornholm.
Byggepladsen er Folkemødets nye fælles område, som fungerede som byggebranchen fælles talerør til aktører i og omkring branchen. Med fire scener og +20 aktører var Byggepladsen det ultimative mødested for netværk, aktiviteter og debatter om fremtidens bæredygtige byggeri.
Flere debatter affødte således vigtige forbindelser og mulige samarbejder mellem arkitekter, politikere og jurister. I debatten ‘Det Ulovlige Hus” fik arkitekten, advokaten, byggemarkedschefen og politikeren stiftet et vigtigt bekendtskab i forhold til at finde nye metoder til at håndtere skøre regler, som spænder ben for at eksperimentere med bæredygtigt byggeri.
Fredag morgen begyndte på Kalas i Sandvig – nabobyen til Allinge, hvor Folkemødet foregår. Her kunne arkitekter inviteret af DAC, Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen nyde kop morgenkaffe med udsigt over Østersøen i selskab godt selskab med fagfæller, Lars Storr-Hansen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Kika Krista Kjærside, programleder på DAC og direktør i Arkitektforeningen, Lars Autrup.
I en samtale om arkitektens rolle i en bæredygtig byggebranche var der bred enighed om, at arkitekter skal være bedre til at fortælle om værdiskabelsen af deres arbejde. Flere gange blev der draget referencer til podcasten at tale om arkitektur, som netop handler om at blive stærk til at formidle sine kompetencer til samarbejdspartnere, pressen m.fl. uden forudsætninger for at forstå de arkitektfaglige termer og akademiske udtryk.
Agenda Earth og The Copenhagen Lessons fik flyvehøjde på Den Sociale Scene, hvor blandt andre Det Kongelige Akademi, Bevica Fonden, KAB var partnere og Arkitektforeningen var partnere. Boris Brorman, der er programleder på sporet ‘vandets veje’ i Agenda Earth mødes til debat med bekymrede husejere og andre publikum, som var interesserede i at vide, hvordan vi kan tackle de stigende vandmasser.
Samtidig gav debatten anledning til at slå et slag for det åbne call om vandets veje, hvor tværfaglige teams opfordres til at søge arbejdslegater med henblik på at udarbejde visioner for, hvordan udvalgte vandoplande i Danmark kan genoprettes til naturrige og attraktive områder for bosætning og lokal dyrkning af fødevarer.
Teksten fortsætter under billederne.
På den sociale scene havde vi også sat Maja Færch fra Færchfonden, Jon Gerner fra Lokale- og anlægsfonden og Lennie Clausen fra Realdania i stævne. Denne gang for at høre, hvordan de tager ansvar for den bæredygtige udvikling, og hvor de mener, fondene kan løfte endnu mere. Maja Færch luftede idéen om, at fondene godt kan være mere modige og lægge et pres på politikkerne. Det var dog ikke alle fondene, der kunne se sig selv i rollen som lobbyister.
I Realdanias eget telt på Folkemødet spurgte vi fondens filantropi direktør Nina Kovsted Helk samt Eva Ravnsborg fra Henning Larsen og Mia Manghezi fra Pension Danmark, om arkitekturen kan redde planeten. Ikke overraskende var svaret, ja, men vi kan ikke det alene, vi skal have fonde, investorer, bygherre og lovgivere med. En af hovedpointerne var her, at der skal være plads til test, afprøvning og skalering, og at der er behov for at se på, hvordan vi kan skalere den lille forsøgs pavillon op til et seksategers boligbyggeri.
Netop storskalaforholdene gør det almene egnet til at innovere, eksperimentere og være en driver for byudvikling, var en af Effektpartneren Sinus Lynges pointer i debatten om de almene boligforeningers rolle i den grønne omstilling, fordi de selv ejer det hele og kan tillade sig at afprøve nye veje. Det gælder også inden for transformation, som blev debattens omdrejningspunkt.
Folkemødet blev sluttet af fra Arkitektforeningens side med debatten “Elsk 60’er parcelhuset”, som trak et stort publikum. Moderator Camilla Richter-Friis van Deurs moderede paneldebatten og udfordrede blandt andet direktøren for Dansk Ejendomsmæglerforening, Ole Hækkerup, på tendensen til at folk køber parcelhuse og river dem ned. Til det svarede han, at det kan være svært for køberne at se værdierne i parcelhuset i dag – og understregede, at arkitekterne har en vigtig rolle i at vise dem de muligheder og værdier, der ligger i parcelhuset. I debatten deltog også arkitekt MAA’erne Henrik Bisp, Louise Heebøll, Frederik Mads Svendsen.